Advertentie
sociaal / Nieuws

In coalitieakkoorden gemeenten bestaat dementie nauwelijks

In nog geen 30 procent van de akkoorden komt het woord ‘dementie’ voor.

22 juli 2022
zorg-hulp-ouderen-handen.jpg

In hun coalitieakkoorden besteden gemeenten veel te weinig aandacht aan de behoeften van thuiswonende mensen met dementie. Vooral dagbesteding komt er bekaaid vanaf.

Proces-/Omgevingsmanager S13

JS Consultancy
Proces-/Omgevingsmanager S13

Projectleider concernonderdelen

JS Consultancy
Projectleider concernonderdelen

Dagactiviteiten

Dit zegt Alzheimer Nederland na bestudering van 296 coalitieakkoorden. In nog geen 30 procent van de akkoorden komt het woord ‘dementie’ voor, in 2018 was dat 25 procent. In slechts 10 procent staat iets over dagactiviteiten voor mensen met deze aandoening.

'Zorgelijk'

 ‘Dat is zorgelijk want dagactiviteiten zijn een positieve en zinvolle activiteit om eenzaamheid te voorkomen en achteruitgang te vertragen’, zo stelt Alzheimer Nederland in een persbericht. ‘En bieden bovendien mantelzorgers de kans om op adem te komen en de mantelzorg vol te houden.’  

Coalitiegids

Op basis van het onderzoek maakte de stichting de Lokale Coalitiegids. Hierin is per gemeente te zien wat er op het gebied van dementie en kwetsbare ouderen is opgenomen in het lokale coalitieakkoord. Hiervoor heeft Alzheimer Nederland deze akkoorden doorzocht op de volgende trefwoorden: mantelzorg, dagactiviteiten en wonen.

Grote steden

Opvallend is dat ook de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht niets hebben opgenomen over dagactiviteiten voor mensen met dementie. Het akkoord van de vierde grote gemeente, Den Haag, is nog niet klaar.

Mantelzorg

Ondersteuning van mantelzorgers komt in 63% van de coalitieakkoorden aan bod, maar daarbij gaat het dus niet om dagactiviteiten voor mensen met dementie.

Toename

In de meeste gemeenten maakt minder dan de helft van de thuiswonenden met dementie gebruik van lokaal georganiseerde dagactiviteiten. Dat is volgens Alzheimer Nederland veel te weinig. Zeker gezien de forse toename van het aantal Nederlanders met dementie in de komende jaren, terwijl het aantal beschikbare zorgverleners afneemt.

Woningen

In 72 procent staat iets over woningen voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen. Volgens Alzheimer Nederland is het belangrijk dat gemeenten rekening houden met dementie als zij seniorenwoningen bouwen. Van alle kwetsbare ouderen heeft namelijk 32 procent deze aandoening. ‘De inzet van zorgaanbieders, gemeenten, welzijnsorganisaties, ontwikkelaars en woningcorporaties is hiervoor nodig.’

Dementiescan

Gemeenten die dementievriendelijker willen worden, kunnen een Dementiescan laten uitvoeren door Alzheimer Nederland. Hiermee wordt vastgesteld hoe dementievriendelijk een gemeente al is, maar ook welke verbeteringen de lokale overheid kan doorvoeren. Inmiddels is in 100 gemeenten zo’n scan uitgevoerd. Nederland telt op dit moment naar schatting 290.000 mensen met dementie. Dit aantal zal in 2050 naar verwachting zijn verdubbeld.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie