Werkende armen vaak 40-plus
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat de overheid meer moet doen om mensen in armoede te helpen.
Werkenden die moeilijk kunnen rondkomen zijn vaak 40-plussers. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. Gemeenten hebben moeite met het bereiken van deze doelgroep.
Werkende armen zijn mensen met een baan die toch in armoede leven. Nederland telt ruim 200.000 werkende armen. Deze groep is volgens I&O relatief vaak te vinden in de leeftijdscategorie 40 en 64 jaar. Verder is 56 procent vrouw, woont 39 procent alleen, en heeft 73 procent een modaal of onder modaal inkomen.
Hulp
Wanneer mensen die moeilijk rondkomen behoefte hebben aan hulp, zoeken zij dat eerst bij familie (72 procent). Daarna worden gemeente (39 procent) en persoonlijke contacten (35 procent) geraadpleegd. Nederlanders met financiële problemen gaan het minst te rade bij werkgevers (14 procent), sociale initiatieven (13 procent) of onbekenden (5 procent).
Misbruik
I&O Research is tevens nagegaan hoe Nederlanders denken over armoede. Het onderzoeksinstituut maakt daarbij onderscheid tussen mensen die makkelijk en moeilijk rondkomen. Hieruit blijkt dat personen uit de laatste groep vaker aangeven dat de overheid meer moet doen, dan dat mensen die makkelijk rondkomen dit doen. Mensen die makkelijk rondkomen wijzen juist vaker naar de rol van familie en vrienden, dan mensen die moeilijk rondkomen. ‘Daarnaast zien we dat mensen die makkelijk rondkomen ook bereid zijn om meer belasting te betalen om mensen in armoede te helpen’, zegt I&O-onderzoeker Judith van Werkhooven. Opvallend genoeg zijn beide groepen vaker tegen strengere regels tegen misbruik dan mensen in de middengroep.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 20. (inlog)
Het nieuwe partijprogramma is een mooie consistent geheel. Weinig op aan te merken. Een erg sociaal beleid, een stringent migratiebeleid, minder milieu flauwekul, denken aan Nederland over 50 jaar. Eindelijk een partij om vertrouwen in te hebben.