Burgemeester Kunduz op VNG-jubileumfeest
Leiderschap in ruwe tijden, is het thema waarover burgemeester Najibullah Aermhail van Kunduz op het VNG-congres komt spreken.
Het tweedaagse jubileumcongres van de VNG dat morgen begint op het Malieveld in Den Haag, zal niet alleen worden bijgewoond door de koningin, de premier en Johan Cruijff, maar ook door de burgemeester van de Afghaanse stad Kunduz Najibullah Amerkhail.
Visie
De 27-jarige burgemeester van Kunduz komt spreken in de deelsessie ‘Leiderschap in ruwe tijden’ waarin hij zijn zienswijze zal geven op wat lokaal leiderschap inhoudt en zal hij zijn eigen ervaringen delen. In Afghanistan sneuvelen burgemeesters niet alleen politiek. Afgelopen zomer werd de burgemeester van Kandahar opgeblazen. In 2010 was de viceburgemeester van de stad al vermoord in een moskee. Eind april van dit jaar werd de burgemeester van Samkany vermoord.
Ruw
Plaatsvervangend directeur van de VNG Arthur Wiggers over ruw in Afghanistan en in Nederland: ‘Natuurlijk heeft het begrip ruwe tijden in Afghanistan een andere betekenis dan in Nederland, maar toch is het interessant in de deelsessie te bespreken welke overeenkomsten er zijn. Wat karakteriseert lokaal leiderschap en hoe verhoudt zich dat tot de kwaliteit van de instituties.’
Kans
Voor de ministeries van Veiligheid en Jusititie, Buitenlandse Zaken en Defensie is de komst van burgemeester Amerkhail van Kunduz naar het VNG-jubileumcongres in Den Haag een uitgelezen kans om de Nederlandse erkentelijkheid voor zijn medewerking aan de politiemissie in Kunduz te onderstrepen. ‘Als vertegenwoordiger van het bestuur is hij belangrijk voor ons. Hij is een sterke leider met gezag. Het is best moedig om een groot deel van je agenten terug te sturen naar de schoolbanken zonder dat het korps in opstand komt. Zonder hem kunnen wij ons werk niet doen. Onze exit strategy in Afghanistan hangt mede van hem af’, aldus een woordvoerder van Defensie.
Missie
In Kunduz zijn 355 Nederlanders gestationeerd (230 civiele en militaire opleiders en 125 militairen). In Mazer-I-Sharif zitten 120 Nederlandse militairen en op het NAVO-hoofdkwartier in Kabul werken 70 Nederlanders. De missie in Kunduz duurt tot 2014. De stad Kunduz ligt in de noordelijke provincie Kunduz en heeft 95 duizend inwoners.
Al die extra beveiliging en poes pas voor al de bobo s?
Komt allemaal uit de grote belastingpot die we met zijn allen vullen.
Waarvan al jaren iedereen roept recessie, bezuinigen burgers jullie moeten de broekriem aantrekken. We zullen het allemaal merken.
Ja ik zie het wat de top merkt een feest, en de burger.......
Eerlijk?