Bange ambtenaren meden woonwagenkamp
Amstelveen gaat werk maken van het handhaven in de vier woonwagenkampen die de gemeente telt. Onlangs bleek dat woonwagenbewoners al 12 jaar geen hondenbelasting en afvalstoffenheffing betalen, omdat ambtenaren simpelweg niet durfden langs te gaan.
Wethouder Herbert Raat (VVD) wist al langer dat het niet goed ging, maar pas onlangs kwam hem ter ore dat de inkomsten uit hondenbelasting in de woonwagenkampen op “nul” staat. ‘We hebben een bestuursteam opgericht bestaande uit het hoofd vastgoed (die de woonwagens verhuurt), de burgemeester en ik om de samenwerking tussen de afdelingen eens goed te bekijken. De afdeling belastingen kwam toen met de “nul-mededeling”. Het hoge woord kwam er ook uit: jaren geleden is een ambtenaar bedreigd en dat is niet serieus genomen door het gemeentebestuur. Ik vind dat beschamend.’
Bestuurscultuur
Er is in Amstelveen een bestuurscultuur ontstaan, waarin de gemeente niet achter mensen aangaat en de andere kant op kijkt. Raat: ‘Er is een paar keer wat gebeurd, een bedreiging, een steen door de ruit, maar niet op gereageerd. Dat is slecht voor de moraal van de troepen.’ Niet alleen hondenbelasting is niet betaald, ook afvalstoffenheffing niet. Daarbij wordt een oogje dicht gedaan voor rotzooi op het terrein en het stallen van aanhangwagens. ‘Ik noem dat een laffe overheid. En dan heb ik het over de bestuurders. De ambtenaar heeft de plicht om een probleem voor te leggen. Bestuurders horen achter hun ambtenaren te gaan staan. De huidige cultuur is niet goed.’
Orde
Raat wil nu voortvarend aan de slag en “kamp voor kamp op orde brengen”. ‘En het is niet zo dat mensen niet willen betalen. Velen hebben gewoon een baan en betalen hun huur. Het valt dus best mee. We moeten die angstcultuur niet in stand houden, maar naar de mensen toe gaan.’ Als ambtenaren niet durven of er problemen mee hebben, moeten ze dat op tafel leggen en dan lossen we het op, vindt Raat. ‘Als ze worden bedreigd sturen we de politie mee of huren we iemand in die ze niet kennen.’ Ambtenaren moeten hun werk doen en kunnen doen, aldus Raat.
Kosten
Met de afvalstoffenheffing erbij heeft het niet handhaven de gemeente tot nu tot ongeveer 37.000 euro gekost. Of er mogelijkheden zijn om straks met terugwerkende kracht te incasseren, moet de gemeente nog bekijken. Raat verwacht geen problemen bij het innen. ‘De mensen willen best meewerken. Het beeld dat nu van hen bestaat is niet de schuld van die mensen, maar van de overheid.’ Naast het betalen van belastingen zal Amstelveen ook controleren op het benodigde bezit van vergunningen en het spijbelen van kinderen.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inderdaad, de kop boven dit artikel is fout. Het gaat/ging hier niet om bange ambtenaren maar bange bestuurders en politici.
alleen nog ..............
Maar de tijd van Pipo de Clown en Kluk kluk
liggen toch al ver achter ons.
Als uitvoerend ambtenaar ben ook ik die angst voor imagoschade en andere angsthazerij meer dan zat. We hebben bestuurders c.q. chefs nodig met een rechte rug.
Meer heren Raats dus. Of dames.
We spreken kennelijk over openstaande belastingaanslagen.
Iedere belastingschuldige moet eerst een aanslag ontvangen. Ik ga er vanuit dat de aanslag is toegezonden.
Vervolgens wordt, na het uitblijven van een tijdige betaling, een aanmaning toegezonden.
Indien ook hierna geen reactie volgt in de vorm van een betaling, kan een postdwangbevel worden toegezonden.
Op grond van dit dwangbevel kan vervolgens beslag op het inkomen worden gelegd.
Volgens dhr. Raat hebben de meeste woonwagenbewoners gewoon een baan. Een beslag op het inkomen moet dus simpel zijn.
In de overige gevallen zal er beslag gelegd moeten worden op de eigendommen van de belastingschuldigen. Dit kan pas nadat er een hernieuwd bevel tot betaling is gedaan en betekend aan de belastingschuldige.
Persoonlijk wil ik het dan overigens nog wel eens zien of dhr. Raat voet bij stuk houdt. Beslagleggingen op een woonwagencentrum is niet het meest eenvoudige en een handgemeen levert negatieve publiciteit op. Ook voor een wethouder. Op grond van de Arbowetgeving is de werkgever (in dit geval dus de gemeente) verplicht ervoor te zorgen dat de uitvoerende ambtenaar (de belastingdeurwaarder) geen risico mag lopen klappen te krijgen. Bij een beslaglegging is dus politie-assistentie vaak een voorwaarde.
En let op, de politie staat hiervoor echt niet te dringen !!
Maar eerst dus gewoon de administratieve zaak opstarten en afhandelen. En daartoe had de wethouder allang opdracht kunnen geven. Je zou min of meer kunnen spreken van een beperkte kennis van zaken als je deze hele zaak eens goed onder de loep neemt.cd4373