'Werk voor generaal-pardonners lastig'
Zwolle constateert dat nogal wat asielzoekers die in het kader van het generaal pardon een verblijfsvergunning krijgen, niet erg gemotiveerd zijn aan het werk te gaan. 'Het is opvallend en het baart ons zorgen.'
Een deel van de asielzoekers die in het kader van het generaal pardon een verblijfstatus hebben gekregen, blijkt lastig aan het werk te krijgen. Hun motivatie om aan de slag te gaan laat soms te wensen over, mede als gevolg van psychische problemen. Tot die conclusie komt de gemeente Zwolle op grond van de eerste contacten met deze groep voormalige asielzoekers. 'We vinden het heel opvallend en het baart ons zorgen', zegt gemeentelijk woordvoerster Tanja de Graaf.
Zwolle is vergevorderd met het onderdak brengen van de generaal-pardonners en heeft daardoor al wat meer zicht op de groep dan veel andere gemeenten. Het geconstateerde gebrek aan motivatie is voor de Overijsselse gemeente aanleiding om een intensief begeleidingsproject op te zetten om deze nieuwe statushouders toch aan een baan te helpen. Een speciaal daartoe aangestelde klantmanager inburgering gaat daarbij helpen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft landelijk veertig formatieplaatsen ter beschikking gesteld aan de CWI's om de generaal-pardonners aan een baan te helpen. Eén daarvan is aan Zwolle toegewezen.
In totaal vallen 27.500 mensen onder het generaal pardon. De kosten aan bijstand voor die groep worden geraamd op 63 miljoen euro in 2008, 66 miljoen in 2009. In een brief in december aan de Tweede Kamer doet staatssecretaris Aboutaleb enkele voorstellen om de werkloosheid onder deze groep te bestrijden. De meeste van die plannen waren gericht op hoger opgeleide vluchtelingen.
In Etten-Leur, net als Zwolle een van de koplopers bij het huisvesten van generaal-pardonners, is gesignaleerd dat met name alleenstaande generaal-pardonners liever eerst geschoold worden voordat ze aan het werk gaan. 'Ook wij zien trouwens dat nogal wat mensen die onder het pardon vallen lijden aan psychische problemen. Dat is echt een belemmering bij het vinden van werk', aldus Luites.
Het ministerie van Sociale Zaken zegt 'geen inzicht te hebben in individuele projecten bij gemeenten en dus ook niet te weten wat de animo is onder deze groep asielzoekers om te gaan werken'. Staatssecretaris Aboutaleb heeft de Kamer deze week gemeld er van uit te gaan dat zestig procent van de groep uiteindelijk aan de slag kan.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.