Voorzieningenrechter slaat piketpalen Wmo
Almere hoeft niet langer de hotelkosten te betalen van een Nederlands-Somalisch gezin met vier kinderen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald in een zaak tussen het gezin en de gemeente.
![hotel-bel.jpg](https://cdn.binnenlandsbestuur.nl/styles/imported_hero/cloud-storage/bb_migrate/images/Uploads/2019/8/hotel-bel.jpg?itok=8Ev7SyKi)
De gemeente Almere hoeft niet langer de hotelkosten te betalen van een Nederlands-Somalisch gezin met vier kinderen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald in een zaak tussen het gezin en de gemeente. Het gezin doet voor onderdak onterecht een beroep op de Wmo.
Onderdak
Het gezin, met de Nederlandse nationaliteit, verbleef sinds 23 augustus in een hotel in Almere, op kosten van de gemeente. Een maand eerder arriveerden de twee volwassen en vier kleine kinderen met allen de Nederlandse nationaliteit vanuit Groot-Brittannië. In dat land vreesde het gezin voor zijn veiligheid. Het gezin probeerde eerst onderdak te vinden in Leiden en Alphen, maar streek uiteindelijk op 1 augustus neer in Almere. Daar vonden ze aanvankelijk zelf tijdelijk onderdak, maar na drie weken hield dat op. In een eerder voorlopig oordeel bepaalde de voorzieningenrechter dat de gemeente maatschappelijke opvang moest verlenen, totdat er een besluit was genomen over het verzoek voor opvang op grond van de Wmo. Sindsdien betaalt Almere de hotelkosten.
Zelfredzaam
Het Wmo-verzoek van het gezin is afgewezen, maar het gezin wil dat Almere de opvang – de rekening van de hotelkosten – blijft betalen. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee. Het gezin is inmiddels zelfredzaam, mede omdat het recht heeft op een bijstandsuitkering. ‘Hiermee hebben zij inkomen om te kunnen voorzien in de noodzakelijke kosten van bestaan.’ Dat het gezin nu geen woonruimte heeft, heeft het ‘over zichzelf afgeroepen door ondoordacht en niet goed voorbereid naar Nederland te vertrekken. De Wet maatschappelijke ondersteuning is niet bedoeld om hiervoor een oplossing te bieden’, aldus het oordeel van de voorzieningenrechter. Het is niet vast komen te staan dat het gezin in Groot-Brittannië daadwerkelijk gevaar liep. De voorzieningenrechter heeft in zijn oordeel tevens meegewogen dat in de opvang beperkt plek is en dat die beperkte plaatsen beschikbaar moeten blijven voor mensen die niet zelfredzaam zijn.
Er is beroep mogelijk tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter, maar de kans op slagen is nihil, stelt de voorzieningenrechter in zijn uitspraak. Mede daarom hoeft Almere vanaf donderdag de hotelkosten niet langer te betalen.
Heeft uw partij ook grenzen aan barmhartigheid of moeten we iedereen die hierom vraagt onderhouden?