Advertentie

‘Kabinet kort gemeenten te hard’

Bezuinigingen die Rutte II de gemeenten wil opleggen zijn te fors. Structurele ontwrichting dreigt. Vrij vertaald is er zelfs sprake van onbehoorlijk bestuur.

11 december 2012

De bezuinigingen die Rutte II de gemeenten wil opleggen zijn te fors. Structurele ontwrichting dreigt. Vrij vertaald is er volgens de adviesraden Rob en Rfv zelfs sprake van onbehoorlijk bestuur.

Die harde kritiek uiten de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in een vandaag aan de minister van Binnenlandse Zaken gestuurde brief. Daarin gaan ze in op de gevolgen van het regeerakkoord voor de decentrale overheden.

Structurele ontwrichting

Bezuinigingen en hervormingen op terreinen als zorg en werk, omvangrijke decentralisaties mét kortingen en een ingrijpende hervormingen van het openbaar bestuur zullen volgens de raden aanzienlijk effecten op gemeenten hebben. Met name de stapeling van effecten baart zorgen, vooral omdat het uiteindelijk gaat om de zorg voor burgers. ‘Het past niet bezuinigingen eenzijdig af te wentelen op de verantwoordelijkheid van met name gemeenten. Financiële verhoudingen moeten niet verworden tot machtsverhoudingen. Het gevaar is anders niet ondenkbeeldig dat dit leidt tot structurele ontwrichting van de bestuurlijke en financiële verhoudingen.’

Gemeentelijke schaalvergroting

De raden maken in hun gezamenlijk advies bezwaar tegen een aantal voorgenomen maatregelen die gemeenten hard gaan treffen, zoals het afschaffen van het btw-compensatiefonds (‘innerlijk inconsistent’), het weghalen van geld voor onderwijshuisvesting (‘principieel onjuist’) en het inboeken van besparingen door gemeentelijke schaalvergroting. ‘Het inboeken van besparingen door gemeentelijke schaalvergroting is onvoldoende onderbouwd en in strijd met de beginselen van behoorlijke bestuurlijke verhoudingen’, aldus de raden.

Normeringssystematiek schijnzekerheid

Het kabinet zegt weliswaar vast te houden aan de normeringssystematiek van samen de trap op, samen de trap af, maar door de hiervoor genoemde aanvullende ingrepen wordt de systematiek feitelijk buiten werking gesteld. Met deze aanvullende maatregelen wordt de normeringssystematiek feitelijk omzeild. De normeringssystematiek biedt daardoor slechts een schijnzekerheid.

'De uitkomst van de normeringssystematiek wordt kennelijk niet beschouwd als een evenredige bijdrage van provincies en gemeenten aan de budgettaire problemen van de rijksoverheid. Deze ingrepen ondermijnen het vertrouwen in de rijksoverheid', stellen de raden. Op deze manier is het zefls beter de normeringssystematiek te heroverwegen.

Vijf landsdelen te rigide

Wat het binnenlands bestuur betreft, schets het kabinet een eindbeeld van vijf landsdelen en van gemeenten met minimaal 100.000 inwoners. De raden zijn met de regering van oordeel dat schaalvergroting een logisch gevolg kan zijn van een bepaalde visie op de taken van decentrale overheden, maar de schaalvergroting dient niet voorop te worden gesteld. ‘Eerst zou een eindbeeld moeten worden opgesteld van wat het kabinet qua taken van gemeenten verwacht. Daaruit volgt dan de optimale schaal’, aldus de raden.

Een rigide eindbeeld hanteren, is overigens niet wenselijk. Beter is het om in samenspraak met betrokken maatschappelijke en bestuurlijke organisaties en aan de hand van een aantal ontwerpprincipes te komen tot bestuurlijke veranderingen.

Groter decentraal belastinggebied

In het advies pleiten de raden ook voor een andere bekostiging van decentrale taken: via brede uitkeringen op basis van een globale verdeelsleutel en via een groter decentraal belastinggebied. De groeiende omvang van het lokale taakgebied en de risico’s die gemeenten nu financieel lopen, rechtvaardigen dat. Een groter decentraal belastinggebied is zelfs een voorwaarde voor het welslagen van de in het regeerakkoord neergelegde beleidsvoornemens om enorm veel taken aan gemeenten over te dragen.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harry de Jong / Treasurer
Steeds meer partijen, adviescolleges, etc. links of rechts gaan inzien dat het voorliggende Rijksbeleid niet gaat werken, ergo, gaat leiden tot verdere terugloop van de economie, stijging werkloosheid en afname welvaart. Dit zeker in vergelijking met landen om ons heen. Dit willen we toch niet ?

Is het nou zo'n gek idee om gezamenlijk te streven naar een gang naar de stembus op zo kort mogelijke termijn ?
nine / aow
Deze regering brengt ons land waar zo aan gewerkt is tenonder,,,De lage inkomens, midden inkomens, ouderen gehandicapten, uitkeringsgerechtigden enz... deze worden allemaal gekort op een of andere manier .

Gemeentelijke voorzieningen worden terug geschroeft,wat moet men met 50 euro per week wat je over houd na al je vaste lasten te hebben betaald.

