Advertentie
sociaal / Nieuws

Grote verschillen gemeentepolissen voor minima

De bijdrage van de gemeente heeft veel invloed op de uiteindelijke premie.

28 november 2023
Gemeentepolis-shutterstock-489927580.jpg

Mensen met een laag inkomen of een chronische ziekte kunnen in veel gemeenten een collectieve zorgverzekering afsluiten. De gemeente betaalt dan mee aan hun premie voor de aanvullende verzekering. Maar de premieverschillen zijn groot, wat vooral komt doordat gemeenten niet allemaal evenveel bijdragen.

Beleidsadviseur parkeren

JS Consultancy
Beleidsadviseur parkeren

Projectleider Magicplan

JS Consultancy
Projectleider Magicplan

Dat blijkt uit onderzoek van Geld.nl. De vergelijkingssite onderzocht voor negentien gemeenten – de tien steden met de meeste inwoners en de provinciehoofdsteden – welke collectieve zorgverzekeringen zij voor hun inwoners hebben. Groningen en Zwolle bieden geen collectieve zorgverzekeringen aan.

Middelburg en Maastricht

Bij de zeventien gemeenten die dat wel doen, lopen de premies flink uiteen, constateert Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. ‘Voor de uitgebreidste polis betaal je in Middelburg bijvoorbeeld 173,23 euro per maand en in Maastricht 223,65 euro per maand. Dat is een verschil van meer dan 600 euro per jaar’, zegt Bulthuis.

Verhuizen

Zelfs bij pakketten met een bijna gelijke dekking verschilt de premie honderden euro’s per jaar. Bulthuis: ‘Het is best opmerkelijk dat je woonplaats bepaalt hoeveel je bij een laag inkomen betaalt voor de collectieve zorgverzekering. Je gaat tenslotte niet zomaar verhuizen omdat je ergens anders een goedkopere zorgverzekering kan kiezen.’

Bijdrage gemeente

De grote premieverschillen komen vooral doordat de gemeenten niet allemaal evenveel bijdragen. Zo dragen Middelburg en Maastricht maximaal 4 tot 6 euro per maand bij aan de premie van minima. In Nijmegen, Arnhem en Tilburg loopt de bijdrage, afhankelijk van het type aanvullende verzekering, op tot meer dan 40 euro per maand. ‘Hoeveel de gemeente bijdraagt, maakt dus een flink verschil in de premie die je bij een laag inkomen zelf nog moet betalen’, verduidelijkt Bulthuis.

Eigen risico

Naast de verschillen in premies valt op dat veel gemeenten bij de uitgebreidste aanvullende verzekeringen het eigen risico van de basisverzekering volledig vergoeden. Maar er zijn ook zes gemeenten die dat niet doen. De vergoeding van het eigen risico verwerken veel gemeenten al in de maandelijkse premie. ‘Voor deze pakketten betaal je dan ook vaak een hogere premie’, aldus Bulthuis.

Rendabel

De gemeentepolis, ook wel bekend als de minimapolis, is in 1997 in het leven geroepen voor minima en mensen met een beperking of chronische ziekte. Deze voordelige zorgverzekering verdwijnt echter in steeds meer gemeenten. Uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa bleek dat in 2019 ruim 14.000 minima de voordelige zorgverzekering kwijt zouden raken. Dit omdat bepaalde regio’s in het land niet rendabel genoeg zijn voor zorgverzekeraars als Zilveren Kruis en Menzis. In die gebieden zijn namelijk weinig verzekerden.

Basisverzekering

Sinds 2023 krijgt de doelgroep alleen nog korting op de aanvullende verzekeringen. De collectiviteitskorting bij gemeentepolissen geldt dus alleen daarop. Het is bij de onderzochte gemeenten niet mogelijk om alleen een basisverzekering af te sluiten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie