Advertentie

Gedumpte kinderen dupe van GBA-protocol

Het protocol voor uitschrijving uit de GBA biedt geen bescherming aan Marokkaanse vrouwen en kinderen die in Marokko worden achtergelaten door hun man.

25 november 2011

Het protocol voor uitschrijving uit de gemeentelijke basisadministratie biedt geen bescherming aan Marokkaanse vrouwen die door hun echtgenoot in Marokko worden achtergelaten. Vooral hun kinderen zijn daarvan de dupe. Zij kunnen niet meer terug naar Nederland.

Minstens honderd kinderen

Dit overkomt jaarlijks minstens tachtig vrouwen en honderd kinderen, meldde het Parool onlangs op basis van cijfers van de Marokkaanse Vrouwen en Vereniging Nederland (MVVN) en de Stichting Steun Remigranten (SSR).

Reportage

Vandaag zendt het NTR-televisieprogramma De Halve Maan een reportage uit over een vrouw die na achterlating door haar man zelf is teruggekeerd naar Nederland. Haar drie kinderen onder de 4 jaar oud kunnen niet terug naar Nederland. Wanneer ze in Nederland zijn uitgeschreven, is Marokko hun formele hoofdverblijf, legt hun advocaat Samira Bouddount uit. Ze vallen dan onder Marokkaans recht, dat bepaalt dat de vader beslist over de woonplaats van de kinderen.

Adresonderzoek

De onterechte uitschrijving kan vrij eenvoudig plaatsvinden, zegt Bouddount, die dit jaar twintig zaken behandelt van achtergelaten vrouwen uit heel Nederland. ‘Het protocol dat gemeenten in dit soort situaties volgen, deugt niet. Wanneer een man om uitschrijving van zijn vrouw en kinderen verzoekt, moeten gemeenten adresonderzoek doen. Maar dat doen ze in Nederland. Ze schrijven een brief en gang langs bij de echtelijke woning om te controleren hoe het zit. Ze constateren dan dat die vrouw er niet meer woont – nogal logisch, die zit vast in Marokko – en schrijven haar uit.’

Corrigeren

Utrecht corrigeert onterechte uitschrijvingen regelmatig, zegt Bouddount. Gemeente Amsterdam heeft verzoeken daartoe van haar cliënten tot nog toe geweigerd. In die gevallen moeten vrouwen brondocumenten tonen en procedures doorlopen om te bewijzen dat ze legaal in Nederland zijn en recht hebben op woonruimte, werk of een uitkering.

Aangifte van de vrouw zelf

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten het protocol bij uitschrijving uit de GBA, opgesteld door Binnenlandse Zaken, te volgen. De gemeente vraagt een persoonlijke aangifte van de vrouw zelf. Het verzoek daartoe wordt naar de vrouw in het buitenland opgestuurd. Ze moet dat zelf terugsturen, met een kopie van haar paspoort, aldus de gemeente. Uit een reactie op een bezwaarschrift van Bouddount, blijkt echter dat het bewuste adresonderzoek in Nederland plaatsvond.

NVVB

Bestuursvoorzitter Cees Meesters van de Nederlandse vereniging voor Burgerzaken (NVVB) kent het probleem van de onvrijwillige uitschrijving. Volgens hem doen gemeenten hun uiterste best om dat te voorkomen. ‘Er vindt best gedegen onderzoek plaats. Maar als iemand echt onvindbaar is, is de gemeente wettelijk verplicht om die persoon uit te schrijven, om vervuiling van de GBA te voorkomen.’

Tweede Kamer

De oplossing ligt volgens de advocaat in het aanpassen van het uitschrijvingsprotocol. Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) gaat een debat aanvragen over wanpraktijken waarbij vrouwen in het land van herkomst worden gedumpt, meldt zij aan het Parool.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie