Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeente Amsterdam hield ambtenaren weg bij Ivens

Ambtenaren die klaagden over grensoverschrijdend gedrag van de afgetreden Amsterdamse wethouder Laurens Ivens, werden als oplossing bij hem weggehouden. Dat staat in een extern onderzoek naar hem. Volgens het onderzoek is de impact van het gedrag van Ivens op de vrouwen voor een belangrijk deel versterkt door de wijze waarmee de gemeente Amsterdam daarmee omging.

27 september 2021
Laurens-Ivens-def.jpg

Ambtenaren die klaagden over grensoverschrijdend gedrag van de afgetreden Amsterdamse wethouder Laurens Ivens, werden als oplossing bij hem weggehouden. Dat staat in een extern onderzoek naar hem. Volgens het onderzoek is de impact van het gedrag van Ivens op de vrouwen voor een belangrijk deel versterkt door de wijze waarmee de gemeente Amsterdam daarmee omging.

Geen formele melding
Het rapport is naar aanleiding van een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur door Het Parool maandag door de gemeente openbaar gemaakt. Ivens stapte in juli op als wethouder wegens vier formele klachten van vrouwelijke medewerkers over verbaal grensoverschrijdend gedrag. In 2019 en 2020 waren er ook al signalen van ongewenst gedrag, al werd hier geen formele melding van gemaakt.

Goede bedoelingen

De vrouwen die klaagden werden bewust weggehouden van vergaderingen of bijeenkomsten waar Ivens bij was. Volgens het onderzoek werkte dat vooral in het nadeel van de vrouwen, terwijl de ex-wethouder er vrij weinig van merkte. 'Hoewel voorstelbaar is dat dit met goede bedoelingen gebeurde, was het feitelijke gevolg dat het functioneren en de dagelijkse routine van de vrouwen werd beperkt, terwijl er voor de betrokkene weinig tot niets veranderde', concludeert het rapport.

Wrok en ongenoegen

Dit leidde bij de vrouwen tot 'wrok' en 'ongenoegen' over de manier waarop hun leidinggevende met hun klachten omging. Wat Ivens precies gezegd of gedaan heeft, is niet openbaar gemaakt om de identiteit van de vrouwen te beschermen. Ivens was namens de SP 15 jaar actief in de Amsterdamse gemeentepolitiek. Zijn beoogde opvolger als nieuwe Amsterdamse wethouder voor bouwen en wonen is Jakob Wedemeijer. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rosita mertens / senior adviseur wonen / wonen en zorg
In de regel heeft het management weinig ruggegraat in het kritisch bevragen van wethouders; zo ook hier en dat zelfs terwijl grensoverschrijdend gedrag aan de orde is. Teleurstellende bevinding. Managers van gemeenten zouden zich dit meer moeten aantrekken en willen en durven hun nek uit te steken.
Hans / afdelingsmanager
Oplossing: alleen nog zwaar gesluierde vrouwen op hem af sturen. Dan vergaat hem ieder lustgevoel vanzelf.
B. Janssen / Ambtenaar
Integriteit bij politici blijft een moeilijke kwestie. Om het te kunnen volhouden moet je wel haast een licht narcistische inslag hebben. Uit onderzoek is ook gebleken dat ze op dat punt hoger scoren dan gemiddeld (net als CEO's bij bedrijven). Integriteit hoort dus op de agenda van elk bestuur en bedrijf. De MeeToo beweging is gewoon geen flauwekul en is ontstaan uit dit soort misstanden: de boosdoener wordt beschermd door anderen de consequenties te laten dragen. Leren van het verleden is blijkbaar erg moeilijk!!
Paul / projectleider
Ben wel nieuwsgierig wat de overweging van de ambtelijke organisatie was om niet het gesprek aan te gaan met de bestuurder. Kans gemist?!

Jan
Ik las in een advertorial over wethouders die zo moeilijk aan een andere baan komen de volgende eigenschappen: "Ze zijn eigenwijs, hebben een flinke eigendunk en staan vooral op “zenden”, om er maar enkele te noemen". En daar hoort dit seksistische gedrag ook bij. De zilverrug op de apenrots denkt dat hij alles kan uithalen. Overigens zijn vrouwelijke wethouders vaak net zo erg. Iedereen kan ook maar wethouder worden. Vaak het woord voeren op slecht bezochte partijvergaderingen is vaak al voldoende.
Advertentie