Aboutaleb opnieuw beste lokale bestuurder
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is voor de tweede keer uitgeroepen tot de beste lokale bestuurder van Nederland. Dat blijkt uit een verkiezing van Binnenlands Bestuur waaraan bijna 7500 bestuurders, ambtenaren en lezers van Binnenlands Bestuur meededen.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is voor de tweede keer uitgeroepen tot de beste lokale bestuurder van Nederland. Dat blijkt uit een verkiezing van Binnenlands Bestuur waaraan bijna 7500 bestuurders, ambtenaren en lezers van Binnenlands Bestuur meededen.
Crisismomenten
Ahmed Aboutaleb won vorig jaar ook de titel Beste Lokale Bestuurder. Bestuurders die Aboutaleb nomineerden, omschrijven hem als verbindend, daadkrachtig en deskundig. Ook wordt hij vaak geprezen om het feit dat hij in crisismomenten de boel bij elkaar weet te houden. Het publiek ziet in hem een inspirerende leider die zijn inwoners opzoekt en niet wegloopt voor moeilijke kwesties. Tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2016 op donderdag 21 januari in Utrecht kreeg Aboutaleb de prijs uitgereikt.
Twee keer
Het is voor het eerst dat een bestuurder de titel voor de tweede keer in de wacht sleept. Vorig jaar stond Ahmed Aboutaleb sterk in de belangstelling vanwege zijn optreden na de Charlie Hebdo-affaire in Frankrijk, Het feit dat hij nu voor de tweede maal wint, laat zien dat de bestuurders van Nederland hem niet alleen om dat optreden waarderen, maar dat ze in hem een consistent bestuurder zien die er niet voor schuwt soms stevige bewoordingen te gebruiken om zijn punt te maken.
Burgemeester
Ahmed Aboutaleb (54) trad in 2009 aan als burgemeester van Rotterdam. Daarvoor was hij staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vierde kabinet Balkenende en wethouder in Amsterdam op het gebied van onder meer Onderwijs, Jeugd, Werk en Inkomen. Ook werkte hij als directeur bij de bestuursdienst Amsterdam, was hij bestuurder bij Forum, manager bij het CBS en werkte hij als journalist bij onder meer RTL Nieuws, NOS Radio en Migranten televisie Amsterdam.
Weinig grote steden
Dit jaar kwamen er weinig burgemeesters van de grote steden voor in de top tien van Beste Lokale Bestuurders. Vorig jaar kwamen vijf van hen in de top tien voor. Wel stonden de burgemeesters Henri Lenferink van Leiden, Koos Janssen van Zeist en Arno Brok van Dordrecht in de top. Verder eindigden de wethouders Paul de Rook (Groningen), Martijn Leisink (Arnhem), Lot van Hooijdonk (Utrecht) en Janny Bakker-Klein (Huizen) bij de laatste tien. De top 10 werd gecompleteerd door Wim van de Donk, commissaris van de koning in Noord-Brabant en Toon van der Klugt, dagelijks bestuurder bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
Robuuste bestuurskracht
Tijdens het Nieuwjaarsevent werd ook de winnaar van de verkiezing Beste Bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 30 duizend inwoners) bekendgemaakt. Die prijs ging naar Ton Baas, burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe. De prijs voor beste jonge bestuurder 2015 ging naar Eelco Eerenberg, wethouder in Enschede. Nieuw is de verkiezing van de Best Bestuurde decentrale overheid. Die prijs ging naar de gemeente Leeuwarden, vanwege de ‘robuuste bestuurskracht’ van het bestuur. ‘De stad staat altijd klaar voor omringende (kleinere) gemeenten. Op zoek naar verbinding en samenwerking.’
1800 nominaties
Om tot een winnaar te komen, werden alle lokale bestuurders in Nederland door onderzoeksbureau Necker van Naem benaderd met de vraag collega’s te nomineren. Ruim 1800 lokale bestuurders, politici en (top)ambtenaren hebben dit gedaan. Na telling zijn nog diverse correctiefactoren toegepast, onder meer voor (gemeente)grootte en voor het feit of de stem van een coalitiegenoot of een oppositielid afkomstig was. Op die manier kwam een shortlist van tien genomineerden tot stand. Op hen kon één week lang worden gestemd. In totaal werden 7500 stemmen uitgebracht.
De politie zegt dat ze aangevallen werd door de supporters. Uit video-opnamen blijkt dat dit absoluut niet het geval is geweest.
Steeds duidelijker wordt dat dit een vooropgezette actie was van de politie, op aandringen en bevel van burgemeester Aboutaleb. Optreden van politie zoals we dat kennen van Noordafrikaanse landen als Algerije en Egypte, op die toer gaat het al meer en meer in Nederland.
Wanner gaan de ogen eens open dat Aboutaleb heel eng bezig is ?