Advertentie

Alex Brenninkmeijer

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer is deze week op de Nederlandse Antillen om zich te laten informeren over de ophanden zijnde staatkundige veranderingen en de rol die een ombudsman ginds kan spelen. Telefonisch verslag vanuit de tropen.

09 mei 2008

Wat is precies de bedoeling van uw bezoek?
Ik ben hier op de eerste plaats om te luisteren. Curaçao en Sint Maarten worden zelfstandige landen binnen het Koninkrijk en de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba, red.) krijgen de status van gemeenten. Ik kom kijken hoe een ombudsman-functie hier in de toekomst georganiseerd zou kunnen worden. Vanuit Nederland is er veel kritiek op het onderwerp goed bestuur op de Antillen. Daar kan ik vanuit mijn kennis als Nationale ombudsman eens wat preciezer naar kijken.

 

Is er al ervaring opgedaan met een ombudsman op de Antillen? 
Sinds een jaar of drie zit hier op Curaçao mijn collega Fred Wiel, die vanuit het niets een bureau heeft opgebouwd. Wij hebben hem daar ook in begeleid.

 

En de overige eilanden?
Op Sint Maarten gaan we eigenlijk vooral informatie bréngen omdat men daar tot een zelfstandige ombudsman zou moeten komen. Voor de BES-eilanden ligt het heel anders. Daarbij is het van belang om te weten wat de verwachtingen over en weer zijn.

 

Ziet u verschillen met Nederland?
Zeker. Hier is de nabijheid van iemand als de ombudsman van belang. Mensen willen gewoon even binnen kunnen lopen om hun verhaal te doen. In Nederland komt heel veel binnen via email, brief en telefoon. Daanaast is het voor een ombudsman veel lastiger functioneren in een kleine gemeenschap. Hier kent iedereen elkaar. Daardoor kan je veel meer onder druk komen te staan. Als er een verbintenis is met de Nationale ombudsman is het allemaal wellicht wat makkelijker. Het is prettig als er wat meer ruggesteun is, en bovendien hoef je het echte onderzoekswerk niet per se lokaal te doen, dat kan ook vanuit Nederland.

 

Wat is u tot dusverre het meeste opgevallen daar?
De politieke cultuur in relatie tot de media. Er zijn hier heel veel kranten, radio- en tv-stations en nieuws is schaars. Alles wordt dus breed uitgemeten en de politieke verhoudingen zijn ook wilder. De mensen zijn temperamentvol en de taal in de media is soms nogal heftig. Dat kan zijn weerslag hebben op het functioneren van de ombudsman. Het risico bestaat dat je door de oppositie wordt gezien als een van hen. Dat zou toch een ongewenste situatie zijn.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie