Werk na uitkering zelden fulltime
Mensen die een uitkering ontvangen hebben en daarna weer aan het werk gaan, krijgen meestal een parttime baan. Dat blijkt uit twee publicaties van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).
Oproepkracht
Slechts een vijfde van de bijstandsgerechtigden die tussen 2005 en 2008 een baan vonden, kwam in een fulltime baan terecht, aldus de RWI. Onder mensen die een ww-uitkering kregen en een baan vonden was dat percentage iets hoger. Bijna een derde vindt een baan als oproepkracht. De deeltijdbanen zijn wel ongeveer net zo duurzaam als de fulltime banen. Alleen onder oproepkrachten verliest op den duur een groter deel de baan weer.
Uitzendsector
Ww'ers en bijstandsgerechtigden komen vooral terecht in banen bij de uitzendsector (respectievelijk 35% en 40%). Ook vinden ze vaak banen in de handel, de horeca en de gezondheidszorg. Volgens de RWI moeten uitkeringsinstanties rekening houden met de sectoren waar de meeste mensen een baan vinden. De RWI noemt het zinvol dat ze daar in die sectoren actief proberen een netwerk op te bouwen.
Uitstroom
Volgens de RWI moet er aandacht blijven voor de duurzaamheid van de uitstroom. De uitstroom uit de ww is duurzamer dan die uit de bijstand. Zo'n 20 procent van de ww'ers verliest binnen een jaar de nieuwgevonden baan weer. Onder mensen uit de bijstand is dat percentage 33.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Overigens is het logisch dat de bijstand minder duurzaam laat uitstromen. Jarenlang was het gebruikelijk een bonus voor uitstroom aan het reintegratiebedrijf en/of werkgevers te geven na 6 maanden. Laat dt nu ook de lengte van de meeste contracten zijn geweest... De werknemer kon weer terug de bijstand in ende volgende 6-maanden-bonus kon verdiend. De RWI heeft kennelijk alleen naar de cijfers gekeken en niet naar de foute instrumenten die zijn ingezet voor dit resultaat.
Oftewel de werknemer wordt geacht een masochist te zijn zonder positieve levensverwachtingen.
Terwijl juist uitzendbureaus een grote veroorzaker zijn in de stagnering van de economie blijft de politiek hieromtrent echter stil. Er zou een wet moeten komen ter bescherming van de werknemers.
Inlenende bedrijven zouden aan inhuur tenminste 125% salaris (inclusief 13e maand en toeslagen) moeten betalen ten opzichte van vast personeel. Zo loont het voor de werkgever weer om inhuur een vast contract aan te bieden. Een uitzendkracht ontvangt voor de extra flexibiliteit een fatsoenlijke vergoeding. Door het extra geld trekt de besteding aan en groeit ook de economie. Nu vloeit het geld in de zakken van oprichters van uitzendorganisaties. En van de bestedingen van een enkele persoon groeit de economie nagenoeg nooit.