Bestuursschout in Maasdriel
In de Gelderse probleemgemeente Maasdriel zijn voormalig Tweede Kamerlid Dick de Cloe en hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten te hulp geroepen om uit de bestuurlijke impasse te komen. Als informateur lanceerde Korsten voor Maasdriel de ‘bestuursschout’, een middel dat ook in andere ‘onbestuurbare’ gemeenten zonder burgemeester zou kunnen werken.
Spraakmaker: Arno Korsten
Wat is een bestuursschout en wat kan die meer dan een ‘gewoon’ waarnemend burgemeester?
Wie flauw doet, zegt dat het een stuk chocola is met een nieuw wikkeltje erom. In onze visie moet het een zwaardere figuur zijn met alle wettelijke taken en bevoegdheden van een gewone burgemeester, en daar bovenop een speciale missie. De schout wordt aangesteld door de commissaris van de koningin met expliciete steun van de minister van Binnenlandse Zaken. Zie hem tevens als een verkenner die eenvoudig toegang heeft tot de commissaris en de minister, en die rapporteert over de voortgang. Er gaat een zekere dreiging vanuit: als u geen werk maakt van de bestuurscultuur kan een nieuwe stap volgen.
Adviesbureau BMC, dat vorig jaar onderzoek deed in Maasdriel, stelde als ultiem middel de aanstelling van een regeringscommissaris voor. De commissaris en de minister namen die suggestie over als drukmiddel. U raadde het af.
Waar het Maasdriel betreft, ben ik er in dít stadium tegen, maar de druk moet op de ketel blijven. Een regeringscommissaris komt pas in beeld als sprake is van taakverwaarlozing. Dat is in Maasdriel niet het geval. Dat bestuurders en raadsleden elkaar uitmaken voor rotte vis komt door een gebrek aan omgangsvormen.
Een regeringscommissaris is in mijn ogen niet 100 procent doordacht. Het ministerie is er niet klaar voor en de Tweede Kamer zou het niet pruimen. In feite hef je voor een bepaalde periode nagenoeg de gemeente op. En daarna? Laat je de raad dan maar terugkeren? Het gaat tegen de tijdgeest in. En er zijn geen checks and balances. Wat nu als we straks zes regeringscommissarissen hebben en daarmee misschien zes lokale Berlusconi’s?
Een bestuursschout is dus beter?
Het is een betere en lichtere variant. Sneller inzetbaar ook, omdat geen extra wettelijke verankering nodig is. Hij zou morgen aan de slag kunnen. Zo’n bestuurder blijft voorzitter van het college van B en W en van de gemeenteraad. Er worden geen taken en bevoegdheden terzijde geschoven. Alle gemeentelijke organen kunnen hun werk doen: het college, de raad en het presidium.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.