Advertentie
sociaal / Nieuws

Eenderde vrijwilligers bij schulphulp ongetraind

Vrijwilligers in de schuldhulpverlening krijgen te weinig training. Volgens een maandag gepubliceerd rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de ouderenbond ANBO heeft een derde van de vrijwilligers die helpen bij het voorkomen en oplossen van geldproblemen, geen training gekregen voor ze aan de slag gingen.

28 februari 2011

Geen training

Volgens het Nibud en de ANBO zou daarvoor zou een structurele subsidie moeten komen en zouden vrijwilligersorganisaties moeten zoeken naar meer sponsoring uit het bedrijfsleven. De meeste vrijwilligers krijgen van de vrijwilligersorganisatie of de gemeente onder wiens vlag ze werken een basale training. 'Het Nibud en de ANBO achten de werkzaamheden te specialistisch en aan te veel veranderingen onderhevig.'

 

Administratie op orde

Vrijwilligers hebben een belangrijke rol in de schuldhulpverlening, zo blijkt uit het rapport. Ze brengen voor cliënten onder meer de administratie op orde, vragen toeslagen aan en doen de belastingaangifte. Daarnaast helpt meer dan de helft bij het wegwerken van schulden, het benaderen van schuldeisers en het betalen van rekeningen. Volgens de organisaties onderschatten veel gemeentes de rol van vrijwilligers. 'Hierdoor worden ze niet efficiënt genoeg ingezet', aldus het Nibud en de ANBO.

 

Eerste keer

Het onderzoek bestond uit een vragenlijst, die door 476 vrijwilligers is ingevuld. Daarnaast vulden 316 vrijwilligers een enquête op internet in. Bovendien werden vijftien gemeenteambtenaren ondervraagd en zijn discussiebijeenkomsten gehouden met onder anderen vrijwilligers en schuldhulpverleners. Het is volgens de twee organisaties de eerste keer dat in beeld is gebracht hoe groot de rol van vrijwilligers is op het gebied van schuldhulpverlening.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
Vreemd is dat beginnende SHV'ers met een gedegen opleiding, soms inclusief NEN 8048-2 geen stageplek kunnen krijgen of voor vrijwilligerswerk worden aangenomen.
Vaak is de smoes wegens tekort aan ervaring (2 jaar is de eis) of ze vragen een opleiding die niet overeenkomt met de NEN eisen.
De werkgever vraagt een gecertificeerd bakker terwijl ze een loodgieter nodig heeft.
Er schijnt ook veel verloop te zijn in de SHV doordat de SHV’ers doorstromen naar andere functies of helemaal afhaken. Om malafide organisaties uit te sluiten zou de NEN norm voor SHV vereist moeten worden.

Ria Huisman / directeur
ik zou eerst het woord schuldhulpverlening eens goed schrijven.
nu lijkt het of ze in hun schulp kruipen.
Advertentie