Advertentie

COA: ‘We staan naast de gemeenteraad’

Het COA deelt de zorgen van de gemeenteraad van Westerwolde over het aanmeldcentrum, maar zegt de problemen niet zelf op te kunnen lossen.

ANP
29 september 2022
Asielzoekers bij het opvangcentrum in Ter Apel (24 augustus 2022)
Asielzoekers in provisorisch onderkomen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel (24 augustus 2022)ANP / Sem van der Wal

De motie die de gemeenteraad van de gemeente Westerwolde woensdagavond heeft aangenomen over het aanmeldcentrum in Ter Apel maakt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) duidelijk dat er grote zorgen zijn. ‘Maar die hebben wij ook. Wij staan in die zin naast elkaar en niet tegenover elkaar’, zo laat een woordvoerder weten.

Inkoopadviseur

Gemeente Apeldoorn
Inkoopadviseur

Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

JS Consultancy
Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

Geschonden

De motie pleit voor nieuwe afspraken tussen de gemeente en het COA, omdat de organisatie meerdere afspraken in de huidige overeenkomst zou hebben geschonden. Zo is het aanmeldcentrum al maanden overvol en is er afgesproken dat er maximaal 2000 vluchtelingen mogen worden opgevangen. Ook zouden er meerdere keren tenten zijn geplaatst terwijl de gemeente daar geen toestemming voor heeft gegeven.

Zorg

Volgens het COA is er regelmatig contact met de gemeente over de situatie in Ter Apel. ‘Het gebrek aan opvangplekken en de situatie bij het aanmeldcentrum is ook voor het COA een voortdurende bron van zorg. Wij werken elke dag enorm hard om iedereen zo goed mogelijk op te vangen.’

Gezamenlijk

Het COA zegt de situatie niet zelf te kunnen oplossen. ‘Het COA zit al ruim een jaar in grote problemen. Er zijn dringend extra opvangplekken nodig. Daar hebben we de gemeenten en het rijk bij nodig, dat moet gezamenlijk worden aangepakt. Hier gaan wij graag met het college over in gesprek.’

Unaniem

De motie was ingediend door de lokale partij Gemeentebelangen Westerwolde en werd unaniem aangenomen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het vooralsnog niet duidelijk wat de vervolgstappen zijn. ‘Deze motie is aangenomen en omarmd door het college. We verwachten nu dat de partijen die hierin verantwoordelijk zijn, hun verantwoordelijkheid nemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om Den Haag, maar ook de IND, waar het op dit moment vastloopt. Wat gaat de overheid nu voor ons doen?’ (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Er zijn geen opvangplekken nodig! Er is een visie nodig op hulp aan vluchtelingen. Het geïnstitutionaliseerde asielsysteem heeft NIETS te maken met echte goede vluchtelingenhulp. Een land dat vluchtelingen echt wil helpen, stopt hiermee en verzint iets anders. Vluchtelingen ophalen bijvoorbeeld. Of meer hulp aan VN kampen. Allemaal zaken die veel meer zoden aan de dijk zetten dan ons merkwaardige stelsel waarin iedereen ter wereld zich in Ter Apel kan melden om een op de Algemene wet bestuursrecht gebaseerde juridische toets te laten uitvoeren om uit te maken of iemand vluchteling is of niet. Boterzacht, peperduur, te veel bijwerkingen zoals die 60% die geen status krijgt en zelden wordt teruggestuurd, mensensmokkel etc. En eigenlijk willen we het niet, want we proberen de “asielzoekers” op allerlei manieren tegen te houden met Turkije deals, Libië deals etc. Het asielcircus in Nederland is één grote schijnwerkelijkheid. Als we vluchtelingen willen, dan kunnen we zo 80 miljoen erkende vluchtelingen ophalen.
Nico Bos
Het COA zou niet naast de gemeenteraad maar achter de gemeenteraad moeten staan. Daar vindt de democratische besluitvorming plaats.
Advertentie