De gedeputeerde is vaker een man
Het aantal vrouwelijke gedeputeerden in de dagelijkse besturen van provincies is verder gedaald naar een dieptepunt van nauwelijks een kwart
Het aantal vrouwelijke gedeputeerden is na de provinciale collegevorming van 2023 gedaald naar zeventien en komt uit op 25 procent. Dat nauwelijks een kwart van de gedeputeerden vrouw is komt naar voren uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.
Ongelijkwaardige verdeling
In 2007 en 2011 leken de provinciebesturen voorloper te zijn in het streven van het openbaar bestuur en ministerie om richting een gelijkwaardige verdeling van vijftig procent vrouwelijke en mannelijke bestuurders te gaan; toen steeg het aantal vrouwelijke gedeputeerden naar boven de dertig procent, maar die positieve ontwikkeling is teruggedraaid.
BBB
De door BoerBurgerBeweging (BBB) veroorzaakte golf van nieuwe gezichten in de colleges van Gedeputeerde Staten is daar deels debet aan. In deze tijd van diversiteit en inclusiviteit heeft de partij van Caroline van der Plas en Mona Keijzer geen impuls geleverd voor het vergroten van het aantal vrouwelijke provinciale bestuurders. Ondanks de vrouwelijke leiding blijkt BBB een partij te zijn die vooral mannen aan een bestuursplek helpt. Van de achttien BBB-gedeputeerden is het aandeel vrouwen krap een kwart: vijf, te weten Femke Wiersma (Fryslân), Liesbeth Grijsen (Overijssel), Ans Mol (Gelderland), Mariette van Leeuwen (Zuid-Holland) en Elianne Demolin (Limburg).
SGP
Daar mag bij worden opgeteld op dat BBB de weg vrij maakte voor een verdubbeling van de SGP-gedeputeerden – en dat zijn voor deze partij vanzelfsprekend mannen.
Lees het volledige onderzoek in Binnenlands Bestuur nr. 18 van deze week. (inlog)
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.