Burgemeesters tegen gemeentepolitie
Burgemeesters willen geen terugkeer naar de gemeentepolitie. Zij geven de voorkeur aan de regionale politie.
Regionale politie
Het overgrote deel (57,3 procent) van de burgemeesters vindt regionale politie de meest ideale vorm voor een effectieve uitvoering van het politie- en veiligheidsbeleid. Een kleine groep (8,5 procent) van de burgemeesters is voor nationale politie. Een iets grotere groep (12,8 procent) van de burgemeester is voor gemeentepolitie. Dit blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder alle burgemeesters naar het politie- en veiligheidsbeleid.
Zeggenschap
Burgemeesters denken hiermee heel anders over de wenselijkheid van gemeentepolitie dan gemeenteraadsleden. Een meerderheid (55 procent) van de gemeenteraadsleden wil juist herinvoering van de gemeentepolitie. Raadsleden denken zo meer invloed en zeggenschap over de politie te krijgen. Dat bleek uit het afgelopen vrijdag gepresenteerde rapport van Politie en Wetenschap.
Combinaties
Opvallende uitkomst in de burgemeestersenquête van Binnenlands Bestuur is dat bijna een vijfde deel (19,7 procent) van de burgemeesters geen keuze maakt tussen nationale, regionale of gemeentepolitie. Deze groep burgemeesters verwacht dat het politie- en veiligheidsbeleid juist effectiever wordt met combinaties van gemeentepolitie en regionale en/of landelijke politie.
Brandweer
Meerdere burgemeesters bepleiten daarom een gemeentepolitie voor “dicht bij huis” en bij de burgers met daarnaast een nationale politie voor grote zaken zoals georganiseerde criminaliteit. Anderen bepleiten juist een combinatie van een sterke lokale politie voor het handhaven van de openbare orde samen met een regionale politie. Deze combinatie is vergelijkbaar met de regionale brandweer die zijn basis heeft in lokale gemeentelijke korpsen.
Veiligheidsregio’s
De Eerste Kamer debatteert vandaag over de organisatie van de politie- en veiligheidszorg met de behandeling van het wetsvoorstel dat de vorming van 25 veiligheidsregio’s mogelijk moet maken. In deze regio’s wordt politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening samengebracht onder verantwoordelijkheid van de korpsbeheerders, de burgemeesters van de grootste gemeente in elk van de 25 veiligheidsregio’s.
Bijdrage
Het overgrote deel van de burgemeesters juicht de komst van de veiligheidsregio toe. Meer dan de helft (52,1 procent) vindt dat de veiligheidsregio voldoende bijdrage levert aan meer veiligheid in de eigen gemeente. De veiligheidsregio levert volgens 19,7 procent van de burgemeesters een ruime tot zeer ruime bijdrage aan de veiligheid in de eigen gemeente.
Aan de enquête van Binnenlands Bestuur onder burgemeesters over het politie- en veiligheidsbeleid hebben 117 burgemeesters meegedaan, een representatieve respons van 27,2 procent.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
kunnen ze weer verder met navelstaren.
GENOEG politie is de smeekbede van ons vaderland, VEILIGHEID op straat zonder moord en brand dus HOEF je hierop in elk model niet te besparen!
Tenzij je er tientallen miljaren voor over hebt om weer een grootschalige reorganisatie door te voeren.
Gezien de belabberde positie van land's financiën en de komende megabezuinigingsrondes moeten we er maar niet aan beginnen.
In Geldrop 2 Politie Mensen in het weekende +1 Bus voor 3 Dorpen Geef ons AUB weer Gemeente of Rijk Politie Terug
En schaft gedoog belijd af Geldrop 3/1/10