Advertentie

'Ga door met huidige stadsbestuur Den Haag'

Bij de verkiezingen kreeg Hart voor Den Haag de meeste stemmen. Twee verkenners keken voor de partij of er een coalitie kon komen.

ANP
23 mei 2022
Richard de Mos
Richard de Mos

De vijf partijen die nu in het stadsbestuur van Den Haag zitten, zouden met elkaar moeten onderhandelen om samen door te gaan. Dat adviseert oud-minister Piet Hein Donner, die de afgelopen week als adviseur met de Haagse partijen heeft gesproken. De vijf collegepartijen zijn D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. Zij vormen volgens Donner ‘de meest haalbare coalitie om tot een stabiel stadsbestuur te komen’.

Regelanalist

JS Consultancy
Regelanalist

Senior Onderzoeker Publiek Domein

BMC
Senior Onderzoeker Publiek Domein

Muurvast

De hulp van Donner was ingeschakeld omdat de collegevorming twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen muurvast zat. Bij de verkiezingen kreeg de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos de meeste stemmen. Twee verkenners keken voor de partij of er een coalitie kon komen, maar dat lukte niet. D66, GroenLinks en PvdA weigeren met Hart voor Den Haag samen te werken, omdat oprichter en partijleider Richard de Mos wordt verdacht van ambtelijke corruptie.

Verkenners

Twee verkenners van D66 deden vervolgens een poging een meerderheid te smeden, maar ook dat mislukte. De VVD zag het niet zitten om met de PvdA in een college te gaan.

Onderhandelen

Nu laat de Haagse VVD weten het advies van Donner ter harte te nemen. Fractieleider Anne Mulder zegt in een verklaring: ‘We hebben afgesproken dat als de onderhandelingen slagen we een nieuwe start willen maken, die nadrukkelijk geen doorstart is van het vorige college’. Ook de PvdA, D66 en CDA willen met de anderen onderhandelen.

Furieus

Hart voor Den Haag, dat de grootste partij is maar nu buiten de boot lijkt te vallen, is furieus. Volgens partijleider De Mos is het advies van Donner ‘doorspekt van uitsluiting en democratische obstructie’. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Zie hier de machtsgreep voor/van de elitaire politieke partijen, ondersteund door het al jarenlang aanhouden van een 'kennelijke zaak' van het Openbaar Ministerie. Dit is een schoolvoorbeeld van slecht functionerende democratie.
Advertentie