‘Nedersaksisch erkennen als streektaal'
Dat heeft grote gevolgen voor gemeenten en provincies in Noordoost-Nederland. Zij moeten hun inwoners dan in drie talen te woord kunnen staan.
Het Nedersaksisch moet volgens CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum erkend worden als streektaal. Dat heeft grote gevolgen voor gemeenten en provincies in Noordoost-Nederland. Zij moeten hun inwoners dan in drie talen te woord kunnen staan.
Ondergang
Een verzoek om in Brussel een hogere status van de taal te vragen ligt al twee jaar op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat duurt volgens Van Hijum te lang. Bescherming van het Nedersaksisch is nodig om de taal van de ondergang te redden, aldus Van Hijum. ‘De erkenning van streektalen door het rijk kan bijdragen aan een positiever imago en stelt overheden in staat om de talen beter te beschermen.’
Haalbaar
Hij wil van minister Spies weten waarom dit verzoek zo lang moet wachten op een antwoord. Woordvoerder Vincent van Steen meldt dat verschillende ministeries op dit moment bekijken hoe haalbaar het verzoek van de provincies is.
Gevolgen lokaal bestuur
De erkenning betekent volgens Van Steen niet dat het Nedersaksisch de officiële derde taal in Nederland wordt, na het Nederlands en Fries. Desondanks heeft een hogere status nogal wat gevolgen voor het lokaal en provinciaal bestuur en de rechtspraak in de regio’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen: Nedersaksisch waar het kan.
Aanvraag indienen
Inwoners moeten zich dan bij gemeente, provincie en in de rechtbank in hun streektaal kunnen uiten. Zo moeten zij aanvragen mondeling en schriftelijk in hun streektaal kunnen indienen en ook in die taal antwoord ontvangen.
Spreken in vergaderingen
Het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden schrijft voor dat gebruik van een erkende streektaal in en door het openbaar bestuur moet worden aangemoedigd. Bijvoorbeeld door tijdens vergaderingen van gemeenteraad en provinciale staten de streektaal te spreken, overigens zonder daarbij het Nederlands uit te sluiten.
Ambtenaren
Aan ambtenaren moeten opleidingen worden aangeboden om zich de streektaal eigen te maken, of hun kennis daarvan op te frissen. Ook in het basis-, middelbaar en hoger onderwijs moet aandacht voor de streektaal zijn gewaarborgd.
Visie delen
Kortom, het verzoek van de noordelijke provincies moet goed worden bestudeerd. Van Steen: ‘De uitkomst van dat onderzoek wordt vermoedelijk deze maand bekend. Daarom lopen we nu nog niet vooruit op de vraag of we de visie van de onderzoekers delen of niet.’
Groot taalgebied
Nedersaksisch is een grote taal in Nederland. Het wordt gesproken in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en in de Friese gemeenten Oost- en West-Stellingwerf.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Straks moet er in Zeist nog Stichts gesproken gaan worden.
Hadden we de laatste eeuw dat gewild, dan kon het Vlaams een apart statuut krijgen, zoals het Fries. Het is anders gelopen: de weg naar een algemeen Nederlands heeft een nuttige verbondenheid geschapen: een economische en culturele regio die nu zichtbaar is in Europa.
Misschien is onze Vlaamse situatie en onze gezamenlijke geschiedenis een inspiratie?