Aboutaleb vol aan de bak bij Turkijerel
De diplomatieke rel met Turkije liep in Rotterdam uit de hand. Zowel diplomatiek als op het gebied van de openbare orde was het voor de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb alle hens aan dek. De aanstichter, de Turkse minister die niet welkom was, is uiteindelijk als ongewenst vreemdeling uitgezet naar Duitsland.
Rotterdam was vannacht het centrum van een ernstige diplomatieke rel met Turkije. Burgemeester Aboutaleb had zijn handen vol aan de patstelling met de Turkse minister en haar gevolg in zijn stad en het bewaken van de openbare orde. Zo'n tweeduizend Turken, getooid met Turkse vlaggen, waren na een oproep van de Turkse consul richting het consulaat getrokken. Toen na middernacht bleek dat de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya als ongewenst vreemdeling was aangehouden en het land werd uitgezet, braken er rellen uit rond het Turkse consulaat in Rotterdam.
ME bekogeld
Een deel van de demonstranten keerde zich vervolgens tegen de politie. Zo werd de ME bekogeld met bakstenen. Uiteindelijk moest er een waterkanon aan te pas komen om de overgebleven demonstranten uit elkaar te drijven. De politie heeft twaalf mensen gearresteerd. Zeven mensen raakten gewond, onder wie een agent. Die liep een gebroken hand op. De Turkse minister is door de politie uitgeleide gedaan naar Duitsland. Ook haar beveiligers en medewerkers zijn door de Rotterdamse politie naar Duitsland begeleid. Inmiddels is zij weer onderweg naar Turkije.
Macht Erdogan
De Turkse bewindsvrouw (Familiezaken) wilde zaterdag spreken bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Haar bezoek is onderdeel van een campagne om ook in het buitenland wonende Turken te overtuigen om tijdens een referendum voor een wet te stemmen. Deze wet zal de Turkse president Erdogan meer macht geven. Turkije is van tevoren meerdere malen gewaarschuwd dat in eerste instantie een andere minister, die van Buitenlandse Zaken, niet welkom was in verband met gevaar voor de openbare orde. Vervolgens koos Turkije ervoor de minister Fatma Betül Sayan Kaya vanuit Duitsland, met een auto naar Nederland te laten komen.
Liegende consul
Burgemeester Aboutaleb is ondertussen woest op de Turkse autoriteiten. Aan de rellen ging een hoogoplopende impasse in zijn stad vooraf waarbij de Turkse consul een grote rol speelde. Aboutaleb sprak van een schandalige misleiding door deze man. 'Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen.' Het heeft volgens de burgemeester uren geduurd voordat de minister uit haar auto kwam. Buitenlandse Zaken, de minister-president en de gemeente waren bij de onderhandelingen betrokken. Het was volgens de burgemeester ook de vraag of haar begeleiders en beveiligers gewapend waren of niet.
'Nazi-praktijken'
De Turkse president Erdogan maakte Nederland al eerder die dag uit voor 'nazi-overblijfselen en fascisten', Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft er grote moeite mee dat de Turkse regering Nederland verwijt er nazi-praktijken op na te houden. 'Ze vergeten dat ik burgemeester ben van een stad die in de oorlog door de nazi's is gebombardeerd.' In de media is er veel waardering voor de sterke rol die Ahmed Aboutaleb zaterdag en vannacht in de penibele situatie. Alexander Pechtold (D66) reageerde via twitter: 'Trots op burgemeester/politie Rotterdam. Zijn niet gezwicht voor intimidatie. Erdogan probeert ons te verdelen, laten we dus rijen sluiten!'
Bezoek onverantwoord
Nederland heeft in aanloop naar de rel in verscheidene gesprekken met Turkije duidelijk gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in Nederland niet in het geding mogen komen. De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die volgde nadat de landingsrechten van de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu van Buitenlandse Zaken werden ingetrokken, is onacceptabel. Dat zegt premier Mark Rutte in een reactie op de onrust in Rotterdam. 'De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk,' aldus Rutte. 'Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Desondanks heeft zij besloten af te reizen.'
Zware tegenmaatregelen
De Turkse premier Binali Yildirim heeft zondagochtend 'zware tegenmaatregelen' aangekondigd, in reactie op de uitzetting van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya. Volgens de premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya aangetast. Yildirim zei in zijn officiële verklaring verder niets over de inhoud van die maatregelen. Wel riep hij Turken in Europa op kalm te blijven en zich niet te laten provoceren. 'De beste oplossing gaat via de stembus.' (EW/ANP)
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De openbare orde wordt er met de haren bijgesleept om gronden te hebben ze tegen te houden (en als je ze tegenhoudt, zijn er natuurlijk altijd wel een paar heethoofden die willen matten). Dit alles om vlak voor de verkiezingen vooral Wilders niet in de kaart te spelen.
Als we ze gewoon hun praatje hadden laten doen in een paar zaaltjes had er geen haan naar gekraaid. Nu helpen we dictator Erdogan precies zoals hij het graag ziet.
-Sorry Herman, maar 'gewoon een praatje' had echt voor ophef gezorgd- zelfs zonder dat het verkiezingstijd is.
-Geen openbare orde problemen. Zeker het nieuws gemist over hoe de coupe in Turkije heeft geleid tot verdeeldheid en angst in de Neder-Turkse gemeenschap.
-Overigens dit soort praatje worden ook niet met open vizier gehouden, maar onder de radar georganiseerd drie keer raden waarom...
De hoofdschuldigen zijn de burgemeesters zelf die weigert de wet te handhaven als er Turken in het spel zijn. Pegida krijgt niet eens toestemming om te demonstreren en wordt vanaf de eerste minuut dwars gezeten. Voetbalsupporters krijgen onmiddellijk met de lange lat. Ook vaders met jonge kinderen zijn vorig jaar op last van Aboutaleb in de cel gegooid. Maar de illegale demonstratie van de Turken werd zaterdagavond urenlang weer ongemoeid gelaten.