Advertentie

Breivik en 'het debat'

Na ruim anderhalve week sinds de aanslagen van Anders Breivik in Oslo en op Utoya, kunnen we vaststellen dat de discussie in Nederland langs zeer Nederlandse lijnen verloopt.

02 augustus 2011
Analyses van het eigenlijke probleem – hoe kan het dat een jonge Noor, geboren en getogen in een allerbraafst, post-historisch land, zich aan zo’n gruwelijke daad te buiten gaat – zijn zeldzaam; de beste poging tot nog toe is die van de filosoof Ad Verbrugge in het Financieele Dagblad van 30 juli.

Volgens Verbrugge hebben we bij Breivik te maken met een zeer specifieke ‘levensproblematiek’: ‘de ervaring van zinverlies, de afwezigheid van de vader, het losraken uit tradities en de gekunstelde reconstructie ervan door terug te grijpen op een roemrijk verleden, vervreemding en isolatie en het zich terugtrekken in de eigen belevingswereld – al dan niet met behulp van de moderne virtuele biotoop van wargames en internet. De doffe pijn van het culturele zinverlies wordt verdoofd met een gefantaseerde heilsgeschiedenis waarin nog slechts door zware strijd en een groot lijden verlossing mogelijk is.’

Maar zulke analyses zijn zeldzaam. Wat we hebben gezien is dat de gebeurtenissen in Noorwegen handzaam zijn toegesneden op het Nederlandse debat van de afgelopen tien jaar. Na de moord op Pim Fortuyn (mei 2002) barstte er een debat los over de ‘demonisering’ van Fortuyn door concurrerende politici en hun medeverantwoordelijkheid voor het scheppen van een klimaat waarin de moord door Volkert van der Graaf mogelijk was geworden. Na de moord op Theo van Gogh (november 2004) was er een even verhitte discussie over de vraag of het nu helemaal toeval was geweest dat Mohammed Bouyeri een moslim was, of dat de islam een geloof was dat zulk soort wandaden van haar onderworpenen vroeg.

Rechts beantwoordde die vraag toen anders dan links. Rechts zag wel een direct verband tussen de demonisering van Fortuyn en de islam enerzijds en de moorden op Fortuyn en Van Gogh anderzijds. Links vond dat onzin. Van der Graaf en Bouyeri waren geïsoleerde gekken. Het getuigde op z’n minst van wansmaak om een verband te leggen met het milieu en gedachtegoed van de daders.

Zoveel jaren later zijn de rollen precies omgekeerd. Na enige aarzeling durven linkse politici als Job Cohen (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks) nu toch naar Geert Wilders te wijzen. Woorden wegen nu toch heel zwaar. Breivik is geen geïsoleerde gek maar een intelligente ideoloog, ‘extreem-rechts’, tegen de islam, tegen de sociaal-democratie. Rechts zwijgt in alle talen (CDA, VVD) of werpt de verwijten verre van zich.

Wilders beschuldigde Van der Laan (PvdA) en Pechtold (D66) nog in 2009 van het creëren van een sfeer waarin geweld tegen hem en zijn PVV mogelijk zou worden. Nu links hem ter verantwoording roept, spreekt Wilders van ‘een ziekelijke gretigheid’ waarmee links erop los demoniseert en Noorwegen aangrijpt mom met hem ‘af te rekenen’. Wat hem betreft kan links ‘de boom in’. Anders dan Volkert van der Graaf en Mohammed Bouyeri is Anders Breivik ineens wel een eenzame gek, een ‘verknipte idioot’.

Het drama in Noorwegen wordt dus aangegrepen om het debat tussen links en rechts over multiculturalisme, immigratie en integratie met iets andere middelen op dezelfde wijze voort te zetten. Vanmorgen riep Alexander Pechtold minister-president Rutte op om eens afstand te nemen van de uitspraken van Wilders. Een interventie die niet meer is dan een doorzichtige poging om de VVD uit deze coalitie los te weken en in het paarse pak te naaien.

Wat daarna vooral opvalt is natuurlijk de inconsequentie in de houding van de politici. Links wilde destijds niet van een ‘klimaat’ weten als (mede-)verklaring voor een bepaald incident, nu wel. Rechts wist bij Fortuyn en Van Gogh precies te vertellen welke ideologische voedingsbodem die daden mogelijk had gemaakt, maar verwerpt nu elke associatie tussen het eigen gedachtegoed en de daad van Breivik.

Dat maakt duidelijk hoe moeilijk zelfkritiek blijkbaar is in een omgeving waarin enige zelfrelativering direct als gezichtsverlies wordt uitgelegd. En hoe moeilijk het is, zeker voor politici, om eens over de eigen schaduw heen te springen en bepaalde feiten eerlijk onder ogen te zien. De discussie over Breivik kan nog wel enkele weken voortduren. Van een schokkende, diep ingrijpende gebeurtenis maken politiek en media op deze manier één grote komkommer, een gezelschapsspel in een nieuwsluwe periode.

De echte kwestie, het nihilisme in onze cultuur waar Verburgge het over heeft (zie ook hier), blijft daarmee zo goed als onbesproken. En daarom hoeven we niet gek op te kijken als binnen afzienbare tijd een volgende Bouyeri of Breivik opstaat.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Aart G. Broek
DE TERREUR VAN SCHAAMTE / Het is zeer verleidelijk om – zoals A. Verbrugge doet in het FD – de persoonlijke dramatiek van Breivik te koppelen aan het bloedbad. Het past eenieder, zeker ook een wetenschapper, om daar in dit stadium zeer terughoudend in te zijn, juist daar we nog veel te weinig weten van Breivik en de aard van zijn isolement. Het is zeer verleidelijk om datgene wat wij menen te weten – zoals een vader die hem al jaren niet meer wenst te zien – mee te nemen in een ‘wilde’ interpretatie. Preciseren is vooralsnog ondoenlijk.
Dit neemt echter niet weg, dat een ‘oorzakelijk’ lijntje vrijwel zeker is te trekken tussen Breiviks ‘isolement’ – van welke aard dit ook mag zijn - en het ‘geweld’ waarmee hij naar buiten treedt. Inderdaad, het is absoluut niet aannemelijk dat er een ‘oorzakelijk’ lijntje loopt tussen een ideologie (b.v. Wilders’ gedachtegoed) en een geweldsuiting.
Een ideologie is geen keu die mensen als de gekleurde maar emo¬tie¬lo¬ze ballen in het snookerspel wegschiet het duistere gat van ge¬weld en terreur in. Zo een oorzakelijk verband is er niet. Ideologie/religie dienen als ‘rechtvaardiging’ voor handelen, wat iets geheel anders is.
Dat handelen heeft primair als brandstof emoties. Het, mogelijk enige, samenstel van emoties dat tot excessieve vormen van geweld kan leiden, heet ‘schaamte’. We hebben het hier over dat uiterst pijnlijke, onuitwisbare gevoel van verdriet, angst en woede, dat we krijgen wanneer we sociaal-emotioneel, voor kortere of langere tijd, intens worden vernederd: extreme mate van sociaal-emotioneel ‘isolement’.
Het wordt hoogtijd ‘de gewelddadige reikwijdte van schaamte’ te onderkennen. We weten echter vooralsnog te weinig van Breivik om dit zonder meer in concreto aan hem te koppelen.
Inderdaad schrijf ik dit met verwijzing naar enige autoriteit, zie mijn studie De terreur van schaamte; Brandstof voor agressie (Haarlem, 2007), of mijn website: www.carilexis.nl
Jan
Socialisten moeten, voordat ze anderen de schuld geven, zich eens afvragen waarom ze zo gehaat worden.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Het is inderdaad heel opvallen dat diverse politici maar ook diverse columnisten, die er tien jaar geleden nog schande van spraken dat de moord op Pim Fortuyn hen in de schoenen werd geschoven, nu om het hardst roepen dat Geert Wilders verantwoordelijk is voor de daden van Anders Breivik. Vise versa heb ik natuurlijk ook geen medelijden met Geert Wilders, hoewel ik beide situaties niet te vergelijken vind. In het geval van Pim Fortuyn werd duidelijk op de man gespeeld, In Noorwegen is iemand in het wilde weg om zich heen gaan schieten.
Leo / beleidsmedewerker
@Jan. Wat een zure reactie. Misschien kun jij eens uitleggen, waarom "socialisten" zo worden gehaat. Ik merk daar zelf helemaal niets van. Ik heb heel zelfs hele rechtse vrienden. Waar het omgaat is dat je elkaars standpunten respecteert en elkaar niet verketterd omdat je anders denkt. Wilders, Pechtold, Dibi verwijten elkaar dat de pot zwart ziet.
Uitstekend artikel van Bart Jan Spruijt overigens.
Pieter
Laten we wel wezen: Breivik werd geïnspireerd door Wilders. Dat Wilders zich dat niet aantrekt, zegt al genoeg.
Rampant / trl
Kereltje Pechtold schuwt geen middel om aan de macht te komen, hij hitst het volk op tegen Wilders. Er lopen genoeg subsidievolkertjes rond om het voor hem af te maken.
Gevaarlijk mannetje.
Leo / beleidsmedewerker
@EUSSR Ik vind uw reactie meer dan walgelijk. Als ik de redactie van BB zou zijn, had ik uw reactie verwijderd. Maar misschien gaat dat nog gebeuren.
EUSSR / dictatuur
Pechtold heeft niets geleerd van de affaire met zijn partijgenoot Thom-Achterhuis-de Graaf, één dode Pim is kennelijk niet genoeg.
Die opmerking van de presentator van Nieuwsuur over"putlucht"ging ook over hem, had de arrogante kwast niet eens door.
Jan Aerts / Bedrijfsadviseur
Beste Bart jan Spruyt. Ik heb wel eens diepzinniger betoog van u gehoord en gelezen. Niet te veel uitleg over die Breivik, z'n jeugd en mogelijk gemis aan vader. Kan best zijn dat dat Noorse land met haar merkwaardige politieke opmaat daar debet aan is. Ik zou er niet willen wonen en leven. Alles is daar, net als in Zweden, onzijdig. Je kunt er als man worden aangeklaagd wegens lawaaierige seks of als de copulatatie bij het vrouwelijk deel minder is bevallen. Elk verschil in jargon wordt daar uitgebannen. Ook heel veel oordeel vanuit de feminiene hoek daar. Die Noorse premier is in mijn ogen geen leider, dat is een openbare klaagmuur. Geen seconde zelfkennis of inzicht in de werkelijke maatschappelijke verhoudingen daar.
Zijn die Noren ook niet doende in Afghanistan en Libië? Legitiem mensen afschieten, want parlementair democratisch besloten? Solidair zijn met die vreselijk vulgaire Franse president? Die Noorse premier mag daar ook wel een kaarsje gaan branden. Of telt dat niet? Is dat misschien louter statistiek? Vreselijk wat die Breivik heeft gedaan, geen twijfel. Maar is moord en doodslag in een soeverein land als Libië en/of Afghanisatan een soort beleefd-heidsbezoek? En dat het politieke debat hier. Allemaal opgeroepen door tweede hands kneusjes. Ik lees ook het NRC. Die krant heeft de laatste weken op ons toilet gehangen met het dringende verzoek de kont er mee af te vegen. Pregnant wat betreft inhoud en maat. De Bas Heine maat of nog erger Elsbeth Etty. Ook de hoofredacteur doet regelmatig een vlaams keuteltje in het zakje. Vreselijk! Maar dan gisteren, tot mijn opluchting een artikel over de toon van het debat, door Jan Kuitenbrouwer. Zelden zo'n helder verhaal gelezen. Als je niet consequent je mening ventileert, ook die van het ongezouten, dan deug je niet voor het politieke vak. Zo, is dat even to the ponit? Wilders hoeft helemaal niks, sterker hij is de aanjager van het politieke speelveld. Wij zijn al zolang overspoeld door die politiek correcte nietszeggers. Dat artikel geeft mij weer wat moed in de dagelijkse zee van hersenloos gebabbel. Zeg dat blad voorlopig toch maar niet op! Zou je willen aanraden beste Bart Jan; lees en geniet! Het staat op pagina 13 in de krant van woensdag 3 augustus jl. Je kunt het ook uitknippen, want volgens mij raakt dat stuk niet gauw over de houdbaarheidsdatum.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Pieter •03.08.11 16:49