Deze regering is niet voor de mensen maar voor het kapetalisme ,en brussel maakt de europese landen kapot wat doen die met al die miljarden die ze binnen krijgen ....de nederlanders zijn veel te braaf, op naar de verkiezingen en alles terug draaien...
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Het idee van Harry de Jong is zo slecht nog niet. Alleen denk ik niet dat Rutte en Samson daaraan mee willen werken.In de peilingen staan beide partijen er zeer slecht voor.Als er nu verkiezingen zijn zijn, is de rol van de VVD uitgespeeld en die van de PvdA gering.Zolang de VVd en de PvdA in de 2e Kamer een meerderheid hebben, zal de wens een uitgestelde teleurstelling blijken te zijn.

Janet / beleidsadviseur
Op deze manier worden gemeenten zwaar en driedubbel gepakt. Zo blijft er geen ruimte over voor lokaal beleid. Er is bijna niet genoeg financiele ruimte om het verplichte beleid uit te voeren. En zo gaat dan ook de demokratie uiteindelijk ten onder. Dan wordt het land geregeerd en beheerst door het kapitaal, mensen die het meeste geld hebben. Zij bepalen dan alles. Dat lijkt mij een nachtmerriescenario.
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker/raadslid
Opnieuw verkiezingen, zoals de heer de Jong bepleit, zijn niet de oplossing. Laten we nu eerst de UITGEWERKTE plannen van het kabinet eens afwachten en dan oordelen. Grote kans dat er, omdat er toch naar een breed draagvlak gezocht moet gaan worden, genoeg aanpassingen komen.
Kritikus / Geen Hagenees
En ondertussen deelt Minister Kamp weer cadeautjes uit aan zijn VVD-achterban.

Maar liefst 3 miljard deze keer.
Tinus
Er lijkt te veel in 1x op het bord van gemeentenland te komen. Misschien dit jaar nog niet, maar de volgende jaren zullen er veel gemeenten in financieel zwaar weer vallen. Ook de bouwgrondexploitatie die bij veel gemeenten alles behalve rooskleurig zijn zullen nog onvermijdelijke negatieve gevolgen met zich meebrengen voor gemeenten. Consequentie is dat diverse gemeenten in artikel 13 zullen gaan vallen. Uiteindelijk zal het toch weer op het bordje van het rijk gelegd worden. Dit is puur uitstel van enkele jaren. Op deze manier kan het simpelweg niet, ondoordacht en de 'gemakkelijke weg'.
diederik / projectleider
Ach als gemeenten knijpen we de burger toch gewoon wat verder uit; dat zijn we al jaren zo gewend. Door het rijk krijgen we zo een extra reden om hiermee door te gaan. Gewoon asap inpakken en wegwezen naar het buitenland.
L. Sandker / beleidsadviseur
Wel logisch dat gemeenten nog verder gekort moeten worden. Er lopen nog steeds externen rond, dus dat zegt wel genoeg.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Gewoon alle ballen verzamelen in de EERSTE Kamer en dan RUTTOS DUOS opblazen bij de eerstvolgende stemming. Volhouden dus. RUTTOS is Nederland onwaardig, over Samson slechts één oordeel: Hoe lang moet een normaal mens zitten voor zijn door de Postcodeloterijgesubsidieerde Greenpeaceverleden?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het Rijk en de gemeenten hebben een afspraak (trap op/trap af). Als de bezuinigingen derhalve meer omvatten dan het criterium 'trap af' ligt het voor de hand dat de VNG in het geweer komt en rond de tafel gaat met Biza. Met al die klaagliederen van verschillende gemeenten/VNG schiet niemand wat op.
Roel Folkersma / strategisch adviseur grote gemeente
Welke kleur het kabinet heeft maakt nauwelijks uit, er moet toch bezuinigd worden. Het probleem voor de gemeenten is dat de vele kleinere (tot 30.000) dat niet (zo) snel aan kunnen en opschaling tijd nodig heeft. Daar moet veel meer oog voor zijn.
Janssen / Boekhouder
Het zal wel iedereen opgevallen zijn, dat welke politieke kleur of links/rechts er ook zit in de 1e en 2e kamer, het beleid veranderd nauwelijks.

Al sinds jaar en dag verkeert de overheid in een permanente staat van bezuinigingen, hervormen en vooral zich overal mee bemoeien, zelfs met gezinnen.

Je hoort altijd dezelfde problemen; Verkeer, scholen, sociale voorzieningen, politie etc. En deze problemen worden bevochten met morele argumenten en vooral belasting heffen.

De komende decennia zal de overheid door de realiteit gedwongen worden, kleiner te worden, zoniet dan resteert het faillisement. Dit betekent dat de gemiddelde belastingbetaler het slachtoffer is.

De handel verhuist naar azie, afrika en latijns amerika.

Europa en Amerika zijn met 1 ding bezig, recht praten wat krom is op fiscaal en sociaal gebied. Dit is onze favoriete hobby.
J. Derckx
De schaalvergroting van gemeenten wordt een nekslag voor de kleine partijen in de politiek. Zeggenschap alleen nog voor de grote VVD, CDA, PvdA, SP? de rest haalt de kiesdrempel niet meer. Deze kaalslag is nu richting omroepland, straks heel NL. Bezuinigingen zijn slechts gericht om EU-gaten te vullen. De straf voor onze zelf verdiende welvaart. De rest van EU bepaalt het gemiddelde nivo dat voor ons over blijft. De EU wordt een rijk van gemiddelden, dat was de USSR ook met haar plan economie. We hebben niets geleerd!!
Advertentie