Advertentie

CDA: burgemeesters geen ‘crimefighters’

Criminaliteitsbestrijding is geen kerntaak van burgemeesters, vindt CDA-Kamerlid Inge van Dijk.

ANP
19 oktober 2022
ambtsketen
Shutterstock

CDA-Kamerlid Inge van Dijk wil voorkomen dat burgemeesters ‘crimefighters’ worden, zei ze in een debat over rol en taken van burgemeesters. ‘Je wilt niet dat een burgemeester een officier van justitie wordt’, vindt ook minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken.

Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Yacht
Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Afdelingshoofd Jeugd & Minima

SED organisatie
Afdelingshoofd Jeugd & Minima

Zware functie

Het burgemeesterschap is ‘echt een hele zware functie’ die de laatste jaren veeleisender is geworden, ziet Bruins Slot. Zeker als het gaat om de handhaving van de openbare orde, maar steeds vaker wordt ook bij wapenvondsten verwacht dat de burgemeester in actie komt. D66 vindt dat criminaliteitsbestrijding geen kerntaak van burgemeesters is, de handhaving van openbare orde en veiligheid, zei Hind Dekker-Abdulaziz.

Ondermijning

Burgemeesters kunnen nu - op basis van hun bevoegdheden op het gebied van openbare orde en veiligheid - woningen sluiten, cameratoezicht instellen of gebiedsverboden opleggen. Zij komen daardoor steeds meer in beeld, ook bij de aanpak van ondermijning, zei Bruins Slot. ‘Dat gaat ook gepaard met een toename van intimidatie en bedreigingen. Dat mogen ze nooit normaal vinden. Het is onacceptabel dat het gebeurt.’

Betere balans

Het takenpakket van de burgemeesters moet worden aangepast, zei de bewindsvrouw, al is nog niet duidelijk welke taken erbij moeten komen of er juist vanaf moeten. Voor het einde van dit jaar wil ze met een voorstel hiertoe komen. Ook wil ze dat er een heldere scheiding en een betere balans komt tussen de taken van burgemeesters op het terrein van bestuursrecht en strafrecht, vindt de minister.

Voorzitter

Bruins Slot wil de aanstellingswijze van burgemeesters niet veranderen, zei ze in het debat waarin onder meer een onderzoek naar de rol en toekomstbestendigheid van burgemeesters op tafel lag. Daarin stellen onderzoekers van diverse universiteiten dat het burgemeestersambt is gepolitiseerd en dat aanpassingen noodzakelijk zijn. Niet de burgemeester moet raadsvergaderingen voorzitten, maar een raadslid, is een van de aanbevelingen. Een andere is om burgemeesters rechtstreeks door de inwoners te laten kiezen.

Herkenbaar

De minister voelt voor beide voorstellen niets. Uit (ander) onderzoek blijkt dat 70 procent van de Nederlanders tevreden is over wat de burgemeester doet en hem of haar herkenbaar vindt. Mede daarom wil Bruins Slot bij de huidige aanstellingswijze blijven. Dat wil ook de VVD. D66 en PVV zijn wel voor een direct gekozen burgemeester. Bruins Slot vindt ze dat de burgemeester, als persoon die boven de partijen staat, de raadsvergaderingen moet blijven voorzitten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Een burgemeester vertegenwoordigd het college van burgemeester en wethouders, die ambtelijke voorstellen uitwerken. Volgens de Wet "dualisering gemeentebestuur" kan een burgemeester daarom helemaal geen voorzitter van de gemeenteraad zijn. Feitelijk is het de taak van de griffie om de gemeenteraad voor te zitten zodat alle raadsleden aan het debat kunnen deelnemen. Aangezien de (ongekozen) burgermeester geen crimefighter is moet deze uitverkoren persoon zich - gezien de omvang van de gefuseerde gemeentes- zich voornamelijk bezig gaan houden met het feliciteren van jubilarissen en het doorknippen van linten en zich vooral niet bezig houden met politieke opdrachten waar hij/zij van de kiezer nimmer mandaat van heeft gekregen. Zo behoudt dit ambt zijn status als de "mooiste hondenbaan van Nederland" en is onze lokale democratie ook beter verzekerd.
Advertentie