Een Egyptisch Nederlandse schrijfster meldde in een discussieprogramma dat Breivik zelf geschreven heeft na 11 september met zijn plannen begonnen te zijn!
Daarnaast bracht zij in dat je ook kunt stellen dat Fortuyn en Wilders een soort expansievat vormde, omdat men bij overige politiek te weinig representatie ervaarde.
Niemand weet wat daarmee is voorkomen aan onheil. Men ziet alleen een bizar incident en gaat verbindingen leggen.

Alleen op het punt van Islam komt Breivik overeen met Wilders. Wilders sloot zich aan bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Wilders ziet beiden bedreigd, maar wil die niet afschaffen. Breivik is tegen de democratie.

Breivik zal Wilders ook bewonderen om zijn volharding en ondanks bedreigingen toch doorgaat. Een stel bewakers helpt, maar is geen garantie!
Als Breivik zichzelf graag in uniformen hult zal hij Wilders vast wel erg stoer vinden die in het openbaar verschijnt met constant gevaar daarbij voor zijn leven. Dan ben je verre van laf. Dat zal Breivik ook dus wel erg aangesproken hebben.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Broadcaster • gemeenteambtenaar •03.08.11 09:26

Helemaal met u eens!
Fortuyn is geen Breivik.

Dat is het grote verschil. Fortuyn kreeg echter destijds wel naar zijn hoofd gegooid waarmee Breivik nu bestempeld wordt. Janmaat in kwadraat, Le Pen, Haider, verwijzingen alom naar WO II. Nederland, wordt wakker...., weet u nog?

