Advertentie

BIJ1 verdwijnt uit Amsterdamse raad

De vertrekkende BIJ1-raadsleden spreken van een toxische, structureel onveilige omgeving.

ANP
18 juli 2023
Nilab Ahmadi op een verkiezingsposter van BIJ1
Nilab Ahmadi op een verkiezingsposter van BIJ1. ANP/Peter Hilz

De Amsterdamse raadsleden Jazie Veldhuyzen en Nilab Ahmadi van BIJ1 splitsen zich per direct af van hun partij. Dat bevestigt Veldhuyzen na berichtgeving door NRC. De twee politici zijn van plan om na het zomerreces als onafhankelijke raadsleden verder te gaan. ‘Dat doen we samen in een nieuwe fractie, maar de naam van onze lijst wordt pas begin september bekendgemaakt’, aldus Veldhuyzen. Dat betekent dat BIJ1, dat twee zetels had in de Amsterdamse raad, daarin na de zomer niet meer vertegenwoordigd zal zijn.

Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Leeuwarden
Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Communicatieadviseur

Yacht
Communicatieadviseur

Veldhuyzen en Ahmadi noemen BIJ1 een ‘toxische, structureel onveilige omgeving’ waarin van interne democratie geen sprake is. Volgens Veldhuyzen hadden hij en Ahmadi geen andere keuze dan onafhankelijk verdergaan. ‘Dat was de enige manier om recht te doen aan de beloftes die we hebben gemaakt tijdens de verkiezingen. De interne problemen in de partij maakte dat onmogelijk.’

Serie incidenten en ruzies

Hun besluit om BIJ1 te verlaten volgt op een serie incidenten en ruzies binnen de partij, die in 2016 is opgericht door voormalig tv-presentator en huidig Tweede Kamerfractievoorzitter Sylvana Simons. In september vorig jaar stapten kort na elkaar het voltallige Amsterdamse partijbestuur op en Carla Kabamba, de nummer twee van BIJ1 in Amsterdam.

Druppel om de partij te verlaten

Onder meer de keuze voor Dinah Bons als tijdelijke fractievoorzitter in de hoofdstad leidde tot onenigheid. Bons vervangt Veldhuyzen, die sinds september met een burn-out thuiszit. Afgelopen week liet Bons zich in een interview in Het Parool kritisch uit over haar mederaadslid Ahmadi, die al een tijd afwezig is vanwege mentale en fysieke klachten. Dat interview was voor Ahmadi de druppel om de partij te verlaten, laat ze weten.

De Amsterdamse gemeenteraad bakermat BIJ1

De Amsterdamse gemeenteraad wordt gezien als de bakermat van BIJ1, omdat de partij in de hoofdstad haar eerste electorale succes behaalde. Dat was in 2018, toen BIJ1 bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam een zetel won. Die werd ingenomen door Sylvana Simons. Zij ruilde haar raadszetel drie jaar later in voor een zetel in de Tweede Kamer.

In de gemeenteraad van Amsterdam haalde BIJ1 vorig jaar bij de lokale verkiezingen drie zetels. Na het opstappen van Carla Kabamba in september bleven er nog twee zetels over. Dinah Bons zou na het zomerreces het stokje weer overdragen aan Veldhuyzen. Nu hij en Ahmadi de partij verlaten, verdwijnt BIJ1 dan uit de Amsterdamse raad.

Het landelijke partijbestuur van BIJ1, waarin Bons ook zit, wil niet reageren op het vertrek van de raadsleden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
En .....de volgende partij is weer geboren. Hoogste tijd om via aanpassing van wetgeving structureel een einde te maken aan de vertegenwoordiging via egotrippende politici.
Nico Bos
Goede aanleiding om weer eens na te denken over ons democratische systeem. B.v. een twee of drie partijensysteem waarbij ieder raadslid zijn eigen interne achterban heeft en de volledige vrijheid heeft (nu een farce) om namens hen te stemmen. Zoals het nu overal gaat moet je door partijdiscipline je stemgedrag ondergeschikt aan de partij maken (lees eigen wethouder) anders krijg je een functie elders. We leven in een verziekt democratisch systeem met teveel meningen en te weinig (bestuurlijke) kennis dat niet efficiënt werkt. Bestuurlijke vernieuwing, daar stond van Mierlo voor... maar helaas, die filosofie was al vrij snel voorbij na zijn vertrek.
Advertentie