Advertentie
sociaal / Nieuws

Zoetermeer koploper uitstroom uit bijstand

De gemeente Zoetermeer is voor het vierde jaar achtereen koploper onder de steden met meer dan 100.000 inwoners als het gaat om uitstroom uit de bijstand.

15 oktober 2015

De gemeente Zoetermeer is voor het vierde jaar achtereen koploper onder de steden met meer dan 100.000 inwoners als het gaat om uitstroom uit de bijstand. Bijna 13 procent van de bijstandsontvangers ging in 2014 aan het werk. Rotterdam is hekkensluiter. In deze gemeente ging slechts 6 procent van de bijstandsontvangers aan de slag.

Uitstrooom
Dit meldt het CBS. Ook de gemeenten Ede, Alkmaar, Alphen aan den Rijn en Zaanstad deden het goed wat betreft de uitstroom uit de bijstand. Emmen, Amsterdam, Haarlem, Maastricht en Rotterdam schommelen allemaal rondom de 6 procent uitstroom.


Stijging
Van de mensen die eind 2013 een bijstandsuitkering ontvingen, vond gemiddeld 8,3 procent in 2014 een baan. Een jaar eerder was dat nog 7,3 procent. Voor de economische crisis lag dit aandeel bijna twee keer zo hoog. Zo vond in 2008 bijna 12 procent en in 2007 nog bijna 15 procent een baan vanuit de bijstand.

Sinds 2011 is het aandeel personen die een baan vonden vanuit de bijstand steeds afgenomen. In 2014 is dit aandeel voor het eerst in drie jaar gestegen.

Toename bijstandsgerechtigden
In totaal neemt het aantal mensen in de bijstand nog altijd toe. Hadden in december 2013 413 duizend mensen een bijstandsuitkering, eind 2014 waren dat er 434 duizend. Halverwege 2015 steeg dit aantal door naar 447 duizend.

Afbeelding (Bron: CBS)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peer / arbo-coach
Da’s mooi voor Zoetermeer, ‘eigen stoepje schoon’, en zeker ook mooi voor betrokkenen, maar het zegt niet zo veel. Als het echt een succesverhaal was zou het totale aantal in die 4 jaren al bijna gehalveerd moeten zijn… Het gaat er uiteindelijk om wat het totaal aan uitkeringsgerechtigden is.

Er stroomt doorgaans ook weer veel in, wat ook is te zien aan de cijfers.

Dit komt ook door het kortzichtige overheidsbeleid, die werkgevers subsidieert als ze mensen uit een uitkering aannemen. Ik zie hierdoor in mijn omgeving draaideurconstructies ontstaan waarbij mensen uit een uitkering met subsidie worden binnengehaald, en tegelijk aan de andere kant duurdere, vaste krachten in de WW belanden! Ook de met subsidie binnengehaalde werknemer blijft meestal niet lang in dienst, een werknemer wordt steeds meer een ‘verbruiksartikel’. Het zou slimmer zijn pas subsidie te verstrekken als werknemers uit een uitkering minimaal 2 of 3 jaar in dienst blijven en/of een vast contract krijgen bij die werkgever.

Dit ter compensatie voor het risico van de 104 weken loondoorbetaling, dat zou een hoop rust geven en de kwaliteit van het werk ten goede komen…

Marlé Nijhuis, Interimair / zelfstandig interimmanager Sociaal Domein
Ik ben ervan overtuigd dat de vernieuwende aanpak die Zoetermeer heeft ingezet hieraan ten grondslag ligt... Mooi resultaat!

Uit de schaduw van het verleden. http://interimair.info/uploads/ArtikelSociaalBes …



Lang
Zagen de WW cijfers er ook maar zo goed uit in Zoetermeer, of gaat dit ten koste daarvan ?
Mounaim Aboulouafa / Arbeidsmarktspecialist a.i.
Prachtig resultaat, mede dankzij de deskundigheid van het personeel, krachtig management, samenwerking met de ketenpartners, werkgevers en het werkgeversservicepunt. Kortom: de sluitende aanpak.
Advertentie