Advertentie

Beheer van grazers Oostvaardersplassen geëvalueerd

Een commissie gaat evalueren hoe het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen is uitgevoerd. Afgelopen winter kwamen er honderden dieren in het gebied om het leven omdat er onvoldoende voedsel was. Staatsbosbeheer weigerde de hongerende grazers te eten te geven, omdat er het gebied is bestempeld als "vrije natuur".

12 juli 2010
Adviseren
De commissie zal demissionair minister Gerda Verburg van LNV voor 1 november adviseren over het natuurgebied, zo maakte LNV maandag bekend. 

Niet ingrijpen
Bij het beheer van de Oostvaardersplassen wordt een zo ongestoord mogelijke ontwikkeling van de natuur nagestreefd met zo min mogelijk menselijk ingrijpen. De commissie zal kijken hoe Staatsbosbeheer deze opdracht van LNV heeft uitgevoerd. Verder kijkt de commissie onder meer naar hoe het met de grote grazers is gesteld in vergelijking met hoefdieren in andere natuurgebieden.

Wetenschappers
De commissie komt onder leiding te staan van oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor. Verder bestaat deze uit wetenschappers en deskundigen op het gebied van ecologie, diergeneeskunde en dierenwelzijn.

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Schandalig!!! Het is hier geen Zuid-Afrika waar er geen keuze is!!! Degenen die een dergelijk besluit namen zouden ze de corpsen op moeten laten ruimen, hopelijk hebben de dieren de ogen nog open zodat de beesten kunnen zien wat zij hebben aangericht! En als dat nog geen "voortschrijdend inzicht" teweeg brengt, laat henzelf eens even het gevoel van echte honger krijgen!
Nogmaals, hier zijn geen woorden voor, ontslaan dat soort achterlijke ambtenaren!!!
Ik kan wel veel wijsheid toewensen, maar dat is bij dergelijk volk zooooooo achterhaald! Ben benieuwd hoe zo'n mensen reageren als zij hun kind zien vermageren onder hun ogen en geen uitweg meer zien voor verbetering!!!
Sybren / Bioloog, werkzoekend
Hoe groter het natuurgebied dat beschikbaar is voor de dieren, des te meer kunnen er leven. Dit geldt zowel voor al het kleine spul, waar niemand zich om bekommerd (zoals de verschillende muizensoorten), als de grote grazers. Zolang wij, ook in de zomermaanden, bij het minste of geringst gaan bijvoederen, komt er nooit een natuurlijk evenwicht tot stand. Dit evenwicht ligt jammer genoeg vele malen lager dan wat het publiek graag wil zien. Waar wel voor opgepast moet worden is de genetische variatie binnen de soort in het algemeen, omdat de verschillende populaties over alle gebieden in Nederland niet met elkaar in verbinding staan. Dus gericht verplaatsen van grote grazers (zoals Staatsbosbeheer/Natuurmonumenten al 10-tallen jaren doet), blijft nodig. Of we moeten over het veluwemeer een wild-viaduct aanleggen. Pas als we leren niet in te grijpen in natuurlijke processen, zijn we goed opweg. En, zowiezo, "hun kind" en "honger"... waar hebben wij het in het westen over? Er leven 2 miljard mensen in dezelfde situatie, waarvoor in 90% van de gevallen niets gedaan wordt! Bekijken eens de sites over "ecologische voetafdruk", en je zult beseffen dat de soort, die op dit moment bezig is de aarde op hoog tempo te vernietigen, wijzelf zijn. Ik heb altijd geleerd dat je eerst ervoor moet zorgen dat je je eigen problemen oplost. En zover zijn we nog lang niet!
Herman / observator
Het verhaal Oostvaardersplassen is alleen maar interessant voor een handje vol biologen en liefhebbers van extremen situaties. Die hebben andere normen en waarden, wat betreft het laten lijden van dieren, want daar zitten weer leerzame en interessante aspecten aan. De meesten Nederlanders zitten niet op al dat dierenleed te wachten en beginnen meer de kant van goed beheren te waarderen ten opzichten van laten creperen. Nu evalueren is vreemd te noemen, dat hadden ze afgelopen winter moeten doen. Nu maar afwachten wat het brengt.
Nathalie / dierenbeschermer
hoezo natuurlijke omgeving? In de echte natuur (die niet meer bestaat in Nederland) kunnen dieren wegtrekken als het voedsel op is. Maar de Oostvaardersplassen is beperkt qua omvang en de dieren kunnen niet weg. Daardoor stierven sommigen een gruwelijke hongersdood.
Dat kan anders!! Bijvoorbeeld door de populatie grazers te reguleren of toch bij te voeren. Staatbosbeheer heeft hierbij de plank verschrikkelijk mis geslagen! In een beschaafd land als Nederland hoeft dit niet te gebeuren.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
We weten nu in ieder geval waarom Sybren werkloos is en als het aan mij ligt en zijn waarden en normen t.o.v. dieren, blijft!
Het is precies zoals Nathalie en Herman beamen, wij hebben de dieren in hun leefruimte - zeker hier - beperkt en hen geen natuurlijke uit-/vluchtweg geboden, wij (lees: de beesten van Staatsbosbeheer) zijn degenen die fout zitten en die hierop aangesproken mogen worden. En wat met er leven 2 miljard mensen in dezelfde situatie..., waar hebben wij het in het westen over!?!?!? Blijf bij waar je verstand van hebt en lees wat er wordt geschreven, het is schandalig dat wij - de mens - niet bij machte zijn om voorzieningen te treffen zowel voor mens als dier om in goede omstandigheden te leven. Overigens zou het best kunnen, maar zolang er besturen bestaan die alleen het eigen ik voor ogen hebben, zal dat niet gaan veranderen. De mens heeft hier zelf de hand in, dieren zijn - in toenemende mate helaas - steeds meer afhankelijk van ons, we hebben hier een verantwoordelijkheid als "beschaafd" beest!
Sybren, toch nog maar even terug naar die ecologische voetdruk!
Marieke
Ik vind dat Sybren groot gelijk heeft.
Vrije natuur is vrije natuur. En zolang daar geen evenwicht is, zullen er dieren dood gaan. Wanneer wordt gekozen voor bijvoederen zal het evenwicht alleen maar steeds verder zoek raken, tot het moment dat we zelfs dieren moeten gaan afschieten. En dat lijkt me toch ook niet de bedoeling.
gezond / verstand
De Oostvaardersplassen en de situatie daar is het gevolg van menselijk handelen. Er zijn daar dieren uitgezet ("grote grazers") zonder dat er natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Die rol moet de mens dan ook op zich nemen. Hoe? Door gericht en doelmatig populatiebeheer. Je schiet dus de zieke/zwakke dieren af voordat ze dood gaan van de honger, en je zorgt voor een evenwichtige populatie die past bij de draagkracht van het gebied. Bijvoeren is dan helemaal niet aan de orde.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@TIP! @Herman @Nathalie

Wat een onzin. In het wild sterven dieren, van groot tot klein, al honderden miljoenen jaren in de meest uitgestrekte gebieden door honger, in de kaken van andere dieren, door droogte, ziekte, uitputting (ouderdom) etc. etc. Ze gaan soms snel, soms langzaam dood, maar altijd zonder verdoving.

Jullie projecteren jullie eigen menselijke, romantische en selectieve beleving van dierenwelzijn op de beleving van de dieren zelf. Dieren hebben een ander bewustzijn dan mensen, inclusief andere tijdsbelevingen en andere belevingen van pijn.

Ooit een mug doodgeslagen? Ooit een vlieg per ongeluk op de vensterbank laten verhongeren/uitdrogen? Ooit een muizenval gezet? Dragen jullie schoenen met leer erin? Of met synthetisch rubber waarvoor miljoenen microben het leven hebben gelaten na een voor ons ultrakorte, maar voor hen langdurige doodsstrijd?

De enige manier om dierenleed effectief te voorkomen, is de wereld te veranderen in een woestijn of in een steriele fabriek waarin zelfs de vlooien streng gereguleerd aan hun einde komen.

Voor de Oostvaardersplassen zou dat betekenen dat we om te beginnen al die grote, knuffelbare grazers verwijderen. Vervolgens ook alle wilde zwijnen, vossen, dassen, mollen, konijnen en wat dies meer zij. De oevers zouden we moeten asfalteren en vervolgens desinfecteren.

Ik hoor jullie geklaag al ten hemel schreien: "Maar wij willen knuffelen! Wij willen mascottes!" Jammer, ga dan zelf maar in het wild in de Oostvaarderplassen wonen en laat je bijvoederen door de sociale dienst. Maar misbruik geen dieren voor jullie zoete, maar o zo hypocriete kinderfilms.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Gezond verstand

Er zijn altijd natuurlijke vijanden aanwezig. Als het geen roofdieren zijn, dan zijn het wel voedselgebrek, weersomstandigheden, natuurlijke obstakels etc. Wij hoeven als mensen dus niet de rol van natuurlijke vijanden op ons te nemen. Die spelen we in feite al met verve door de ruimte die we als mensen in beslag nemen.

Ik ben het met u eens dat bijvoederen helemaal niet aan de orde hoeft te zijn. Als de populatie grazers zonder bijvoederen uitsterft, kunnen we dat accepteren of hun leefgebied vergroten.

De combinatie bijvoederen + afschieten vind ik pervers. Daarmee reduceer je de oerrunderen e.d. tot huisdieren, maar zonder een individuele band met ze aan te gaan.
Koos / leidinggevende
Alle natuur in Nederland is aangelegd. de Oostvaardersplassen waren voor de aanleg van de afsluitdijk een stukje Zuiderzee. Het was nooit de bedoeling om hier na de inpoldering een natuurgebied aan te leggen. Het was het natste stukje Flevoland en kwam het laatst aan de beurt om droog te leggen. Inmiddels hadden vele vogels het gebied gevonden en onder druk van de "natuurbeweging" is het nu Natuurgebied (en goeddeels verboden voor mensen). In de planvorming was het bestemd als landbouwgrond waar de trein en de A6 dwars doorheen konden rijden. Dus geen kostbare badkuiproutes etc. Zonder menselijk ingrijpen (tegenwoordig natuurbeheer genoemd) verlandt een gebied als de Oostvaardersplassen tot uiteindelijk een bos gebied. Er is dus bijzonder veel menselijk ingrijpen in dit gebied noodzakelijk om het als Oostvaardersplassen te behouden. Hoe onlogisch is het dan om de grote runderen te laten creperen uit naam van "natuur". Niet "natuurlijk" maar "onmenselijk" is de term die dan bij mij bovenkomt.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Natuurliefhebber heeft het weer eens niet gesnapt, het valt ook niet mee om te lezen en te begrijpen tegelijk, vast een ... Ik zit helemaal niet te wachten op romantische knuffelbare taferelen, man waar heb je het over. Het gaat over waarden en normen, leefbaarheid en goede zorg voor de natuur en goh wat zijn wij als mens toch goed bezig natuurliefhebber, want wij weten het toch zo goed hoe het moet. Wat triest dat je je tot aan de microben en vlooien moet richten en dat er geen tussenweg is tussen die oren van je. Dat goed alleen maar dan goed is wanneer het helemaal goed is...?!?!?! Lees, denk en schrijf dan pas een reactie! Het IS schandalig hoe hiermee is omgegaan! Het IS schandalig dat wij als maatschappij nog steeds niet in staat zijn een voor iedereen leefbaar klimaat te creeeren. We zijn met al onze kennis, kunde, "vooruitgang" nog steeds niet in staat om onze kleine planeet niet verder naar de verdoemenis te brengen. Nee, meneer of mevrouw de Natuurliefhebber, ongetwijfeld dat U wel kunt genieten van dierenleed. Waarom sturen wij hulp naar gebieden, immers, de natuur reguleert vanzelf volgens deze Natuurliefhebber.......?!?!?!
Tip van TIP! denken Natuurliefhebber en dan pas de dialoog aangaan en dat u ons hoort schreien......bladiebladiebla!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@TIP!

Als "een beetje goed", d.w.z. een tussenweg, voor u al voldoende is, dan zou u blij moeten zijn met de situatie in de Oostvaardersplassen nu: er is ruimte, er is voedsel, alleen niet altijd helemaal genoeg voor de grote grazers. Dus waarom klaagt u dan over een "schandaal"? U zou zelf beter kunnen leren nadenken.

In uw reactie op mij negeert u het onderscheid dat ik maak tussen mensen en dieren. Dus ja, ik ben voor noodhulp aan mensen in landen waar rampen gebeuren, omdat mensen hun nood anders beleven dan dieren.

Ik vind het ook prima om dieren te redden als hun soort dreigt uit te sterven, voor het behoud van de soortenrijkdom (biodiversiteit). Maar daar gaat het u in de Oostvaardersplassen niet om. U wilt niet horen over de dood van uw knuffels-op-afstand. U bent waarschijnlijk zelf bang voor de dood en accepteert die niet als een natuurlijk deel van het leven.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Herstel: typefout, het moest bij vorig item nog steeds zijn: "Natuurliefhebber (geen bioloog)".
De betweter / ambtenaar
Vooral de dieren bijvoederen, dan krijgen we hetzelfde probleem als met mensen, komen er veel te veel van en moet de voedselvoorziening ingericht worden ten koste van..dezelfde natuur. Overigens stelt iemand dat dieren normaal gesproken de mogelijkheid hebben om weg te trekken indien er te weinig voedsel is. Zo redenerend mogen wij als mensen dan natuurlijk geen economische vluchtelingen weigeren, ergo de grensen dus gewoon open zetten.. Wat zou er dan gebeuren?
Marcel Vossestein
Feitelijk vormen de Oostvaardersplassen een aanklacht tegen het beheer van het wild op de Veluwe.

De edelherten op de Veluwe - vrijwel gelijk in totaalaantal - kennen een aanwas en (dus ook) afschot van ca. 60%. In de Oostvaardersplassen liggen aanwas en sterfte rond de 25%. De natuurlijke sterfte is voor de dieren een volkomen natuurlijk proces.

Op de Veluwe worden de aantallen in het voorjaar al jaren te laag gehouden. De dieren proberen met tweelingen hun aantal op de levensmogelijkheden af te stemmen. Maar ieder jaar schiet men weer teveel dieren af.

Men streeft zelfs naar 1.660 edelherten, terwijl uit de voortplanting blijkt dat zo'n 3.000 edelherten en damherten de winters kunnen overleven.
Edwin / Observator
Heel simpel:
* bijvoeren: nooit doen. Da's opkweken om af te schieten. Zorg dat je in een systeem komt waar je nooit hoeft bij te voeren. Ofwel: de groep dieren moet de winterdraagkracht van het gebied aankunnen.
* Afschieten: ja, maar alleen als het nodig is, maar gedurende de zomer en in dusdanige aantallen dat de populatie zonder overdreven leiden de winter door kan komen. Overigens: dat vlees dient verkocht te worden: het brengt geld op en scheelt weer beesten in de bioindustrie. Iedereen die tegen goed-uitgevoerde jacht is maar 's avonds een kip van de AH eet, is niet goed snik.
* Flora, fauna in biodiversiteit. De OVP was een schitterend natuurgebied met een uitgebreide flora en fauna. Daar is NIETS van over. Doordat alle planten worden opgevroten is er voor vele soorten geen beschutting / broedgelegenheid meer over.
* Het is GEEN natuurgebied maar een afrastering. Met een schertsrechtzaak heeft de dierenbescherming voor elkaar gekregen dat het als natuurgebied (want: meer dan 5000 ha) is bestempeld. Alleen waren ze even vergeten de rechter te vertellen dat daar 3000 ha water in zit. Op die manier kan je net zo goed zeggen dat Ameland een miljoen hectare groot is.

Denk hier maar eens over na. Laat alle dogma's tegen jagers en voor SBB eens vallen. Dierenwelzijn voorop, graag.
*
Sybren / Bioloog, werkzoekend
Prachtig dat iedereen over dit onderwerp een mening heeft! Mijn mening is wel dat je, "op de man af afkraken" (zoals zo''n opmerking over "nogal logisch dat je werk zoekt), niet moet doen, het gaat om het onderwerp wat ter discussie wordt gesteld. Zonder de persoon achter de reactie gesproken te hebben is zo'n opmerking niet op zijn plaats.

Maar we hebben het dus over het "wildbeheer" in Nederland/Oostervaardersplassen. En dat dit anders moet/beter moet.

Degenen die dit beheer toepassen weten al jaren hoeveel dieren er gemiddeld in een gebied moeten kunnen overleven. Alleen, zoals eerder gezegd, natuurlijke vijanden ontbreken. En, of wolven introduceren in zo'n gebied handig is, lijkt mij niet. Blijft natuurlijke sterfte over. Als er in de zomermaanden een overvloed aan voedsel is, dan zal de populatie zich niet zelfstandig laten reguleren, alleen bij extreme situaties is er een extreme terugval. Wil je op die extreme situaties voorbereid zijn, dan zul je dus de populatie al op een lager niveau moeten "houden". Voordeel is dan wel, dat het gebied niet overbegraasd wordt.

En de discussie over de mens als "toppredator" en "beheerder" ten spijt, het eigenlijke "rentmeesterschap" wat door velen wordt genoemd, is op dit moment ver te zoeken. We willen wel, maar als het economisch slechter gaat, blijft er niets van onze goede bedoelingen over. (en dan hebben we het nog niet eens over alle "taboe-onderwerpen...."). Neem de aanleg van de EHS, die van wezenlijk belang (wordt gezien) voor beheer van de "grote grazers". Die ligt op dit moment al 10 jaar achter op schema...
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Natuurbeheer ? Vrije natuur ? Dierenwelzijn ?
Wat een absolute onzin-termen bij dit onderwerp
Dierenleed in een stukje omheinde polder.
En vervolgens maar bobbyen en kijken hoe en of de hierin geplaatste dieren kunnen overleven. Schandelijk.
Het doet mij denken aan het goed praten van de stierengevechten in Spanje.
Te bizar om hier zelfs meer woorden aan vuil te maken.
Sybren / Bioloog, werkzoekend
Klopt helemaal, er is ook nooit gezegd dat het "vrije natuur" is. Dat bestaat in NL al sinds 1850 niet meer. Maar, als we er geen woorden aan vuil maken, dan komen we ook niet dichter bij een oplossing (als die er is). Of je nu "natuurliefhebber" of "dierenliefhebber" bent, de situatie die nu gecreeerd is, is niet optimaal, en willen we in de toekomst massale sterfte voorkomen, dan zullen we toch "diervriendelijke" maatregelen moeten nemen. Dan is afschot van zwakke/oude dieren een oplossing die kan voorkomen dat je in de wintermaanden ook de gezonde dieren in gevaar brengt. Want, inderdaad, zoals de grazers in bijv. Polen naar een ander, voedselrijker gebied kunnen trekken, is in ons landje onmogelijk.

En voor degenen die niet weten hoe een discussie over een onderwerp werkt, opmerkingen als "u bent zelf waarschijnlijk bang voor de dood.... etc", hoeft een gemiddelde WO-er niet te maken om zijn/haar mening uit te dragen. Met "op de man spelen" kom je nooit ergens, dat zie je ook in de huidige politiek.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@ Sybren (bioloog, student)

Massale sterfte voorkomen door afschot van oude en zieke dieren, zodat gezonde dieren meer kans hebben? Alweer die intense bemoeizucht. Alsof het leven van een oud of ziek dier minder waard is dan het leven van een gezond dier. Massale sterfte van oude dieren is ook massale sterfte, hoor.

Ik kan me voorstellen dat je het lijden van dieren die pijn hebben, wilt beperken als je daarmee niet natuurlijke mechanismen verstoort. Maar pijn hebben is niet hetzelfde als ziek of oud zijn. Als waardeoordelen over dierenlevens op grond van leeftijd en gezondheid je beslissingen gaan bepalen, dan raak je steeds verder verwikkeld in een spaghettihoop van consequenties die je als mens met je eigen ondoordachte handelen in gang zet.

Het leven van dieren in het wild is nu eenmaal gevaarlijk. En eens in de zoveel tijd zullen er "extreme" situaties optreden, dat is altijd al zo geweest. Als je dat niet wilt, moet je geen natuur laten voortbestaan of opnieuw ruimte geven.

Het is van tweeën één: ofwel je geeft natuur rond de Oostvaardersplassen de ruimte, maar dan ook echt, inclusief het dierenleed dat dit met zich meebrengt. Natuurlijk ga je dit dierenleed dan niet verhogen door daar structureel diersoorten in stand te houden die er zonder menselijk ingrijpen niet zouden overleven. Dus ophouden met het transport van exotische runderen tussen al te krappe natuurreservaten. Laat de mensen maar weten dat als ze dat soort dieren willen, daarvoor eerst de EHS voltooid moet worden.

Ofwel je maakt van de Oostvaardersplassen alsnog een stadspark, een soort hertenkamp maar dan met tamme, elke drie maanden op ziekte gecontroleerde, geoormerkte, geregistreerde, deels gesteriliseerde / gecastreerde, bijgevoerde en op grond van menselijke vooroordelen selectief afgeschoten grazers. Met natuur heeft dat dan inderdaad weinig meer te maken.

Naar de discussie op deze site te oordelen, lijkt het erop dat veel Nederlanders liever een soort kinderboerderij willen waar de dood aan het oog wordt onttrokken, omdat die niet geschikt wordt geacht voor de tere zieltjes van bezoekers. Een soort biologische Efteling. Pure kitsch, maar ja, wat wil je in een land waar een kind dat een koe in de wei ziet staan, aan z'n ouders vraagt of die uit Albert Heijn is ontsnapt.
Sybren / Bioloog, werkzoekend
@ natuurliefhebber (geen bioloog): Ik geef je groot gelijk, klopt helemaal wat je zegt. Maar die extreme bemoeizucht is niet iets wat mij de beste oplossing lijkt. En, zonder EHS zullen we het inderdaad zowiezo niet redden, maar ik vraag mij af hoe je, voor grazers, de Oostvaardersplassen kan koppelen aan de Veluwe. Dan zul je eerst 2 km, 5m diep water over moeten steken. Het lijkt mij niet dat dat gebeurd. Blijft inderdaad of compleet met rust laten, of als een stadspark beheren (extreem bemoeizuchtig zijn), over. En wat de meerderheid van de Nederlanders wil, weet ik niet....
Herman / observator
Grappig dat de heer Marcel Vossestein het nog steeds over zijn tweeling kalfjes heeft bij roodwild. Al meer dan 40 jaar zwerf ik door de bossen om mijn lievelingsdier, het edelhert te observeren voor mijn werk, maar pas 1 maal heb ik het mogen beleven om een hinde te observeren met 2 kalveren. Het is een grote zeldzaamheid dat roodwild meer dan 1 kalf heeft. Dit moet deze amateur bioloog toch wel weten.
Wat mij verder tegen de borst stuit, is dat er een gebied door mensenhand is samengesteld, waar dieren niet naar behoren worden beheerd, maar worden uitgehongerd om op deze wijze aan populatiebeheer te doen. De lijdensweg van afschot is hooguit 1 minuut en van uithongeren zeker 90 dagen. De stank krijg je er bij cadeau.
Herman / observator
Waarom zijn er mensen voor het laten creperen van dieren en waarom zijn er mensen voor het beheren van dieren. Op beide manieren gaan ze namelijk dood. De crepeerbeheerder wil niet dat de mens dat doet en de schietbeheerder wil niet dat dieren aan hun lot worden over gelaten en tergend langzaam sterven. Beide situaties heb ik goed bestudeerd en kom toch echt tot de conclusie dat in beide gevallen de mens beslist en niet de natuur. De schietbeheerder houd de stand op pijl door afschot en de crepeerbeheerder zorgt er voor dat de dieren het terrein niet verlaten, zodat een aanzienlijk deel ook het loodje legt. Ik denk dan ook dat de dieren beter af zijn met een snelle dood dan een langdurige uitputtingslag. Mijn stem gaat naar de schietbeheerder.

Ps. terreinen van schietbeheerders zien er ook beter uit dan terreinen van crepeerbeheerders, die zien er vaak uitgewoond en verarmd uit.
Advertentie