Burgemeester teruggefloten om huisverbod
Burgemeester Henk Jan Meijer heeft ten onrechte een huisverbod opgelegd aan een inwoner uit Zwolle. Dit heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.
Burgemeester Henk Jan Meijer heeft ten onrechte een huisverbod opgelegd aan een inwoner uit Zwolle. Dit heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.
Uitgescholden en vernederd
Meijer besloot tot een huisverbod nadat een vrouw aangifte had gedaan van mishandeling door haar man. De man zou zijn vrouw en kinderen regelmatig hebben uitgescholden en vernederd. Ook beschuldigde de vrouw haar man ervan haar met zijn vingers in de ogen geprikt te hebben en haar keel te hebben dichtgeknepen. Reden voor de burgemeester om eind 2015 aan de 50-jarige man een huisverbod op te leggen, op aanraden van de officier van justitie en een hulpverleenster van Veilig Thuis.
Geen aantoonbaar letsel
Begin 2016 kwam de rechtbank echter tot de conclusie dat de burgemeester te snel was geweest met het huisverbod. De enige beschuldigingen kwamen van de vrouw en haar dochter. Er waren verder geen verklaringen van getuigen. Ook had de vrouw geen aantoonbaar letsel en had ze pas drie dagen na de mishandeling waarvan ze haar man beschuldigde aangifte gedaan. Daarom concludeerde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs was dat het verblijf van de man in de woning ernstig en onmiddellijk gevaar opleverde voor zijn gezin. Het feit dat het gezin nooit eerder hulpverlening had ingeschakeld was voor de rechtbank eveneens een reden om het huisverbod als een te zwaar middel aan te merken.
Hulpverleningstraject
De burgemeester was echter van mening dat er geen sprake hoeft te zijn van lichamelijk letsel om een huisverbod op te leggen. Psychisch geweld kan daar ook een reden voor zijn, vond Meijer. Hij bestreed ook dat er eerst een hulpverleningstraject moet zin doorlopen voordat een huisverbod kan worden opgelegd. Ook het feit dat het slachtoffer pas na drie dagen aangifte had gedaan was volgens de burgemeester geen reden om af te zien van een huisverbod. ‘Slachtoffers van psychisch geweld zijn bang en terughoudend met het doen van aangifte. Het is dus verklaarbaar dat de vrouw de aangifte heeft uitgesteld, aldus de burgemeester.
Niet bevoegd
De Raad van State oordeelt echter net als de rechtbank dat er onvoldoende reden was om een zwaar middel als een huisverbod in te zetten. Er was immers geen aantoonbaar lichamelijk letsel en er was onvoldoende bewijs dat er ernstig en onmiddellijk gevaar was voor de veiligheid van de vrouw en haar dochter. Daarom was de burgemeester volgens de rechter niet bevoegd om het huisverbod op te leggen. De schadevergoeding van 5000 euro die de man eiste vanwege kosten die hij moest maken voor hotelovernachtingen, autohuur en immateriële schade, werd door de rechtbank niet toegewezen.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.