Advertentie

VVD Ede maakt slapende honden wakker

De VVD in Ede wil dat het college weer het plannen voor het ondergronds brengen van hoogspanningskabels uit de kast haalt, nu Apeldoorn 1,5 miljoen euro lijkt te krijgen van de provincie. Het besluit hierover valt volgende maand.

20 februari 2013

‘Ik heb in ieder geval weer discussie losgemaakt, zegt het Edese VVD-raadslid Dick de Groot nu het besluit over 1,5 miljoen voor het onder de grond brengen van hoogspanningskabels in Apeldoorn in Provinciale Staten is uitgesteld tot 20 maart.

Statenleden toch anders laten denken
De VVD in Ede nam al in 2007 het voortouw om de hoogspanningsleidingen die boven woonwijken lopen onder de grond te brengen, vertelt De Groot. ‘Elke gelegenheid om dit voor elkaar te krijgen, grijpen wij aan.’ Hij sprak onlangs in tijdens een vergadering van Provinciale Staten om hen erop te wijzen dat Ede ook al langer hoogspanningskabels onder de grond wil brengen, maar daar drie jaar geleden geen subsidie voor kreeg. ‘We hebben inderdaad slapende honden wakker gemaakt. In die vijf minuten dat ik sprak heb ik de Statenleden toch anders laten denken. Ze waren verbaasd over ons verhaal.’ 

'Masten zijn levensgevaarlijk'
In 2010 vielen in Vethuizen twee doden bij een zware storm waarbij vijf hoogspanningsmasten omvielen. ‘Die masten staan hier in Ede al tachtig jaar, dwars door woonwijken, over twee benzinestations, over scholen, over chemische industrie. Het is levensgevaarlijk. Dit kan echt niet meer.’ De Groot wees de Statenleden op een onderzoek van een ingenieursbureau na de storm in Vethuizen waaruit bleek dat de masten niet meer aan de huidige Europese veiligheidseisen voldoen.

Oude scenario uit de kast halen
Destijds stelde de VVD voor om de vervuiler (NUON) te laten betalen. Het college raamde de kosten voor het onder de grond brengen van de kabels op een bedrag tussen de 3 en 4,5 miljoen euro. ‘NUON was van de provincie. Die hadden er goed geld aan verdiend. Maar we kregen nul op het rekest. Ze wilden niet meebetalen.’ Nu heeft Apeldoorn door verkeerde grondaankopen geen geld meer, vervolgt De Groot. ‘Ze willen de kabels ook onder de grond en nu wil de provincie wel participeren voor 1,5 miljoen. Ik heb het college gevraagd het oude scenario weer uit de kast te halen en dit voor de Statenvergadering van 20 maart naar de provincie te sturen.’

SGP waarschuwt voor precedentwerking
De SGP in de Staten heeft een motie ingediend die waarschuwt voor precedentwerking voor andere Gelderse gemeenten met dezelfde problematiek. In de motie staat dat de Rijksoverheid waarschijnlijk binnenkort met een regeling over bekabeling ten behoeve van gemeenten komt en de provinciale bijdrage voor de gemeente Apeldoorn gedeeltelijk kan worden ingetrokken als deze hiervoor in aanmerking komt. De provincie legt dan alleen geld bij als het bedrag van de Rijksoverheid lager is dan in het huidige voorstel. De motie werd mede ingediend door PVV en GroenLinks en werd omarmd door het college. De motie wordt op 20 maart behandeld.

Inventarisatie gemeenten met hoogspanningsproblematiek
De Groot is er echter van overtuigd dat Apeldoorn wel de subsidie krijgt en merkt aan de reacties in Statenfracties dat zij ook bereid zijn voor andere gemeenten te betalen als er een goed plan ligt. VVD-Statenlid Alexander Vos de Wael heeft om een inventarisatie gevraagd van Gelderse gemeenten met dezelfde problematiek. Hij vindt dat deze gemeenten ook een beroep op de provincie moeten kunnen doen.

Veiligheid is ook provinciaal belang
De Groot weet dat er in totaal zeven gemeenten in Gelderland zijn waar dit leeft. ‘Als je die elk 1,5 miljoen geeft ben je klaar. De provincie heeft nog een flinke pot met geld: vier miljard van de NUON-gelden. Die zou je hieraan kunnen besteden. Er moet een provinciaal belang zijn, vindt de gedeputeerde, maar veiligheid is toch ook een provinciaal belang? In Ede staat iedereen achter ons standpunt, ook het college. Ik ben ervan overtuigd dat als we 1,5 miljoen subsidie krijgen, zij meegaan. De gedeputeerde zal er anders over denken, maar de discussie is weer losgemaakt.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie