Brandbrief ambtenaren: ‘grote zorgen’ over aanpak klimaat en ecologie
Ambtenaren roepen het kabinet op de Europese Natuurherstelwet te steunen en fossiele subsidies per direct af te schaffen.
Een groep ambtenaren stuurt vandaag een brandbrief aan de Tweede Kamer en het kabinet. Daniël Koelikamp, ambtenaar bij de provincie Groningen, is één van de initiatiefnemers van de brief. Volgens hem hebben al meer dan 135 ambtenaren de brief ondertekend. Hij verwacht dat dit aantal nog gaat oplopen. Ambtenaren kunnen de brief digitaal ondertekenen. Volgens Koelikamp is het initiatief niet verbonden aan een specifieke organisatie. Er zijn ambtenaren betrokken vanuit ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsinstanties.
Desinformatie bestrijden
In de brandbrief roepen de ambtenaren het kabinet en de Tweede Kamer op om het verzet tegen de Europese Natuurherstelwet te staken en te erkennen dat deze wet ‘een essentieel onderdeel is van de totale aanpak van de klimaat- en ecologische crisis waar we middenin zitten’. Ook willen de ambtenaren dat ‘desinformatie’ over de wet bestreden wordt.
Bouwsteen klimaatbeleid
De Europese Natuurherstelwet verdeelt de Milieucommissie van het Europese Parlement al enige tijd. In juli stemt het volledige Europese Parlement daarom over de wet. De Natuurherstelwet maakt de regels voor natuurbehoud strenger. Vooral het verslechteringsverbod, waarbij onder meer bouwprojecten geen negatieve invloed mogen hebben op natuurgebieden, jaagt het kabinet angst aan. Stikstofminister Christianne van der Wal gaf eerder aan te vrezen voor een nieuwe crisis door de wet: “Ik ben bang dat we onszelf weer in de vangrail rijden, met alle juridische ellende van dien”. Volgens de ambtenaren is de Europese Natuurherstelwet ‘een belangrijke bouwsteen van het Europese Klimaatbeleid’.
Fossiele subsidies
De ambtenaren roepen kabinet en Kamer verder op om ‘per direct’ alle fossiele subsidies en belastingkortingen af te schaffen. Deze ‘subsidies’ zijn voor Extinction Rebellion al enige tijd reden om de A12 in Den Haag te blokkeren. Maar, onderstreept Koelikamp, het initiatief voor de brandbrief is breder dan Extinction Rebellion.
Ambtseed
De ambtenaren voelen een morele plicht om de brief te sturen. Ambtenaren, zo stelt de brief, hebben het ‘voorrecht’ om mee te werken aan beleid, maar daarbij hoort ook ‘de plicht daar waar nodig te waarschuwen’. De ondertekenaars verwijzen naar het ‘Toeslagenschandaal’ en hun ambtseed. De ‘bezorgde ambtenaren van tal van overheidsinstanties in Nederland’ willen daarom dat het beleid, wat volgens hen op zich goed is, ook ‘urgent’ wordt uitgevoerd.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
https://clintel.nl/analyse-van-clintel-toont-ernstige-fouten-aan-in-het-laatste-ipcc-rapport/