Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Bestuurlijke drukte

De bestuurlijke drukte blijft een hot issue die maar moeilijk te tackelen is door het kabinet Rutte. De regeringsploeg zit nu één jaar in het zadel en minister Donner heeft manmoedig stand gehouden in zijn voornemen te komen tot één noordelijke Randstadprovincie met Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, maar zonder Zuid-Holland.

14 oktober 2011

Niet dat de minister van Binnenlandse Zaken er iets mee is opgeschoten. De hakken staan bij alle bestuurlijke lagen diep in het zand. Ondertussen is de vorming van de Nationale Politie uitgesteld. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil de Nationale Politie per 1 januari 2012 invoeren, maar dat wordt op zijn vroegst een jaar later. Kamer en burgemeesters verzetten zich.

Zo klaagt de burgemeester van Zwolle dat de burgemeester van Nijmegen in de nieuw te vormen politieregio Oost de baas gaat worden over Zwolle. “Wat weet die burgemeester uit Nijmegen nou van Zwolle”, roept die burgemeester uit Zwolle.

En! “In de politieregio Oost moeten we straks met 81 burgemeesters vergaderen met de korpsleiding om tot beleid te komen.” Tsja, die burgemeesters toch! Ze hebben het maar moeilijk. Ze zouden ook eens creatief worden. Waarom moet de korpsleiding van de politieregio Oost met 81 burgemeesters om tafel? Waarom kan dat lokaal niet worden georganiseerd zodat de burgemeester uit Zwolle om tafel gaat met de politie-inspecteur die Zwolle onder zijn hoede heeft namens de korpschef?


Het is toch allemaal wat! Burgemeesters worden niet betaald om out-of-the-box te denken en dat zullen ze dan ook zeker niet doen. Misschien blijft alles dan wel bij het oude. Die bestuurlijke drukte vinden ze maar wat fijn. Al dat overleg, dat weer tot overleg leidt, waarover weer overlegd moet worden. Heerlijk is dat voor een ras bestuurder.

Vervelend is dat het kabinet Rutte eind vorig jaar de nieuwe indeling van de arrondissementen gelijk heeft getrokken met de tien politieregio’s van de te vormen Nationale Politie. Er is nu geen lappendeken meer, maar uniformiteit. Dus minder overleg tussen allerlei politieregio’s, justitie regio’s en gemeenten.

Gelukkig zijn er nog wel 25 veiligheidsregio’s en 25 brandweer-regio’s en die liggen schots en scheef over de 10 politieregio’s en de 10 arrondissementen heen. Zo kunnen de 418 burgemeesters nog een flinke duit in het zakje doen. Zo blijft de bestuurlijke drukte aangenaam bestaan voor al die bestuurders die verslaafd zijn geworden aan overleg en waarbij het woord “resultaat” een vies woord is.

Het is een beetje cynisch opgeschreven, maar de verbazing is er niet minder om. Het kabinet Rutte zou ook de veiligheidsregio’s gelijk moeten trekken met de 10 politieregio’s. Het levert aanzienlijk minder bestuurlijke drukte op, maar daar zullen wel weer legio lokale bestuurders bezwaar tegen hebben.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie