Advertentie

Wethouder Bouma van Leek vertrekt per direct

Wethouder Bouma (CDA) treedt af als wethouder van de gemeente Leek, reden was het rapport van bureau Pro Facto over het faillissement van timmerfabriek Barsema.

11 oktober 2011

Wethouder Meindert Bouma (CDA) treedt per direct af als wethouder van de gemeente Leek. De bestuurder zegt zijn verantwoordelijkheid te moeten nemen voor zijn handelen in het publieke domein.

Faillissement
Voornaamste reden om op te stappen was het vorige week uitgebrachte rapport van bureau Pro Facto uit Groningen aan het bestuur van Novatec over het onderzoek naar de gang van zaken rondom het faillissement van timmerfabriek Barsema in Tolbert. Begin 2010 ging de fabriek, die deel uitmaakte van het werkvoorzieningschap Novatec, failliet. Dit betekende een verlies van drie miljoen euro voor de vijf deelnemende gemeenten. Het onderzoek was uitgevoerd in opdracht van het bestuur van Novatec, waarvan Bouma voorzitter was.

Draagvlak
In een verklaring op de gemeentewebsite stelt Bouma dat het onderzoeksrapport naar zijn mening een adequate beschrijving geeft van de deelname, overname en het faillissement van de fabriek. ‘Na het uitbrengen van het onderzoeksrapport heb ik mij beraden op mijn positie. In dat verband weeg ik nadrukkelijk mijn draagvlak in de gemeenteraad van Leek.’ De afgelopen jaren stond zijn positie enkele malen ter discussie, bijvoorbeeld in verband met het preventief toezicht van de provincie op de gemeentelijke financiën.

Kritiek
Daarnaast merkt Bouma op dat de gemeenteraad van Leek al geruime tijd stevige kritiek heeft op het functioneren van Novatec en NovaWork BV. ‘Kritiek die ik mij aantrek en waarvan ik tot de slotsom ben gekomen dat ik niet langer de bestuurder kan zijn om leiding te geven aan verbeteringen in de bedrijfsvoering van Novatec/NovaWork BV.’ In het licht van de grote veranderingen die op de gemeente afkomen in het kader van de Wet Werken naar vermogen vind Bouma dat hij plaats moet maken.

Spijt
Het college stelt met spijt en medeleven vast dat de ontstane situatie Bouma genoodzaakt heeft zijn functie neer te leggen. ‘Deze persoonlijke beslissing roept respect op bij het college. Het college betreurt afscheid te moeten nemen van een wethouder, waarmee de afgelopen acht jaar constructief en plezierig is samengewerkt.’

Gemeenschappelijke regeling
Volgens een gemeentewoordvoerder gaven de conclusies in het rapport en de voorgeschiedenis voor Bouma de doorslag om op te stappen. ‘Waarschijnlijk zou hij het niet redden in de raad.’ Op de vraag of het niet gek is dat de wethouder sociale werkvoorziening ook bestuursvoorzitter was van het werkvoorzieningschap, antwoordt ze dat de werkvoorziening onder de gemeenschappelijke regeling viel. In het bestuur zaten ook wethouders van de vier omliggende gemeenten: Zuidhorn, Marum, Grootegast en Noordenveld.

Verrassing
Het opstappen van Bouma maandag kwam voor het bestuur van Novatec als een volslagen verrassing. Hierdoor voelden zij zich genoodzaakt om het rapport al een dag eerder van een bestuursstandpunt te voorzien en naar de gemeenteraden te sturen. Het bestuur onderschrijft de hoofdconclusies van het rapport. In een vergelijkbare situatie zal nooit meer worden gehandeld als nu het geval is geweest: zo nooit weer. Toch heeft het bestuur ook nog wel wat kanttekeningen bij bepaalde conclusies. Het bestuur vindt bijvoorbeeld niet dat te lang is gewacht met het definitief beëindigen van de activiteiten van Barsema.

Opvolging
De kwestie van opvolging is dinsdagochtend in Leek besproken tijdens de collegevergadering, waarbij is besloten rustig de tijd te nemen. ‘Het wordt wel iemand van het CDA. Die partij moet ook nog bepalen wie ze naar voren schuiven. In de tussentijd nemen de overige collegeleden de taken van Bouma waar.’


Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

peter coopmans / kandidaat raadslid Etten Leur
Het is maar goed, dat deze wethouder tot het inzicht komt, dat hier duidelijk sprake is van belangenverstrengeling! Daarnaast zie je hoe kritisch je moet zijn met een gemandateerde functie in een Gemeenschappelijke Regeling. De vergissing dat een gemeentelijke functie en een functie binnen een GR zijn te onderscheiden of zelfs te scheiden is een groot misverstand blijkt wel. Een goed leermoment voor gemeenteraden om na te gaan welke invloed het weggeeft als er sprake is van een GR.-constructie met mandaat
Gerard Heetman / raadslid
TIP: voordat je over belangenverstrengeling spreekt eerst even kijken wat de Wet gemeenschappelijke regelingen zegt over de samenstelling van het algemeen en het dagelijks bestuur en de voorzitter. Zie artikel 13 en 14.
Kan in het algemeen nuttig zijn voordat een reactie wordt geplaatst.
Advertentie