CdK Tichelaar grijpt in bij Tynaarlose bestuurscrisis
Commissaris van de Koningen Tichelaar grijpt in bij de bestuurscrisis in het Drentse Tynaarlo. Burgemeester Frank van Zuilen meldde zich ziek, vlak voor zijn functioneringsgesprek.
Er komt een waarnemend burgemeester ter vervanging van de huidige burgemeester van Tynaarlo.
Burgemeester Frank van Zuilen heeft zich namelijk afgelopen weekend, drie dagen voor zijn functioneringsgesprek, ziek gemeld. De Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar, grijpt nu in en heeft onder meer de wethouders en de fractievoorzitters op het provinciehuis ontboden.
Terugkeer Van Zuilen
Fractievoorzitter Miriam Engels (D66) vertelde maandagmiddag dat de commissaris de meningen van zowel het college als de fractievoorzitters één voor één heeft aangehoord. 'Hierbij viel het woord collegiaal bestuur herhaaldelijk,' aldus Engels.
Burgers begrijpen er niets van
Tichelaar laat verder via een persbericht weten: ‘Er is sprake van een buitengewoon ernstige situatie. De menselijke verhoudingen zijn op scherp komen te staan. Respect ten opzichte van elkaar en ook qua omgangsvormen zijn soms ver te zoeken. Laat staan dat er ook maar sprake kan zijn van waardering voor het geleverde werk. Dit maakt dat het een enorme impact heeft op de ambtenaren, bestuurders en politici. Maar nog veel meer op hoe burgers tegen lokale democratie aankijken. De burgers begrijpen er helemaal niets meer van.' Wie gaat waarnemen is nog niet bekend, Tichelaar kon daar nog geen uitspraken over doen. Wel houdt hij rekening met een eventuele terugkeer van burgemeester van Zuilen.
Tweede bestuurscrisis
Tynaarlo zit voor de tweede keer in korte tijd in een bestuurscrisis. In oktober 2011 stapte het hele college op na onenigheid tussen de coalitiepartijen PvdA en VVD. Onder meer verschil van inzicht over de gemeentelijke financiën leidde tot de val van het college.
800 duizend euro
De huidige crisis is veroorzaakt door het ontslag van de financiële topambtenaar Heijerman. Hij werd vorig jaar het gemeentehuis uitgezet en geschorst. De officiële reden was 'plichtsverzuim en niet-integer handelen'. Het college liet advocatenkantoor Aegis een onderzoek uitvoeren naar Heijerman. Later werd dat opgeschaald naar BING. Daaruit bleek dat er van de aantijgingen niets hard gemaakt kon worden, het ontslag was onterecht. De kosten van deze onderzoeken zouden naar verluidt een ton hebben gekost en de afkoopsom voor de onterecht ontslagen ambtenaar is volgens de gemeente tussen de 140 duizend en 440 duizend euro.
Loco-burgemeester
Tot 19 augustus staat loco-burgemeester Henk Berends aan het roer.Hij hoopt dat een tijdje rust de spanningen ronde de bestuurscrisis doen afnemen. Hij laat in een verklaring weten: 'Wij willen als college die discussie niet uit de weg gaan. Wij pleiten er voor om het dan over proces en verantwoordelijkheden te hebben. Maar allereerst zijn we gebaat bij enige bestuurlijke bezinning en rust voor de organisatie.'
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het artikel gaat over Tynaarlo en niet over Hoogeveen
Uit de reactie van Okken begrijp ik anders donders goed dat het niet alleen in Tynaarlo een bestuurlijke bende is. Maar op meer plaatsen in Drenthe.
Hartpatiënt Tigelaar kan het kennelijk ook allemaal niet meer managen.