SP blijft belastingvoordeel medewerkers innen
De Socialistische Partij houdt vast aan de regel dat medewerkers een deel van hun vergoeding (moeten) afstaan aan de partij. De partij wil best praten over het moderniseren van de regel, maar het deze week uit de partij gestapte Hilversumse raadslid Karin Walters is niet langer de aangewezen persoon om deze discussie aan te gaan.
Dat zegt landelijk partijsecretaris Hans van Heijningen in een reactie op het vertrek van Walters. Zij stapte op uit onvrede over de in haar ogen achterhaalde en te rigide afdrachtregeling. ‘De regeling is niet transparant, ik kan me niet langer committeren aan de partij.’
Belastingvoordeel afdragen
Walters was tot aan de vorige verkiezingen wethouder voor de SP. Dat ze haar vergoeding deels moest afstaan aan de partij kon ze jarenlang mee leven. ‘Dat wist ik toen van tevoren. Maar dat ik ook mijn volledige belastingvoordeel moest afdragen, dat gaat me te ver. In totaal heb ik in vier jaar tijd 85.000 euro afgedragen. Ik leg al jaren mijn complete boekhouding voor aan de partij, zodat deze ze hoogte van de afdracht kan bepalen’.
Hebberig
Dit voordeel ontstaat omdat de leden van de SP hun vergoedingen in de regel als fiscaal aftrekbare gift doorsluizen naar de partij. Daardoor krijgen ze aan het einde van het jaar belasting terug. Dat de SP ook dit bedrag vervolgens opeist noemt Walters ‘hebberig’. ‘Als ik het niet mag houden, waarom de partij dan wel? Geef het dan aan een goed doel, het Rode Kruis of zo’.
Gelegenheidsargument
Van Heiningen noemt dit onzin. ‘Het is een gelegenheidsargument, dat veel aan kracht verliest nu Walters haar zetel niet afstaat maar als éénmansfractie doorgaat. ’We hebben hier al eerder met haar over gesproken en zelfs een regeling getroffen. Haar vertrek komt voor ons als een complete verrassing. ‘
Niet rigide
Door haar zetel niet aan de partij af te staan, heeft Walters volgens de partijsecretaris alle recht verspeeld om de discussie over modernisering van de regel nog aan te zwengelen. ‘We gaan het gesprek niet uit de weg, we zijn niet zo rigide als de buitenwacht ons wel eens afschildert’. Maar zolang het draagvlak onder onze leden voor de afdracht van vergoeding plus belastingvoordeel groot blijft, ziet Van Heijningen geen reden tot verandering.
Belastingvoordeel afromen
Het fiscale voordeel ontstaat doordat een politieke partij door de belastingdienst als ‘goed doel’ wordt gezien. De medewerkers maken hun vergoeding om die redenen als gift over aan de SP en kunnen kan het bedrag vervolgens van de belasting aftrekken. Blijft de vraag of het niet raar is dat de SP belastingvoordeel van haar medewerkers afroomt. Het gaat om gemeenschapsgeld dat als gift belastingvrij wordt gemaakt, waardoor de belastingbetaler in feite tweemaal meebetaalt aan de partij.
Niet roomser dan paus
Van Heijningen begrijpt niets van deze discussie. ‘ Waarom is dit nu altijd een item als het om onze partij gaat? We blijven keurig binnen de wet’. De SP pleit al jaren voor een versobering van het stelsel, maar zolang de mogelijkheid er is hoeft de partij volgens de secretaris niet roomser te zijn dan de Paus.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De aanval op Walters is minder fraai , de SP mag wel wat minder krampachtig omgaan met afwijkende meningen.