Voetbalgeweld
Het verschijnsel doet zich steeds vaker voor: voetbalclubs die bij de gemeente waar ze onder vallen, aankloppen voor financiële steun: Willem II bijvoorbeeld en RKC Waalwijk.
De ooit roemruchte club PSV ligt nu bij de gemeente Eindhoven op de knieën in de hoop dat ze geld wil gaan steken in hun trainingscomplex en in hun stadion. Eerder al heeft Roosendaal de stekker uit voetbalclub RBC getrokken door de club failliet te laten gaan.
Er zijn ook clubs die hun gevraagde geld niet krijgen. Een voorbeeld is de Apeldoornse voetbalclub AGOVV. Die hoeft niet op gemeentelijke ondersteuning te rekenen. Ook clubs als MVV en Roda JC kloppen vergeefs bij hun eigen gemeente aan.
Meestal gaat de gemeente echter vrij eenvoudig door de knieën voor een verzoek om steun van noodlijdende clubs. Uiteindelijk vinden gemeenten voetbal zo belangrijk dat het gevraagde met enige liefde en zonder al te veel tegenprestaties gegeven wordt. Nu gaat het hier om een bedrijfstak waarin de spelers doorgaans miljoenen verdienen. Ik denk niet dat er bij een club als Ajax een speler rondloopt met wie we al te veel medelijden hoeven te hebben. Integendeeel. Het gaat hier om louter grootverdieners die overigens zelf niet bereid zijn om iets van hun inkomsten aan de club af te staan. Natuurlijk zijn er ook mensen die daar weer tegen in het geweer komen. Zoals de Tilburgse wethouder Hamming. Die vindt dat de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) de inkomsten, overgehouden aan het succesvolle WK in Zuid-Afrika, best eens zou mogen besteden aan het overeind houden van de behoeftige clubs.
Het meest sprekende voorbeeld is PSV, de profclub uit Eindhoven, waar de gemeente het trainingscomplex en de grond van het stadion best in onderpand wil nemen. De gedachte dat de spelers in Eindhoven met exorbitante maandsalarissen naar huis gaan, wekt daar geen grote verontrusting, behalve bij het CDA dat een second opinion gevraagd heeft. Maar het Eindhovense college staat als het ware te popelen om het de zwaarbetaalde spelers naar de zin te maken.
De vraag waar het uiteindelijk om draait, luidt: is het voetbal al die overheidssteun wel waard? Natuurlijk, ook ik hoor bij de zonderlingen die op zijn tijd graag naar een wedstrijd van Ajax gaat, zeker als die club tegen een redelijke tegenstander moet spelen. Maar als je alles bij elkaar optelt wat zo’n wedstrijd kost aan ME-bewaking, suppoostenlonen, politie-inzet en alle overige bijkomende kosten, dan slaat de schrik een eenvoudig mens om het hart. En dan rest er maar één conclusie: laten al die clubs die het zo moeilijk zeggen te hebben voortaan alstublieft hun eigen voetbalbroekje ophouden. Ik geloof niet meer in staatssteun voor deze bedrijfstak. In Nederland wordt op zo ongeveer alles bezuinigd. Het lijkt me niet rechtvaardig om het voetbal die dans te laten ontspringen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.