Advertentie

Aanbestedingswet kan op 1 januari in werking treden

De Aanbestedingswet is dinsdag zonder al te veel problemen door de Eerste Kamer aangenomen. Waarschijnlijk treedt de wet op 1 januari 2013 in werking.

31 oktober 2012

De Aanbestedingswet is dinsdag zonder al te veel problemen door de Eerste Kamer aangenomen. Waarschijnlijk treedt de wet op 1 januari 2013 in werking, afhankelijk van een advies van de Raad van State.

Transparant en proportioneel
In de nieuwe Aanbestedingswet moeten aanbestedende diensten hun keuzes vaker motiveren, teneinde transparantere aanbestedingsprocedures te creëren. Ook wordt gebruik van de Gids Proportionaliteit verplicht, waarin is vastgelegd hoe de eisen, voorwaarden en criteria aan inschrijvers en inschrijvingen in redelijke verhouding staan tot de opdracht. Gebruik van de Gids Proportionaliteit is vastgelegd in het bijbehorende Aanbestedingsbesluit, waarover de Raad van State nog moet adviseren. Afwijking van de voorschriften door een aanbestedende dienst moet altijd goed worden gemotiveerd in de aanbestedingsstukken. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige regelingen (Bao, Bass en Wira) zijn door het expertisecentrum Pianoo op een rijtje gezet.

Het heeft lang genoeg geduurd
VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen in een verklaring blij te zijn dat eindelijk de kogel door de kerk is en dat de parlementaire behandeling van de wet lang genoeg heeft geduurd. De nieuwe Aanbestedingswet zou het midden- en kleinbedrijf een eerlijke kans bieden op het binnenhalen van overheidsopdrachten. "Opdrachten kunnen niet meer nodeloos groot worden gemaakt en er mogen geen onredelijke omzeteisen meer worden gesteld. Bedrijven kunnen bovendien in een eigen verklaring aangeven dat zij aan de eisen voldoen, ze hoeven geen berg papierwerk meer mee zenden met de inschrijving."

ICT-branche tevreden
De ICT-sector - waar aanbestedingen vaak een complex en discutabel verloop hebben - zal ook blij zijn met de nieuwe wet, denkt brancheorganisatie ICT~Office, "omdat nu veel van de pijnpunten voor de ICT-sector mede door de lobby van ICT~Office worden weggenomen. Zo moeten de contractuele voorwaarden van de overheid - nu nog vaak een doorn in het oog van ICT-bedrijven - straks proportioneel zijn. Daarnaast mogen opdrachten niet meer zonder meer samengevoegd worden. [...] Verder is er op het gebied van vermindering van administratieve lasten een aantal extra maatregelen genomen."

Wel professionaliseren
De brancheorganisatie denkt wel dat de aanbestedingspraktijk bij ICT-projecten pas echt zal verbeteren als aanbestedende diensten professioneler gaan inkopen. "Een wet alleen is hiervoor niet voldoende. Het stimuleren van professioneler inkopen door aanbestedende diensten zal de komende jaren hoge prioriteit moeten krijgen. Alleen op deze manier zal er echt iets veranderen in de wereld van de aanbestedingen."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie