D66 in Amsterdam wil au pairs voor ouderen
Het plan van D66 in Amsterdam voor een zorg au pair is ingegeven door de bezuinigingen waar gemeenten mee te maken hebben.
De raadsfractie van D66 in Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is au pairs in te zetten in de zorg voor ouderen. Een raadsvoorstel van Meltem Kaya hierover wordt binnenkort in de raad besproken.
Sociaal gat
Ouderen wonen steeds lange zelfstandig. Daarvoor is de hulp van familie, vrienden en thuiszorg nodig. Maar daarnaast kan er een ‘sociaal gat’ ontstaan, aldus Kaya. ‘Veel ouderen hebben behoefte aan gewoon menselijk contact. Een praatje en wat extra aandacht werkt dan opbeurend. Vaak ontbreekt het juist aan dat extra praatje. Niet omdat de thuiszorg dit niet wilt, maar hier gewoonweg geen tijd voor heeft. Door zorg au pairs in te zetten kunnen we ouderen die dit willen extra aandacht geven’.
Gezelligheid
Het plan voor een zorg au pair is ingegeven door de bezuinigingen waar gemeenten mee te maken hebben. Kaya : ‘We kunnen gewoonweg niet alles op de op oude manier blijven doen. We moeten op zoek naar nieuwe vormen van contracteren en zorg verlenen’. Volgens D66 is de zorg au pair een win-win oplossing voor gemeenten en ouderen. ‘De zorg au pair kan helpen bij het huishouden, maar ook zorgen voor gezelligheid en lichte persoonlijke verzorging. Hiermee kunnen we eenzaamheid en ondervoeding bij ouderen voorkomen’. Ze benadrukt dat een zorg au pair niet opgelegd wordt maar alleen is voor ouderen die dat leuk lijkt.
Rijke oudere
Au pairs die naar Nederland willen komen om voor kinderen te zorgen zijn er genoeg. Kaya denkt daarom dat ook zorg au pairs te vinden zijn. ‘Er zijn al zo’n 5000 tot 7000 zorg au pairs actief, maar dan gaat het vaak om rijke ouderen die zelf een au pair halen. Of om mensen die vanuit hun pgb het betalen en dan gaat het om een veel hoger salaris.’ De ervaringen hiermee zijn heel positief, aldus Kaya. Met haar plan wil ze de zorg au pair voor een bredere doelgroep mogelijk maken.
In huis
Net als bij de kind au pair kan ook de zorg au-pair bij de persoon in huis wonen die wat extra aandacht kan gebruiken. Maar de au pair kan ook voor vier of vijf mensen zorgen, als een soort ‘buurt au pair’. Ook de uitstapjes die au pairs vaak maken om een land te leren kennen, kunnen wat Kaya betreft doorgaan. ‘Dat kunnen ze samen met de ouderen gaan doen. Ik zie het als bijvangst dat ze op die manier de eenzaamheid tegen kunnen gaan.’
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Maar goed, de kinderen hebben dan wel hun handen vrij en kunnen zonder schuldgevoel verder met hun eigen belangrijke leven.
Uiteraard geldt dit allemaal niet voor al die lieve, verzorgende kinderen en mantelzorgers die beter begrepen hebben waar het in het leven en tussen de generaties allemaal echt over gaat.
Is er onderzoek geweest onder alle ouderen ?
Of wordt er maar gewoon van uit gegaan dat iedere oudere eenzaam is ?
Niet alle ouderen zijn gelijk en sommige ouderen vinden het prettig om op zichzelf te leven.
Vraag het even voor de zekerheid dit is wel zo netjes.
Laat de vrijwilligers met hun gouden hart dat maar doen.
Als de ouderen dat willen inderdaad.
Aan de andere kant is de stellingname van Kaya dat "er geen enkele financiële reden waardoor dit niet kan" tamelijk naïef. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben geen geld om full time zorg te betalen bovenop de zorg die nu al bekostigd wordt.
En wordt een beroep gedaan op de regeling voor buitenlandse aupairs, zoals Kaya ook doet, dan wijs ik er op dat deze regeling bedoeld is voor een uitwisselingsprogramma, waarbij een aupair voor max één jaar onze cultuur leert en en passant meehelpt in de huishouding/kinderoppas voor max 30 uur in de week, en dat voor een schamele vergoeding van 200 euro. Kost, inwoning en vergoeding worden trouwens door het gastgezin betaald, en niet door de overheid!
Nog los van het taalprobleem, denk niet dat deze regeling over te zetten valt op de zorgproblematiek van ouderen. Op zijn minst zou er een volledig andere regeling moeten komen, die wel recht doet aan zowel de betaalbaarheid, de zorgexpertise en de rechtspositie van betrokkene. Maar daar gaat D66 in onze hoofdstad niet over.....