Werkzoekenden actief betrekken bij re-integratie
Werkzoekenden moeten actief betrokken worden bij hun re-integratie, want dat vergroot de slaagkans van het traject. Daarvoor pleit de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in een advies. De RWI beschrijft de meerwaarde van zelfsturing en laat zien aan welke voorwaarden moet worden voldaan om vaker zelfsturing in re-integratietrajecten toe te kunnen passen.
Motivatie
Bij zelfsturing gaat het erom dat de werkzoekende vanaf de start meedenkt en waar mogelijk inspraak krijgt bij de vormgeving en inhoud van het re-integratietraject. 'Zelfsturing vergroot de motivatie van de cliënt, voorkomt weerstand en zorgt voor een beter passend traject', aldus de RWI. Bovendien zou zelfsturing passen in het streven om mensen meer verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen re-integratie. Volgens de raad hebben bestaande gemeentelijke initiatieven, veelal gericht op 'empowerment' van uitkeringsgerechtigden, laten zien dat hiermee positieve resultaten geboekt worden.
Verantwoordelijkheid
Niet alle werkzoekenden in staat zijn om de regie over de eigen re-integratie op zich te nemen, denkt de RWI. Veel werkzoekenden zullen een grote mate van begeleiding nodig hebben. Maar toch moet ook bij werkzoekenden die ver van de arbeidsmarkt af staan, gewerkt worden aan het vermogen om zelf het initiatief te nemen. De RWI is van mening dat een werkzoekende pas echt zijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen, als hij weet welke re-integratiemogelijkheden er zijn.
daarnaast is het van groot belang dat in re-integratietrajecten goed wordt gekeken naar mogelijkheden van de baanlozen om (een deel van) zijn eigen inkomen te verdienen in het grijze circuit en te proberen dat grijze werk wit te maken. daarvoor moeten zowel de werk- of opdrachtgevers worden aangepakt als de arbeiders.
en een derde factor is het aanpakken van de vele stop/go-regelingen waarop minima een beroep kunnen doen en een einde te maken aan de armoedeval.