Advertentie
sociaal / Ingezonden

Nauwelijks plek voor sport in ruimtelijke plannen

Sport vermenigvuldigt de maatschappelijke waarde van de publieke ruimte.

10 juli 2023

Stel, elk plan voor inrichting of herinrichting van de publieke ruimte zou naast alle standaardingrediënten ook het element ‘sport en bewegen’ kennen… Dat zou concrete winst opleveren voor de samenleving en direct bijdragen aan het tegengaan van de stijgende beweegarmoede.

Ruimtelijke plannen waarbij sport en bewegen worden geïntegreerd, bevorderen de kwaliteit van het publieke domein en vergroten de maatschappelijke waarde. Wij pleiten dan ook voor een leefomgeving waarvan sport en bewegen integraal onderdeel zijn. Voor sportvoorzieningen met voor elk wat wils in elke wijk. Dat kan met specifieke voorzieningen, maar ook simpel door kleine plusjes in het RO-beleid. Een jeu de boules-baan, basketbal-pleintje, een wandel- of hardloop-route of een fietsstraat, en een steigertje in iedere waterpartij, waar je op je supboard kunt stappen of in je kano. Het maakt het verschil voor honderdenduizenden sporters én verleidt degenen die sport en bewegen nog niet in hun systeem hebben.

De urgentie is duidelijk: tijdens de coronajaren is de maatschappelijke tweedeling met betrekking tot bewegen en gezondheid toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Mulier. Het percentage hoogopgeleide Nederlanders dat wekelijks sport is bijna twee keer zo hoog (71 procent) als het percentage laagopgeleiden dat aan sport doet (36 procent). Bijna de helft van de laagste inkomensgroepen sport zelfs nooit. Dat wordt het sterkst zichtbaar in de zogeheten aandachtswijken. De zorgkosten gemeten op wijkniveau nemen substantieel toe als de sociaaleconomische status van een wijk daalt.

Elke geïnvesteerde euro levert ruim tweeënhalf keer zoveel op aan maatschappelijke waarde

Tekenend is ook dat sportverenigingen tijdens de coronacrisis hun leden behielden in wijken met meer sportfaciliteiten. Vooral voor jongeren bleek dit belangrijk.

De zogeheten SROI (Social Return on Investment) van sport is 2,7 euro; elke geïnvesteerde euro levert ruim tweeënhalf keer zoveel op aan maatschappelijke waarde. Van vermeden zorg en ziekteverzuim, tot sociale cohesie en mentale weerbaarheid. (Overigens mag gewoon plezier in sport van ons ook hoog op het lijstje.)

Helaas. Op dit moment zien we ondanks de harde cijfers over maatschappelijk te behalen winst een tegengestelde beweging. De sportinfrastructuur – sportvelden, verenigingen, sportscholen – verschuift op veel plekken naar de buitenranden.

Onze oproep aan planologen en bestuurders: biedt mensen de kans hun sport te beoefenen of te bewegen bínnen de grenzen van de rondweg en elkaar daarbij te ontmoeten. Wees creatief en integreer sport en bewegen waar het maar ook maar enigszins kan in de inrichting van stad, dorp en wijk . Dat is goed voor een vitaal Nederland!

Feike Tibben, bestuurslid Koninklijke Nederlandse Roeibond, interim bestuurder in de publieke sector
Marc van den Tweel, algemeen directeur sportkoepel NOC*NSF, toezichthouder in het ruimtelijk domein

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie