Wwb'ers gaan aan de slag met de Wmo
In zes gemeenten gaan mensen met een bijstanduitkering huishoudelijke diensten uitvoeren bij mensen die van de Wmo gebruikmaken. De proef, genaamd Dubbelslag, moet ervoor zorgen dat uitkeringsgerechtigden actief blijven zodat hun kans op een baan groter wordt. Daarnaast, en dat is de dubbelslag, zal de druk op geïndiceerde zorg afnemen, zo denken de deelnemers.
Kenniskring
Het is niet voor het eerst dat er nagedacht wordt over bijstandsgerechtigden die tuintjes aanharken, boodschappen doen voor ouderen of huishoudelijk werk verrichten. 'Nieuw is dat gemeenten samen overleggen hoe ze het doen, wat goed en niet goed werkt. Op die manier maken we een kenniskring', legt Bert Otten van RadarAdvies uit. Het bureau ondersteunt de gemeenten die aan Dubbelslag meedoen met het uitwisselen van kennis en ervaringen.
Wat kost het
De verbinding tussen Wwb'ers en de Wmo moet duurzaam zijn. Geen projectjes die alweer verzanden voor goed en wel opgestart zijn. Otten: 'Tegenwoordig is de vraag namelijk altijd 'wat kost het en wat levert het op'. En terecht. Nou, wij zijn ervan overtuigd dat het heel veel oplevert.' Mensen die in de Wmo zitten, kunnen hulp krijgen bij klusjes in en om het huis. Maar ook sociale contacten worden onderhouden door bijvoorbeeld huisbezoeken. Volgens Otten is het zeer waarschijnlijk dat mensen die een wwb'er als hulp krijgen toegewezen minder snel een beroep doen op andere zorg. En dus zou het besparend zijn.
Duurzame aanpak
Wwb'ers die huishoudelijk werk gaan doen en huisbezoeken gaan afleggen, zitten de thuiszorginstellingen daar wel op te wachten? 'Ja, die zijn erg enthousiast', reageert Otten. Want omdat het om een duurzame aanpak gaat, willen we ook dat de uitkeringsgerechtigden bijvoorbeeld een opleiding gaan doen en zo een kwalificatie krijgen. De verbinding die we dus nu maken, kan ervoor zorgen dat mensen weer aan het werk komen.'
Sneeuwschuiven
De laatste dagen klinkt steeds vaker de roep om uitkeringsgerechtigden te verplichten vrijwilligerswerk te doen of op een andere manier een tegenprestatie te laten leveren in ruil voor een uitkering. Maar dat is bij Dubbelslag 'absoluut niet de bedoeling', aldus Otten. Het gaat om werken met mensen. Dan moet je gemotiveerd zijn. Je moet een beetje feeling hebben met het werk dat je gaat doen. Wat je nu ziet is een soort symboolbeweging. Zo van 'iedereen moet sneeuwschuiven'. Dat willen wij niet. Het is de bedoeling dat mensen doorstromen naar een echte baan en dus zoek je gemotiveerde mensen. En we hebben gemerkt dat er veel belangstelling voor is onder bijstandsgerechtigden.'
Ze wonen en werken in de wijk, doen ervaring op bij de klanten van de thuiszorg die geïndiceerd zijn voor huishoudelijke zorg. Daarnaast leren ze in de opleiding de persoonlijke verzorging en welzijnsactiviteiten.
Resultaten zijn bijzonder; 70 procent slaagt met een erkend diploma.