Advertentie

CDA Barendrecht waarschuwt noorden tegen CO2

Opruien is sterk uitgedrukt, vindt CDA fractielid Klaas Groenendijk uit Barendrecht. Maar hij waarschuwt zijn collega's in Groningen en Drenthe wel tegen de gevaren van ondergrondse CO2-opslag. 'Dat moet je niet doen in bewoond gebied.'

21 juli 2010
Gasvelden
Na Barendrecht zijn voor het kabinet de lege gasvelden in noord-Nederland in beeld als locatie om CO2 op te slaan. Wat in Zuid-Holland geldt, geldt ook in de noordelijke provincies, vindt het CDA in Barendrecht: Aan CO2-opslag kleven risico's die nog niet allemaal in beeld zijn. Daar moet je als lokale partij dus niet mee akkoord gaan.

Collegiale waarschuwing
Na anderhalf jaar discussie over het onderwerp, noemen de CDA'ers in Barendrecht zich deskundigen op het gebied van ondergrondse CO2-opslag. Groenendijk: 'We zijn geen evangelisten en we bestoken ook niet alle CDA-fracties in die provincies, maar er zijn contacten met diverse raden die hierover vragen hebben. We vinden dat we hen een collegiale waarschuwing moeten geven.'

Eigen glazen
Gooit Barendracht zo niet de eigen glazen in, met het stimuleren van verzet tegen CO2-opslag elders? Daar gaat het niet om, vindt Groenendijk. 'We zullen niet onze mond houden vanuit de gedachte: Zolang het maar niet in Barendrecht komt, vinden wij het prima.'

Onherroepelijk
Bovendien zijn het verschillende trajecten. In het noorden draait het verlopig nog om onderzoek naar en inventarisatie van de mogelijkheden. In Barendrecht is het kabinetsbesluit tot CO2-opslag al onherroepelijk, tenzij nieuwe feiten boven tafel komen.

Bezwaar
De lokale tegenstanders hebben daar hun pijlen nu op gericht en grijpen bezwaarmogelijkheden met twee handen aan. Groenendijk: 'We moeten nog allerlei procedures doorlopen. In die tijd kan de wereld nog veranderen, kan het gezonde verstand alsnog zegevieren.'

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
hiervoor hebben ze in Groningen Basje Groendijk niet nodig hier weten ze wel wat gas in de grond betekent.
Meindert van Dijk
Kan iemand mij (proberen) uit te leggen wat de risico's zijn van de ondergrondse opslag van CO2 ?

Er wordt mij hierover steeds veel te vaag gedaan, terwijl er volgens mij nauwelijks risico's aan kleven uit een oogpunt van volksgezondheid en milieu.

Een heel ander punt is natuurlijk de nut van een dergelijke (ondergrondse) opslag van CO2. Naar mijn overtuiging heeft opslag van CO2 nauwelijks enig positief effect op het milieu. Natuurlijke processen hebben volgens mij een veel grotere invloed op de toe- of afname van CO2 in de lucht. Denk maar aan de invloed van algen in de oceanen, grote bosbranden en de uitstoot van vulkanen.
Jan /
Een aardig artikel over CO2

Rising CO2 a Boon for Biosphere – Earth in 'CO2 Famine' – Cutting CO2 'a profoundly evil act' - Climate Depot Fact Sheet on CO2 | Climate Depot

http://www.climatedepot.com/a/2355/Rising-CO2-a-Boon-for-Biosphere-ndash-Earth-in-CO2-Famine-ndash-Cutting-CO2-a-profoundly-evil-act--Climate-Depot-Fact-Sheet-on-CO2
F. Menger
Randstedelijke betwerigheid? Wij leven met gas! Zoals eerder gezegd. CO2 opslag gebeurt al regulier in de GAS industrie. Barendrecht doet alsof op funderingsdiepte in de grond komt! Het meeste pas na 1000 meter......Heb een olie/gasexpert in mijn netwerk. Verder waar het komt woont volgens onze vrienden van VROM/EZ niemand; zijn buurtschappen waarover in het noorden gepraat wordt. Geen geexplodeerde dorpen zoals Barendrecht.
Jan /
Nog een belangrijk stuk over CO2.

Temperatuur bepaalt CO2-concentratie in de atmosfeer – niet andersom | Dagelijkse Standaard

http://fp.dagelijksestandaard.nl/2010/07/temperatuur-bepaalt-co2-concentratie-in-de-atmosfeer-%E2%80%93-niet-andersom/


Veel plezier.
Ed Stevenhagen / Analist
Bekijk de video van een verwaarloosde OCAP leiding onder de A12.

Lees mijn verhaal over de clandestiene CO2- leiding in Zoetermeer onder het toekomstige station Bleizo.

Hoe men knoeit met risicoanalyses en bestemmingsplannen.

http://www.xs4all.nl/~estevenh/geonet/co2
Peter Ling
Olieramp versus CO2 ramp

Menigeen volgt sinds afgelopen april dit jaar met argusogen de ontwikkelingen in de Golf van Mexico waar al maanden miljoenen liters olie de zee in stroomt. BP heeft dan wel het gat gedicht maar nu blijkt dat de druk ervoor zorgt dat de olie op andere locatie in de zeebodem opborrelt.

Hoe heeft het kunnen gebeuren. Een explosie heeft ervoor gezorgd dat de afsluiter kapot is gegaan waardoor de olie is gaan stromen. De diepte van 1500 meter maakte het lastig om de afsluiter even snel te repareren. Met als gevolg een van de grootste milieurampen ooit.

Niet ondenkbaar dat een vergelijkbare situatie ook in Barendrecht of in het noorden kan gebeuren. De afsluiter of inlaatpunt kan het begeven. Dat is ook als een van de risico’s beschreven. Explosie? Je weet het nooit, maar het maakt het voor terroristen wel een potentieel en makkelijk bereikbaar doelwit. Kleinschalig met grote gevolgen voor een bewoond gebied. Sinds 9-11 weten we dat de risicoberekening er anders uitziet, immers de kans dat zoiets kan gebeuren is nu eenmaal groter. Een ander beschreven risico zijn de breukranden in een aardgasveld. Wat gebeurd er als je de (CO2) druk opvoert in zo’n veld? Daarnaast zou CO2 op ruime diepte worden opgeslagen. Dus als er wat in de aardkorst gebeurd is het net zoals bij de olieramp moeilijk te herstellen.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de nodige bedenkingen. Zo heeft Obama gezegd niet meer op een dergelijke diepte te boren en dat de regels strenger moeten worden. Ook de onderzoekscommissie is al aardig aan de kaak gesteld wegens belangenverstrengelingen. Ook bij de CO2 missie is dat al eens te meer aangetoond. Afhankelijke onderzoekers in dienst van Shell of gewerkt hebbende bij de Shell. Zelfs de minister (Cramer) had een bestuursfunctie bij de Shell. Ook de Eerste Kamer, die de crisis en herstelwet aannam is niet helemaal zuiver. Immers mw. Meindertsma (PVDA) was eerst tegen maar bezweek uiteindelijk. Niet vreemd want ook mw. Meindertsma heeft een bestuursfunctie bij een bouwbedrijf (Moes holding) in het oosten van het land. Daar was natuurlijk de crisis- en herstelwet wel voor bedoeld, het creëren van extra werkgelegenheid juist ook voor die bouwsector. Dat CO2 er ook onder zou vallen is een listig spel geweest, waar we nu nog een nare bijsmaak van hebben. Gelukkig is het politiek landschap sinds de laatste verkiezingen anders geworden. Maar juist tijdens de zomerperiode moet men waakzaam zijn. Dan willen er nog wel eens rare uitspraken of wetten worden aangenomen. Zou maakte Van der Hoeven nog de opmerking dat CO2 wel eens in 2012 of 2013 zou kunnen beginnen. Deze opmerking viel eigenlijk nauw samen nadat zij samen met Shell een bezoek had gebracht aan Gazprom (Rusland). Haar opmerking zou wel eens geredigeerd kunnen zijn door Shell. Even laten weten dat we nog steeds bezig zijn.

Leer van de ervaring en stop met het dumpen van CO2 afval.
Advertentie