Burgemeester verbood bijeenkomst Eritreeërs ten onrechte
Toenmalig burgemeester van Veldhoven Jack Mikkers heeft een onjuist besluit genomen met het verbieden van een congres van Eritreeërs in april 2017. Dit heeft de rechter in Den Bosch bepaald.
Toenmalig burgemeester van Veldhoven Jack Mikkers heeft een onjuist besluit genomen met het verbieden van een congres van Eritreeërs in april 2017. Dit heeft de rechter in Den Bosch bepaald.
Demonstratie
Mikkers zette vorig jaar een streep door de conferentie van de YPFDJ, de jongerenorganisatie van het dictatoriale regime in Eritrea. Reden daarvoor was een demonstratie van tegenstanders van het regime voor de locatie waar de conferentie zou plaatsvinden, het Koningshof in Veldhoven op donderdag 13 april.
Noodbevel
Het protest bij conferentieoord Koningshof werd grimmig toen de demonstranten merkten dat conferentiebezoekers via een achteringang werden toegelaten. Escalatie dreigde toen vijf conferentiegangers werden belaagd door de tegenstanders. De demonstranten wilden het conferentiecentrum volgens de politie bestormen. De politie arresteerde in totaal 128 actievoerders. Daarop verbood Mikkers de conferentie, die gepland was voor 14 tot en met 16 april, met een noodbevel. De rechter meende dat Mikkers, die tegenwoordig burgemeester is in Den Bosch, eerst meer informatie had moeten inwinnen voordat hij het noodbevel uitvaardigde.
Geen boete
In april dit jaar besloot de rechter in Den Bosch al dat 24 actievoerders die een boete van 370 euro opgelegd hadden gekregen, deze niet hoefden te betalen. Daarop besloot het OM ook een streep te halen door de boetes die nog 102 demonstranten opgelegd hadden gekregen. De rechter bepaalde toen dat de verdachten niet strafbaar waren, omdat burgemeester Mikkers geen officieel besluit had genomen om de protestmanifestatie te beëindigen.
Bescherming
Ook de bezwarencommissie van de gemeente Veldhoven stelde in september 2017 al dat Mikkers de bijeenkomst ten onrechte had verboden. Volgens de commissie was er geen sprake van overmacht. De burgemeester had volgens de commissie niet aangetoond dat het onmogelijk was om de conferentie en de bezoekers met de inzet van politie te beveiligen. ‘Het recht op vergadering is een grondrecht, dus de overheid moet bescherming bieden’, aldus de uitspraak over het noodbevel.
Wij houden het graag een beetje rustig in ons land.
Ofwel: Wijze burgemeester, dwaze rechter (vast D66).