Advertentie

Burgemeesters teleurgesteld over uitblijven asielwet

'De asielwet is een randvoorwaarde om uit de crisis te komen.'

ANP
21 oktober 2022
Hubert Bruls
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het VeiligheidsberaadShutterstock

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad noemen het 'buitengewoon teleurstellend' dat het kabinet vrijdag geen akkoord heeft bereikt over de asielwet. 'Nu moeten we opnieuw met de staatssecretaris om de tafel over het regelen van opvangplaatsen voor asielzoekers, zonder daar op voorhand conclusies aan te verbinden', laat beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, weten.

principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Yacht
principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

Dwang

Bruls wijst erop dat 'er wel iets was afgesproken en ook het kabinet heeft zich uitgesproken over het in omloop brengen van de wet'. Het draagvlak voor het bestuurlijk akkoord dat de burgemeesters in augustus sloten met het rijk zal hierdoor afnemen, verwacht hij. In dat akkoord beloofden de gemeenten voorlopig nog hulp, hoewel dat geen taak van gemeenten of veiligheidsregio's is.

De asielwet of spreidingswet regelt onder meer dwang voor gemeenten die weigeren mee te werken aan het regelen van (nood)opvangplaatsen voor vluchtelingen. Het Veiligheidsberaad is er al langere tijd zeer geïrriteerd over dat er, zoals het beraad zegt, zo'n 200 gemeenten zijn die hun taken niet uitvoeren. Deze week drong het beraad in een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) nog met klem aan op een lijst van de achterstand bij gemeenten in de asielopvang. Die gemeenten zouden zo snel mogelijk moeten horen wat de gevolgen zijn van niet meewerken, zodat ze in actie komen, vindt het beraad. Maar ook dat staat in de wet waarover vrijdag geen akkoord is bereikt.

'De asielwet is een randvoorwaarde om uit de crisis te komen. Nu het langer duurt zal het ook lastiger worden om alles voor elkaar te krijgen', aldus Bruls. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het structureel aantal opvangplaatsen dat noodzakelijk is, is 80 miljoen. Dat is het aantal door de VN erkende vluchtelingen wereldwijd. Maar dat is niet de groep die hier een aanvraag doet. Hoe komt dat? We hebben het alleen maar over het nakomen van regels. Dat heeft geleid tot een verziekt systeem. Het klonk zo mooi, in 1957, het “recht” op asiel. Daarna gebeurde er jarenlang weinig mee. Tot de opkomst van het mondiale vliegverkeer, eind jaren ‘80 van de vorige eeuw. Toen kwamen ze opeens massaal met het vliegtuig. Die route is inmiddels afgesneden. Dus komen alleen jonge, sterke, alleenstaande mannen. Die overleven een tocht achterin een vrachtwagen, wadend door rivieren. Maar wat heeft dat nu nog met vluchtelingenhulp te maken? We praten alleen nog maar binnen een aantal enge juridische kaders. Bereiken helemaal niets. Het is een schijnwerkelijkheid waar we het steeds over hebben. De politiek is niet in staat om te evalueren.
Nico Bos
Deze volksverhuizingen uit oorlogsgebieden doen me denken aan de Nederlandse kolonist Maarten van Buren, 8e president van de Verenigde Staten die de oorspronkelijke bewoners massaal deporteerde om plaats te maken voor Europese gelukzoekers. De geschiedenis herhaald zich.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Van_Buren zie ook “trail of tears” https://nl.wikipedia.org/wiki/Trail_of_Tears
Krijgen we na het wilde westen waar iedereen vuurwapens mag dragen binnenkort het wilde noorden met deze nieuwe asielwet? Kunnen we niet beter ter plekke de bron van alle conflicten aanpakken, de wapenhandel?
Hans Bakker
Volgens de nieuwste ramingen komen er in 2023 maximaal zo’n 77.000 asielzoekers naar Nederland. Dat betekent dat de opvang verder onder druk komt. Als we met een kabinet blijven zitten die zich steeds maar verschuilt achter het nakomen van juridische verplichtingen waaronder de EU opvangrichtlijn en de EU richtlijn gezinshereniging en in gebreke blijft om een VISIE te hebben op vluchtelingen, dan komen we in de gevarenzone terecht. Er is NOOIT een structureel vereiste opvangcapaciteit vast te stellen. Het systeem van juridische toetsing van een “recht” op “asiel” moet op de helling. We moeten er vanaf. Er is een paradigmawisseling noodzakelijk, We moeten ons afvragen of dit systeem de bijdrage is die Nederland wil leveren aan mondiale problemen. Daar zit zelfs nog een vraag voor en dat is namelijk of dit systeem zoals het functioneert überhaupt wel een bijdrage is. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 zullen geen problemen oplossen. Zij hebben baat bij de aanwezigheid van problemen. Zolang de kiezers hierop focussen en moeten kiezen tussen Baudet of Rutte, blijven zij aan de macht. De kiezer zal uiteindelijk voor de gevestigde orde kiezen, dankzij de instandhouding van problemen.
Hielco Wiersma
Het is zo langzamerhand dramatisch dat politieke partijen en het Kabinet niet meer tot slagvaardige besluitvorming in staat zijn en nog steeds niet in staat zijn om afspraken te maken over verantwoord structureel asielbeleid. Inmiddels hebben ze daarover al circa 15 jaar (!!!!) kunnen nadenken. Het begint er nu steeds meer op te lijken dat de 1e Kamerverkiezingen belangrijker zijn. Ondertussen zitten de Gemeenten met de shit. Vergeten wordt dat stemgerechtigden ook kunnen besluiten om dit politieke getouwtrek en uitstelbeleid eens flink af te straffen door in ieder geval niet op 'de gevestigde politieke partijen' te stemmen.
Het Veiligheidsberaad kan in de gegeven situatie wellicht beter een daad stellen en besluiten om in deze situatie voorlopig alle medewerking aan de verdere opvang op te schorten.
Advertentie