Advertentie

Burgemeester bezorgt kamperende tieners kater

In het Twentse Tubbergen vieren jongeren het einde van het schooljaar traditiegetrouw met kampeerfeesten in het open weiland. Daarbij moeten ze zich echter wel houden aan een lijst afspraken met de burgemeester, leerden twee groepen dinsdag kwaadschiks.

18 juli 2018
bierkratten.jpg

In het Twentse Tubbergen vieren jongeren het einde van het schooljaar traditiegetrouw met kampeerfeesten in het open weiland. Daarbij moeten ze zich echter wel houden aan een lijst afspraken met de burgemeester, leerden twee groepen dinsdag kwaadschiks.

Eieren met spek

Vorig jaar werd een groep jongeren nog in alle vroegte door het voltallige college verrast met eieren met spek omdat zij zich goed aan de regels hield. Maar dit jaar zullen twee groepen jongeren het zonder zo’n ideaal bodempje moeten stellen; zij moesten hun kamp opbreken nadat door een controleur was vastgesteld dat zij afspraken met burgemeester Wilmien Haverkamp over het drankgebruik niet waren nagekomen. ‘Hoe jammer we het ook vinden, deze jongeren houden zich niet aan de spelregels en dat betekent voor hen einde oefening’, aldus Haverkamp.

Cultureel verschijnsel

De laatste jaren steeds wordt er in het openbaar steeds meer gekampeerd door jongeren in de gemeente Tubbergen, wat vanwege het alcoholgebruik, veel geluid, en open vuur soms tot overlast of gevaarlijke situaties leidt. Omdat het om een plaatselijk cultureel verschijnsel gaat, wilde de het college het wildkamperen niet verbieden. Vandaar dat de gemeente sinds vorig jaar eist dat de jongeren samen met een ouder, de burgemeester en eventueel de grondeigenaar een contract moeten ondertekenen voor het kampeerplezier mag losbarsten. Volgens een woordvoerder meldden zich zomer maar liefst 63 kampeergroepen bij het gemeentehuis voor zo’n contract.

Geholpen door ouders

In dat contract staan regels over het maximale aantal aanwezigen, het maken van een kampvuur, muziek en geluid, het contact met ouders en – last but not least – de drank. Zo mogen de minderjarige jongeren geen druppel alcoholhoudende drank nuttigen en is ook ‘overmatig drankgebruik’ uit den boze, hoewel verder niet wordt toegelicht wat dan ‘overmatig’ is. Die regels werden het kampeerweekje van twee groepen jongeren uiteindelijk fataal toen een controleur vaststelde dat de jongeren het niet hielden bij gemeentepils en over een grote hoeveelheid drank beschikten. Bij de aanschaf zouden enkele jongeren volgens Tubantia zijn geholpen door hun ouders. ‘Jongeren onder de 18 kunnen zelf geen drank kopen. Laten we als ouders zo verstandig zijn om hen hierin ook niet te faciliteren’, aldus burgemeester Haverkamp.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Kamperen in het openbaar, klinkt als het publieke domein. Maar er staat ook dat de gemeente 'contracten' sluit met o.a. de grondeigenaar. En dan is het dus op privéterrein. Los van het feit of het verstandig is van ouders om kinderen onder de 18 te laten drinken zouden we het toch niet accepteren dat gemeentecontroleurs bij mensen thuis gaan kijken of een jongere een pilsje drinkt.
Advertentie