Burgemeester Moerdijk per direct met pensioen
Burgemeester Wim Denie van Moerdijk gaat per 1 februari met pensioen. Tijdens een gesprek met de commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Wim van de Donk, heeft de burgemeester vrijdagmiddag gezegd dat de nasleep van de grote brand meer lichamelijke en mentale inzet zal vragen dan hij op dit moment denkt te kunnen opbrengen.
Denie (64) kondigde kort voor de brand aan dat hij deze zomer met pensioen zou gaan. Als belangrijkste reden voor zijn vertrek noemde hij toen dat hij veel minder pensioen ontvangt als hij na zijn 65e doorwerkt.
Kritiek
Op zijn optreden kort na het uitbreken van de brand was veel kritiek. In overleg met de commissaris van de Koningin heeft Denie besloten om zijn ambt neer te leggen op 1 februari. ,,Op deze wijze ontstaat ruimte voor een nieuwe (waarnemend) burgemeester die in Moerdijk leiding kan geven aan de nasleep van de brand", staat in een verklaring die de provincie heeft uitgegeven.
Meerdere gesprekken
Van de Donk vertelde vrijdagmiddag in een toelichting dat het gesprek met Denie op zijn initiatief plaatsvond en niet het eerste was. Ze zijn samen tot de conclusie gekomen dat zijn voortijdige vertrek op dit moment de beste oplossing is voor Moerdijk. Van de Donk noemde de beslissing ‘vervelend’ maar ook ‘onvermijdelijk’.
Functioneren
Over het optreden van de PvdA-burgemeester na de brand wilde Van de Donk niets zeggen. ,,Deze beslissing is niet genomen met de blik achteruit, maar met het oog op de toekomst.’’ De verschillende onderzoeken moeten uitwijzen hoe de burgemeester heeft gefunctioneerd, legde hij uit.
Opvolger
De commissaris van de Koningin gaat met de gemeenteraad in overleg over de opvolging, maar het is waarschijnlijk dat een of meerdere kandidaat-waarnemers reeds zijn gepolst. Van de Donk verwacht daarover na het weekeinde meer te kunnen zeggen.
Het vak vereist een professionele bestuurder, die in staat is de druk van het takenpakket te weerstaan, en die voldoet aan de eisen van de tijd.
Niet langer een functie die dient als pensioenvoorziening voor uitgerangeerde maar loyale partijgenoten. In plaats daarvan een functie die waarlijk openbaar is, en open staat voor professionals van n'importe welke afkomst.
Moerdijk bewijst in ieder geval dat dit type politici definitief niet op z'n plaats is in deze functies, en dat niemand op dit soort werkgelegenheidsvoorzieningen zit te wachten.
Bestuurlijk Nederland kennende zal dit wel weer overblazen, en geen konsekwenties hebben voor het bestuurlijke old boys network.