Ik sta met u verbaasd dat men het onderscheid niet wil zien, dat dit in Fortuyns geval volkomen onterecht was. Politici e.a. pleegden pure karaktermoord op Fortuyn en zijn nog niet integer genoeg als partij daar eens een Mea Culpa voor uit te spreken.

Fortuyn voorspelde al in het programma van Jensen de medeverantwoordelijkheid voor het klimaat wat jegens hem werd geschapen. Het lijkt er nu op dat Oslo de betreffende politieke partijen (althans naar hun interpretatie) heeft ontslagen van een morele schuld jegens Fortuyn dat Mea Culpa uit te spreken!
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Onheil, groot of klein, gebeurt wanneer een aantal ongunstige factoren samenvallen.
Het is vrees ik van alle tijden, alleen de uitingsvormen kunnen verschillen door ontwikkelingen dichtbij en veraf.

Het leven is moeilijk en vol gevaren, ik ben het volkomen met u eens - was de standaardreactie van een vroegere leerkracht van mij als er weerstand ontstond bij een of meer leerlingen in de klas over iets. Het zal dus altijd wel laveren blijven met bestaande hiaten en menselijk falen.

Internet heeft zegeningen, maar zoals bij techniek meer gebeurt, kan dit ook misbruikt worden. Kopiegedrag bijvoorbeeld bevorderen. Zonder de jihadistische aanslagen had Breivik waarschijnlijk niet op het idee gekomen om een autobom te gebruiken bijvoorbeeld. Zonder die jonge mensen, die op hun scholen hun geweer leegschieten op medescholieren, niet bedacht om op die wijze en met dat doel naar dat eiland te gaan wellicht.

De huidige techniek geeft je als eenling de mogelijkheid wereldberoemd worden via uitzonderlijke positieve daden, maar ook destructieve handelingen. Dit gaat de hele wereld over in een mum van tijd. Zouden zonder internet die moordende jongeren in scholen hun misdrijven begaan hebben? Breivik tot zijn daden gekomen zijn? Zoals de eerste reageerder aangaf, pas op t.a.v. Oslo met wat te simpel slechts een oorzaak aan te wijzen, vooral als dat een persoon is! Het gevaar is dan inderdaad een zondebok aanwijzen en back to usual te gaan. Niet de bredere verbanden te beschouwen. Dat is al jaren staande praktijk.

Het valt niet te ontkennen dat we op een kruispunt staan in West Europa en het Westen als geheel, in een ingewikkeld en heel onzeker tijdsgewricht, waarbij integriteit en goed leiderschap ontbreekt en als het er is die ondermijnt wordt. Fortuyn had een boeiend kantelpunt kunnen vormen. In de US zie je dat bij Obama gebeuren door republikeinen met voorop de Tea Party.

Een nuchter, betrokken en in balans brengend breed middenveld is er niet (meer).

Het Westen is een beetje een speelbal geworden van allerlei krachten met eigenbelangen en je moet maar hopen dat die bal niet te ver de verkeerde kant uitrolt.
veestapel
Helemaal waar Bart, nihilisten zijn doodeng, valt niet mee te onderhandelen.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Dat er instabiele persoonlijkheden in onze maatschappij aanwezig zijn staat los van naties of achtergronden. Deze hebben alleen in deze tijd meer impulsen en stimuli gekregen vanuit internet en de "social" media kant. Deze uitwassen vinden kortere lijntjes met andere uitwassen en destructieve handelingen naar de maatschappij zoals het "ongericht" leegschieten van wapens, zien deze figuren als nummertjes in een digitaal oorlogsspelletje. Deze uitwassen, indien geen goed sociaal toezicht, kunnen overal de kop op steken en veroorzaakt worden door pestgedrag, sociaal isolement en het niet meer verbonden voelen met de omgeving waarin zij eerder verkeerden.
Het is aan ons als maatschappij om hier goed mee om te gaan, een aantal besluiten te nemen waarmee dergelijke uitwassen deze stimuli niet meer ontvangen. Vaak is het in een vroeg stadium, het erbij willen horen en gehoord willen zijn, voldoende om niet te ontsporen. We maken allemaal onderdeel uit van het geheel en - ik besef hoe hard het klinkt - maar soms moet de hand in eigen boesem en op basis van voortschrijdend inzicht, wellicht iets minder alles worden "open"gezet.
De kant en klare oplossing pretendeer ik niet te hebben, echter soms is het wel herleidbaar naar een aantal specifieke factoren. Neem alle voorvallen, ga terug naar de grote gemene deler en pak alvast dat aan. En ga toch niet vervallen in het zoeken naar "wie kunnen we de schuld geven", een rationeel mens hoort aan, relativeert, trekt conclusies en handelt naar eigen inzichten. Alleen wie het "niet meer ziet zitten", zoekt redenen en onderbouwing om zijn eigen falen om te kunnen zetten in destructief handelen.
Advertentie