'Record met 18 fracties is twijfelachtige eer'
De gemeente Almelo telt sinds kort 18 fracties op 35 raadsleden. Dat is een twijfelachtige eer, vindt burgemeester Mirjam van 't Veld.
Een twijfelachtige eer, zo noemt burgemeester Mirjam van 't Veld het record dat de gemeenteraad van Almelo sinds kort bezit. Recentelijk verlieten twee raadsleden hun fracties. Zij gaan in ieder geval voorlopig zelfstandig door, waardoor de gemeenteraad nu achttien fracties telt.
Meeste fracties van Nederland
‘Daarmee hebben we nu de twijfelachtige eer dat we de meeste fracties van Nederland hebben’, zei Van 't Veld aan het begin van de eerste raadsvergadering met zoveel partijen. ‘Achttien fracties op 35 raadsleden, dat is wel iets om met elkaar over door te praten en over na te denken.’ Volgens de griffier in Almelo vindt dit gesprek ‘binnen afzienbare tijd’ plaats. ‘We moeten kijken of dit wel de democratie is die we willen.’ Het gaat dan ook over de mogelijke invoering van een spreektijdenregeling.
Tien eenpitters
Bert Hümmels van Leefbaar Almelo reageerde kritisch op de woorden van Van 't Veld. ‘Volgens mij is hier niets twijfelachtigs aan. Ieder raadslid wordt geacht zelfstandig te kunnen en mogen functioneren. Dus het doet er eigenlijk niet toe hoeveel fracties er zijn’, aldus Hümmels, één van de tien eenpitters (fracties van één persoon) in de raad. Dorien Wind van het CDA, dat net als de VVD vijf raadsleden heeft, maakte daar weer bezwaar tegen. ‘Het is vervelend wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen weken. Daar mag best over gezegd worden dat het een twijfelachtige eer voor Almelo is.’
Vertrouwensbreuk
Herman Zwerink stapte twee weken geleden uit de Almelose PvdA-fractie, terwijl Marcel Middelkamp afgelopen weekeinde uit de fractie van Partij Vrij Almelo (PVA) werd gezet. In beide gevallen lag een vertrouwensbreuk daaraan ten grondslag.
Record aangescherpt
In onder meer Almere, Den Bosch, Maastricht en Utrecht bestaat de gemeenteraad uit zestien fracties. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden was zeventien fracties al een record en dat is dus inmiddels aangescherpt tot achttien.
Er kan te gemakkelijk een nieuwe politieke partij of nieuwe groep worden opgericht. Het aantal politieke partijen in de beide Kamers en in de Medeoverheden dijt steeds meer uit en heeft negatieve gevolgen voor de democratie. Het belemmert een vlotte besluitvorming door eindeloze debatten, moties en amendementen. De vergadercultuur regeert en is nauwelijks meer te handelen. Het heeft regelmatig grote nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de besluitvorming (gas Groningen, toeslagenaffaire en andere andere crisissen.