PGB 2.0 uiterlijk 2029 in alle gemeenten
De VWS-minister wil het nieuwe PGB2.0-systeem bij alle gemeenten gefaseerd invoeren.
Demissionair minister Conny Helder (VWS) wil uiterlijk in 2029 alle gemeenten laten aansluiten op het PGB2.0-systeem. Op dit moment maken zes gemeenten gebruik van de proefversie. Het streefjaar geldt voor zowel de Wmo als de jeugdhulp.
Dat schrijft Helder in haar reactie op vragen van de vaste Tweede Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het jaartal is gekozen in overleg met de Sociale Verzekeringsbank. De VVD-minister wil het nieuwe PGB2.0-systeem bij alle gemeenten gefaseerd invoeren. In het voorjaar volgt meer duidelijkheid over de planning.
Twee ICT-landschappen
De vragen over de invoering kwamen van de PVV-fractie. Die wilde weten wanneer het oude PGB1.0-systeem vervalt. Pas dan komt er namelijk een einde aan het gelijktijdig in de lucht houden van ‘twee ICT-landschappen’. De overstap van het oude naar het nieuwe systeem vindt niet in één keer plaats en loopt aardig in de papieren. Alleen al het beheer van twee systemen kost bijna 20 miljoen euro per jaar.
Kosten
Dat ook de andere fracties vragen hadden over het (hoger uitgevallen) prijskaartje is niet verrassend. Uit eerder onderzoek van PwC bleek al dat de kosten van het nieuwe systeem voor persoonsgebonden budgetten bij lange na niet opwegen tegen de baten. Over de periode 2019-2034 zullen de baten van het systeem oplopen tot zo’n 173 miljoen euro. Dit terwijl de kosten van ontwikkeling, implementatie en beheer met 268 miljoen euro bijna 95 miljoen euro hoger uitvallen. Het advieskantoor benadrukt hierbij dat het heeft gekeken naar de kwantificeerbare kosten en baten. Een deel was nog onvoldoende in geld uit te drukken. In september beloofde minister Helder maatregelen te treffen om de kosten en baten beter in balans te brengen.
Terughoudend
Op dit moment maken zes gemeenten gebruik van de proefversie van PGB2.0. Maar over de uitbreiding zijn de eerste proefgemeenten nog terughoudend. Uit een onderzoek van Bureau HHM blijkt dat een aantal adviseert om hier mee te wachten tot het systeem op alle fronten goed werkt. Eén gemeente ervoer dusdanig veel ongemak als gevolg van de niet-werkende koppeling met de eigen systemen, dat ze liever niet waren overgegaan op het nieuwe Portaal.
Tijdswinst en gemak
Daarnaast is de meerwaarde voor gemeenten met een klein aantal budgethouders beperkt. Met name de tijdswinst en het gemak van het nieuwe Portaal vallen tegen. De kleinere gemeenten zien daarom ‘weinig tot geen meerwaarde van het nieuwe PGB Portaal voor hun rol als verstrekker’, staat in het rapport. Daarentegen is de toegevoegde waarde bij gemeenten met veel budgethouders juist groter.
Wat is PGB 2.0?
Jaarlijks wordt met het persoonsgebonden budget (PGB) circa 3,8 miljard euro aan zorggeld ingezet. Voor de administratieve ondersteuning van de gehele keten is het PGB2.0-systeem ontwikkeld. Ook wel het PGB-Portaal genoemd. Dit systeem vervangt het PGB1.0-systeem, dat zich nog primair richt op de verantwoordelijkheden van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). PGB2.0 includeert budgethouders, hun zorgverleners en de verstrekkers: de gemeente of het zorgkantoor. Dit systeem moet hen helpen bij het beheren van toegekende budgetten en zorgovereenkomsten, en het registreren en betalen van zorgdeclaraties. Het idee is dat de budgethouder voortaan sneller, gemakkelijker, overzichtelijker en veiliger zijn of haar PGB-administratie regelt.
De gemeente Westland en zorgverzekeraar DSW mochten in juni 2018 als eerste aan de slag met de proefversie van PGB2.0. Sinds juni 2022 zijn Drimmelen, Gorinchem, Nederweert, Opmeer en Veere eveneens aangesloten op het PGB-Portaal.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.