Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG waarschuwde al voor korting ABP-pensioen

Gemeentelijke werkgevers zijn vorig jaar al gewaarschuwd voor de mogelijke noodzaak van afstempelen van de pensioenrechten van hun (oud-)ambtenaren om de dekkingsgraad van het ABP op het vereiste peil te houden.

26 augustus 2010

Noodmaatregel
In de laatste brief van het College voor Arbeidszaken (CvA) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt het korten van de nominale pensioenrechten en aanspraken als ‘meest effectieve, maar eveneens zeer ingrijpende’ ingreep genoemd. Bovendien is het een noodmaatregel met een ‘heftig ­psychologisch effect’.

15 procent

De brief, die dateert van februari 2009, waarschuwt voor een verlaging van alle opgebouwde en ingegane pensioenen met 15 procent. De dekkingsgraad van het ABP was begin vorig jaar 90 procent. Met een korting van de pensioenverplichtingen met 15 procent, zou de dekkingsgraad ‘in één klap’ naar 105 procent stijgen. Afstempelen is onvermijdelijk in geval van zware financiële problemen, aldus het CvA in een brief aan de werkgevers. Dat wil zeggen, als de dekkingsgraad onder de 80 procent mocht komen.

Paar honderd telefoontjes

Ambtenaren blijven vooralsnog rustig onder alle berichtgeving over het mogelijk korten op pensioenen door ABP. Vakbond Abvakabo heeft slechts een paar telefonische vragen gekregen over het onderwerp. Bij het ABP ging de telefooncentrale evenmin plat. Sinds vorige week woensdag, toen minister Donner zijn persconferentie hield over de pensioenfondsen, kwamen er een paar honderd telefoontjes en e-mails. Inmiddels is het berichtenverkeer weer zo goed als normaal. ‘Ik maak me over heel veel dingen zorgen, maar de pensioenen van het ABP hoort daar niet bij’, zegt John van Dijk, chef van het kabinet protocol van het ministerie van VWS en lid van Experienced, het netwerk van oudere ambtenaren van VWS. Verontruste signalen pikt het netwerk amper op.

Woedend

Ambtenaren in ruste zijn minder zorgeloos. Thieu Lemmen, een regionale voorzitter van ouderenbond Anbo en voormalige directeur van de sociale dienst van Helmond, hoort verontruste geluiden uit de achterban. ‘Luchthartig is anders, men is bezorgd. De Bond van Pensioenbelangen, die voor ruim 70 procent bestaat uit ABP-leden, krijgt nog scherpere reacties. ‘Onze leden zijn woedend’, zegt voorzitter Chris de Lange, een voormalig hoogleraar die een pensioen van ABP geniet. ‘Sinds 2004 hebben gepensioneerden bij het ABP al 2.000 euro misgelopen wegens niet doorgevoerde indexatie. Ik hoor heel veel mensen die bang dat het ABP indexatie  ook in de toekomst niet doorvoert of zelfs wordt gekort.’

Vertrouwen
Ad van Leest, senior beleidscoördinator van Binnenlandse Zaken en aangesloten bij het netwerk Grijze Leeuwen, hinkt op twee gedachten. ‘Over een dikke maand ga ik met pensioen. Als ambtenaar ben ik loyaal aan het beleid en accepteer ik dat er misschien minder geld voor pensioenen. Anderzijds maak ik me toch ook zorgen. Waar zijn ze in godsnaam mee bezig? Al dat geld dat in Spaanse en Griekse staats­leningen is gegaan. Wie kun je nog vertrouwen als je je pensioenfonds niet meer vertrouwt?’

Hans Bekkers/Henk Vlaming

Reacties: 40

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

weduwe van een abpér
De heren en dames van de jongere generatie willen maar niet inzien....dat zij niet voor ons betalen maar dat in mijn geval mijn man jaren en jaren veel pensioenpremie heeft betaald en ik nu de vruchten ervan dacht te kunnen plukken... Ook ik heb jaren gewerkt maar het pensioen voor de vrouwen is pas veel later gekomen...Wat moet er van mij worden? Een huis onverkoopbaar door de crisis....de zorg die de pan uit gaat rijzen en ik die nu toch wel mankementjes ga vertonen.
J. Bloemheuvel / pré-pensioen
Heeft de overheid niet nog een schuld in te lossen bij het ABP ?
Ik dacht van wel want de gelegaliseerde diefstal van 15 miljard door Kok en Lubbers
verplicht m.i. de overheid tot actie om het
ABP tegemoet te komen.
Luuk Stoffers / fpu
Er is in wezen helemaal geen probleem bij het ABP. De fondsvernogens zitten ongeveer op het niveau van voor de crisis ca 220 miljard.
De Nederlandsche Bank heeft echter bedacht dat de verplichtingen van het ABP over de lange termijn(zeg maar 40 jaar)sinds 2006 tegen de swaprente moeten worden berekend.Deze rentenorm kan per dag verschillen, waardoor we eigenlijk met zijn allen in een tombola zijn geraakt. Dus een consistent beleid is eigenlijk niet mogelijk, maar de waan van de dag regeert. Dit temeer daar de overheid door het verlagen van de rente, om de economie te herstellen eigenlijk zelf veroorzaker is van de problemen voor de pensioenfondsen.Ook Griekenland, waarvoor wij als burgers geld betalen is een veroorzaker van de extreme lage rente in ons land(rente uit Napoleontische tijden) Hoe cynisch kan het zijn, wij financieren(als burgers)de eigen ondergang van ons pensioensysteem, als we in deze extreme tijd vasthouden aan de huidige boekhoudregels, die in wezen de werkelijke situatie over 40 jaar zeker niet weer geven. Integendeel, het zij slechts momentopnames van boekhoudkundige af-(bij rentedalingen) of opwaarderingen(bij rentestijgingen)!!!! Hoe bizar wil je het hebben. Aanpassing van het systeem is dus nodig. Ik noem het bewust geen versoepeling van de regels, omdat hier geen sprake van is, in het systeem wat ik voor sta.
T.w: neem de gemiddelde rente over bijvoorbeeld de laatse 15 jaar als rekennorm. Ieder jaar valt het eerste jaar van de reeks af en komt er een nieuw jaar bij. Door deze opschuivende rentereeks kom je veel dichter bij de werkelijkheid uit en is de invloed van rentewijzigingen veel beperker. Hierdoor is een consistent beleid veel beter mogelijk en krijg je een beeld dat beter aansluit bij de uiteindelijke werkelijkheid. De waan van de dag door de wisselende rentestand wordt hierdoor voorkomen.
De huidige swaprente is ca. 2.5 %, terijl het ABP over de afgelopen jaren een renteopbrengst heeft gehad van gemiddeld ca. 5,9%.
Tot slot: 1 % rentestijging of daling heeft een effect op de dekkingsgraad van ca. 17% bij het ABP. Alleen al de laatste paar maanden is de swaprente met ca. 0.6 % teruggelopen ofwel 10% dekkingsgraad. Begrijp je nu dat het onzinnig is om verplichtingen over 40 jaar en dus het beleid aftestemmen op dergelijke korte termijn ontwikkelingen. Het is te gek voor woorden, dat zo iets zou kunnen leiden tot afstempelen. In mijn ogen is er dan in wezen sprake van pure diefstal, zij het gelegaliseerd door een absurde boekhoudregel.
Verder wil ik nog vermelden dat tot 2006 een vaste rekenrente van 4% werd gehanteerd.
Bij dit percentage zou bij het ABP het dekkingspercentage oplopen met ca. 25%punt. Uitgaande van 95% dekking nu dus een dekkingspercentage van 120%.
Tot 2006 heeft dit systeem op zich prima gewerkt.
Conclusies:
a. de overheid is mede veroorzaker van de huidige pensioencrisis, door het verlagen van de rente tot extreme percentages
b.het probleem bij het ABP is niet het vermogen van het fonds
c.de problemen worden veroorzaakt door de rentesystematiek voor de berekening van de verplichtingen
d.door de huidige rentesytematiek worden we geregeerd door de waan van de dag en is een consistent beleid op de langere termijn niet mogelijk. hetgeen bij uitstek toch nodig is voor een pensioenfonds
e.aanpassing van de rentenorm is derhalve nodig om een consistenter beleid op de lange termijn te kunnen voeren
f.Dit kan door te werken met een opschuivende rentenorm over de laatste 10 of vijftien jaar dan wel weer terug te gaan naar de vasterekenrente van voorheen van 4%.
g.Bij komende voordelen zijn: de uitkeringen van gepensoneerden behoeven niet te worden gekort, hetgeen goed is voor het herstel van de economie en voor de minister van financiën(bij verlies aan koopkracht heeft hij ook minder belastingopbrengsten)
h Er is geen sprake van versoepeling van de regels, maar van een reëlere rentenorm.
g.de minister van sociale zaken en de toezichthouder de DNB worden door ons allen betaald om niet alleen maar nee te roepen, of te zeggen het staat in de wet, maar ook om naar oplossingen te zoeken. Zeker als ze beter zijn dan de huidige situatie.

Wat voor een volstrekt overbodige ellende een boekhoudregel al niet kan veroorzaken.
Wie staat erop om iets aan deze krankzinnige en bizarre situatie iets te doen.
jano- 38 jaar ambtenaar / beleidsmedewerker
Onvoorstelbaar hoe onzinnig en ondeskundig er gereageerd wordt. Er is een echt fors verschil tussen de AOW (soc. verzekering voor iedereen) en een pensioen zoals bij ABP (alleen voor deelnemers). De AOW is een omslagstelsel. Dat had m.i. al lang geleden gewijzigd moeten worden in een kapitaalstelsel. Pensioen is een kwestie van sparen. Hadden we maar de mogelijkheid gekregen echt zelf te sparen, dan waren de echte graaiers nu in de problemen en de echte spaarders hadden dan een redelijk pensioen. Ik denk dat het wijzer is nu meer premie te betalen dan de pensioenen te verlagen. Tegelijkertijd zou een wijziging in de verplichte deelname en een wijziging in het stelsel mijn voorkeur hebben. Verlaging van pensioenen is ook nog nadelig voor de economie.
Graag alleen verstandige reacties.
willem / AOWer opzichter BWT
Toen ik ambtenaar werd is de pensioenregeling door mijn strot gedouwd, ondanks dat ik aangaf er liever niet aan te willen deelnemen. Als ik toen wist wat ik nu weet, was ik er nooit aan begonnen. Wat een complexe ellende mij is overkomen is haast met geen pen te beschrijven. Afschaffen de chanterende verplichtstelling aan die private pensioenfondsen! Pensioenfondsen zijn meervoudig destructief en zwaar depressiviteit bevorderend en hebben gezorgd dat ik geen werk en inkomen had. Weg, weg ermee!
Jan Zuiderzee / gewezen hoofd gemeentefinanciën
Volgens mij hebben werkgevers (afdracht 21 % !!) aangesloten bij het ABP jarenlang geadverteerd met "opname in welvaartsvaste pensioenregeling". Dit was dus nep. Het ABP maakt zich drukker over groen beleggen en het vermijden van beleggingen in kogeltjes fabrieken. Wat zijn we verschrikkelijk belazerd door de overheid (= politiekers). De vakbonden zaten erbij en keken ernaar. Onbenullen.
Arie Jose Kreukniet / wegen beheer
In 1975 begonnen met werken bij een gemeente .
Nu na 36 jaar stond ik op de drempel om met de vut te gaan.
26.9 maaanden leek een aardige optie redelijk .
Maar verder kijkend dan de neus lang is leert mij anders.
Tot 64 doorwerken geeft bij pensioenering 150 euro meer.
Vind ik van daag de dag toch een heel leuk bedrag.
Tot 65 door is het nog behoorlijk veel meer.
Maar dan verspeel je geloof ik je FPU .
Al met al zijn we door de regering en sommige bonden lelijk in de teil gegaan.
Krijg ook het woord solidariteit niet meer over de lippen.
Daar kregen we in plaats van loon 24 ADV dagen voor.
Nu die maand krijg je ook niet doorberekend in je Pensioen.
Al met al een heel slechte situatie en dat zegt dan iemand die bijna 50 jaar aan het werk is.
Balen als een stekker ,en het word zeker nog gekker.
Peter / sr. adviseur
Mee eens. Ik wil de aandacht nog vestigen op het feit dat die zelfde overheid bij het verzelfstandigen van de ABP een deel van ONS geld niet heeft overgeheveld, om het maar een netjes te zeggen. Wordt het geen tijd dat er geen verplichte winkelnering is, maar dat men zelf een pensioenregeling kan kiezen, net als de zorgverzekering. Wel verplicht aansluiten, maar zelf kiezen bij wie. Met 42 dienstjaren biedt dat geen oplossing, maar voor jongeren, ook in het bedrijfsleven.
JJMoes
In het grijs verleden greep ene heer Kok
27 miljard uit de ABP pot. Drie jaar geen bijdragen als werkgever aan het ABP was ook leuk voor de betalingsbalans. Toen nog maar een greep om salarisverlagingen (na 1981 de tweede keer)te beperken. Vervolgens schuift het Min van Defensie alle menselijke vervolgkosten van de buitenlandse activiteiten ook op de nek van het ABP zonder compensatie.Als wao'er verloor ik al meer dan 40% in 10 jaar, waardevast is quatsch, welvaartsvast een politieke kreet
tejo
Diefstal moet worden gestraft. Zo ook de diefstal die de overheid heeft gepleegd bij wegromen van pensioengelden een paar jaar geleden. Zijn deze gelden gebruikt om de banken (lees bestuurders) te subsidieren ? Nu hoor je Nijpels niet, hij stelt zij n eigen hachje veilig.
Ik eis dat de overheid zorgdraagt dat de opgebouwde "PENSIEONRECHTEN" ook daadwerkelijk in stand blijven. En wat laf dat de VNG achteraf haar gelijk probeert te halen. Daadkracht tonen is iets wat onze regenten niet durven.
Niek / jurist
Ik behoor tot de groep die overal naastpist. Toen ik begon te werken, werden de jeugdlonen door Lubbers en Wiegel naar beneden geschroefd. In de jaren daarna werden de salarisschalen naar onder verlengd. De afgelopen jaren worden functies op een handige wijze in lagere salarisschalen gewaardeerd. En dan het bijeengespaarde pensioen. Ik bedoel, was het maar sparen geweest. Het is allemaal verdampt door foute beleggingen en topsalarissen aan directeurs en raden van commissarisen, en toezichthouders.
Geef mij direct maar mijn ingelegde geld terug, dan kan ik er zelf iets zinnigs mee doen.
Ron / Socioloog
Vrije winkelnering is op een deel van de pensioenmarkt al gaande. Uit onderzoek blijkt dat de kosten van dergelijke fondsen een factor 20 hoger liggen en alle risico's komen bij de verzekerden te liggen (beschikbare premieregelingen e.d. Dit moeten we volgens mij niet willen. Dan zijn we helemaal aan de goden overgeleverd.
Deze berichten zijn volgens mij overigens pas het begin. Over een aantal jaar komt er een enorme golf aan van mensen die met pensioen gaan. Fondsen krijgen van deze mensen geen premies meer binnen maar moeten gaan uitkeren. Om te kunnen uitkeren moeten zij assets (aandelen) gaan verkopen. Wat bepaald de waarde van aandelen? Vraag en aanbod. Veel aanbod betekend dalende prijzen, dalende dekeningsgraden.....en........... nee het wordt nog erg lang onrustig.....
schippertje / adviseur
Helemaal mee eens Jan. Het Liberale gedachten goed en beleid van de voorbije jaren heeft het fundament van onze pensioenvoorziening, goed vertrouwen, misbruikt en ondermijnd. En niet alleen in het verleden. Ook nu maken de banken miljarden winsten met het niet doorberekenen van de lage rente van de ECB terwijl de Fondsen in de problemen komen? In het buitenland zijn de rentes voor hypotheken etc gemiddeld 2% lager. Ra ra hoe kan dat?
nick / adviseur
politiek correct beleggen heeft zijn prijs
bezorgde ambtenaar / bezorgde ambtenaar
Zeur niet zo over een korting, de huidige ambtenaren die voor hun baan moeten vrezen en wellicht helemaal geen pensioen meer ontvangen zoals jullie dat nu al jaren kennen en als ze geluk hebben tot hun 70ste mogen doorploeteren om jullie pensioen te betalen omdat er geen VUT of iets dergelijks meer bestaat maar wel voor betaald hebben, zijn dit gezeur beu!
Pejo / privé
Tot aan mijn 68ste gewerkt en alle verplichte afdrachten gedaan. Maar helaas moest en zou ik steeds weer bij de door de werkgever gekozen pensioenmij mijn pensioenrechten opbouwen. Ook nog met de beloften van "waardevast" , dus jaarlijkse indexering. Dit werd als 1ste afgepakt, de overheid heeft geld naar de staatskas "overgeheveld" (of was dit misschien inderdaad diefstal), banken werden zwaar gesubsidieerd, directie en commissarissen gingen er vandoor met enorme afvloeiingsregelingen en wat blijft er over voor de man met een klein pensioentje ?
Ik word doodziek in dit land van "melk en honing". En Balkenende maar beloven dat na het zuur het zoet kwam, voor wie dan wel ??? En inderdaad de heer Nijpels verlaat gauw het ABP, hij mocht eens ter verantwoording worden geroepen voor zijn mislukte ABP periode. Hij speelt overigens nu weer mooi weer op allerlei recepties om zijn hachje veilig te stellen. Bah wat is dit land ziek. Sorry: niet dit land maar de bestuurders. Slapjanussen en zakkenvullers zijn het !!!!!!!!!
frans / ambtenaar
Helemaal eens met
@bezorgde ambtenaar • 26.08.10 09:47

Hadden jullie maar geen Pvda moeten stemmen, sukkels.
F.Nijhof
Miljarden euro's zijn in de achterliggende decennia uit het ABP gegraaid om de overheidstekorten te dekken. Dit geld werd onder meer gebruikt om de - thans schatrijke - woningcorporaties hun miljardenschuld jegens de staat kwijt te schelden.
Miljarden euro's zijn uit de bomvolle WW-pot gehaald om de AOW toekomstbestendig te maken door oprichting van een AOW-fonds, werd de burgers verteld. Niks AOW-fonds, de miljarden werden aan het begrotingstekort toegevoegd. Wanneer de staat niet meer te vertrouwen is, glijden we af naar anarchie.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Ik heb een beetje gemende gevoelens. Aan de ene kant jegens de overheid die in de vette jaren geld uit de pensioenpot heeft gehaald en dat geld dus in barre tijden terug zou moeten storten. Aan de andere kant jegens de generatie van de thans gepensioneerden, die vooral goed voor zichzelf heeft gezorgd en de centen heeft opgemaakt. Zelf wel met 58 er uit maar wij moeten tot ons 67ste doorwerken. Zij met een einderangspensioen, wij met een middenloonpensioen. En nu zijn ze zelf een keer aan de beurt en zou de rekening andermaal naar een volgende generatie moeten worden doorgeschoven. Het houdt een keer op.
Rob Ossel / FPU
Ikstoor me aan de anonieme reactie van "bezorgde ambtenaar"die zich afzet tegen de gepensioneerden , Alsof alle maatregelen niet ook voor zijn eigen pensioen gelden.
Maar waarom heeft niemand het over verhogen van de premie . Omdat die al zo hoog zou zijn ? Laat me niet lachen , 40 jaar 20% betalen en daarvan dan 20 pensioenjaren leven. Een kind kan uitrekenen dat dat onmogelijk is zonder zeer lukratieve winsten van pensioennfondsen. We zullen er aan moeten wennen meer premie te moeten betalen voor ons pensioen of blijven we doorgaan met het gokken op irreeel rendement ?
frans / ambtenaar
er moet natuurlijk staan "JULLIE zullen er aan moeten wennen meer premie te moeten betalen voor ONS pensioen.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Werk al 38 jaar en bezien de huidige situatie komt daar nog wel minimaal 12 jaar
bij. Straks 50 jaar gespaard in de veronderstelling dat ik dan 'een goede oudedagsvoorziening' zou hebben. Als mijn geld wordt misbruikt in dubieuze mislukte beleggingen, grof ingepikt wordt t.g.v. de staatskas, weggegeven wordt aan gouden handdrukken en bonussen, of uitgeleend wordt aan Griekenland dat te arm is om terug te betalen, heb ik en met mij veel lotgenoten dan het recht om op staande voet ons huidige opgebouwde pensioen op te eisen en te stallen bij een betrouwbaarder partner? Zo die er nog zijn.....
Jofel
Als jonkie kan ik me aansluiten bij "onbezorgde ambtenaar" en "@anonieme FPU rob".

De huidige werkenden betalen de pensioenen van de gepensioneerden. Dus het is helemaal niet zo dat je als gepensioneerde gespaard hebt voor je eigen pensioen. Nee, je betaalt voor de huidige mensen die met pensioen zijn. Dit in tegenstelling tot bijv. ZZP'ers die echt voor hun eigen pensioen sparen. Dit is een veel rechtvaardiger systeem omdat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid draagt.

Nu is het zo dat de oudere generatie die vanaf 2010 massaal met pensioen gaat, vaak nog zelfs met FPU, betaald wordt door mijn generatie. En aangezien er anno 2010 per 1 werkende, 2 gepensioneerden zijn (vroeger was deze verhouding precies andersom) betekent dit dat de jonkies krom liggen voor de ouderen die genieten van pensioenrechten waar wij, 60-minners, alleen van kunnen dromen.

Bedankt pappa en mamma, bedankt voor jullie sociale gezicht jegens je eigen kinderen.
mariska van asten
Als een werkgever een pensioenfonds in eigen beheer wenst moet er, voordat daarvoor toestemming kan worden verkregen, aan gigantisch veel voorwaarden en garanties voldaan worden om de ingelegde pensioengelden voor de werknemers beschikbaar te houden.
Wij echter betalen premie naar de huidige regels en krijgen t.z.t. pensioen naar de regels zoals die dan zullen gelden, Waar is die garantie voor ons dan ?
Tja een overheid die de geldende regelgeving voor zich zelf niet respecteerd,
daar worden we blij van !
Oscar
Het wordt de hoogste tijd dat er gekort gaat worden op de salarissen van ALLE medewerkers van het ABP. Zij leven royaal van det door ons ingelegde geld en wij moeten 15 % inlveren!!! Dat is toch een gotspe!.
Ik denk dat de werkgevers (gemeente, provincie en rijk) maar een flinke stirting voor elke werkemer en gepensioneerde moet doen. Daarnaast moet de staat der Nederlanden maar weer een flink deel van het eerder "overgehevelde" bedrag terugstorten.
Wel de banken, die de crisis veroorzaakt hebben, redden met vele miljoenen, maar hun eigen (ex-) wernemers laten barsten.
Ik denk dat ik maar een resije met een privé-jet maak naar Heerlen om de top van het ABP maar eens flink onder handen te nemen.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Ik ken iemand met een netto-IP van ABP
van € 140 p.m. Bij 15% afstempelen betekent dat grofweg € 21 minder, nadat hij op 1-1-2010 er een ''fooi'' bijkreeg van € 3 netto. Het is juist dat men sinds 2004 al pensioen is misgelopen doordat er niet of te weinig is geïndexeerd. De personen die hier schrijven in de trant van''niet zeuren svp'' zijn m.i. ambtenaren die geen knip voor de neus waard zijn. Het stelsel is is, ook bij niet-ambtenaren, gebaseerd op solidariteit. Dat betekent dat je het samen moet doen, dus als iemand de bestuurders betitelt als '''sukkels'', is hij/zij zelf een sukkel. Werkzame ambtenaren zouden om solidair met de gepensioneerden te zijn, moeten gaan staken! Met het ''afstempelen'' nl. teft men een zwakke groep, een groep die niet meer kan staken, al zou ze het nog best willen!
Post
Het wordt tijd dat de door de overheid afgeroomde gelden weer netjes worden terug betaald. Het valt niet te verkopen om de mensen die recht op pensioen hebben waarvoor hun hele leven is betaald, nu te gaan korten. Zij hebben immers geen keus. Haal het maar weg bij al die linkse hobby's.
Daar kan het niet op.Herinnert u zich mevrouw Cramer nog, die met een brede grijns 300 miljoen mee nam naar Kopenhagen op de mislukte milieuconferentie. Handen af van de pensioenen.
Jan / ambtenaar
@jofel
Wat een zielepoot ben jij zeg. Tweeverdiener zeker, geen kinderen Alles wat je hartje begeert en dan nog je ouders beledigen. Geestelijk ben je in elk geval arm. Ik moet ook nog jaren werken en pensioen betalen. Misschien is niet alles in stand te houden zoals het was. Dat geldt voor alles in deze wereld. Maar zo te zien leef jij in een andere. Ik vind het nog steeds niet erg om voor de ouderen te betalen. Die hebben mede voor mijn welvaart gezorgd en vaak kromgelegen om hun kinderen alles te kunnen bieden. Helaas is egoïsme tegenwoordig gebruikelijk en hebben veel mensen weinig respect voor hun eigen ouders, laat staan andere ouderen, die ze dus niet eens een goeie oude dag gunnen.
frans / ambtenaar
Zo is het maar net, eerst stemmen ze in meerderheid op partijen die de AOW leeftijd naar 67 verhogen en nu hun eigen pensioen in gevaar komt gaan ze gillen.


Mr. A.J. van Oss / oud-gemeentesecretaris.
Dit artikel is pure stemmingmakerij. De brief is van februari 2009 toen de fondsen er veel slechter voorstonden. ABP heeft nu meer vermogen dan voor de crisis! Alleen door de boekhoudvoorschriften komt men nu onder de vereiste dekking. Lees het artikel in NRC van deze week waarin Sweder van Wijnbergen uitlegt dat het ook anders kan!
Binnenlands Bestuur: jullie moeten geen paniek zaaien met achterhaalde informatie. Zie ook de site van ABP. Men ligt op koers met het herstelplan. En als men doet wat van Wijnbergen zegt (een realistische rente aanhouden) dan zit het ABP meteen ruim boven de 110%!
Monique
@FPU-er
Hoe realistisch kun je de rente inschatten. Ik snap dat jij als FPU-er graag wilt dat deze hoger wordt, maar als de rente dan toch tegenvalt wordt het probleem voor mijn en de volgende (flink uitgedunde) generatie ambtenaren niet te overzien.
P.de Wit
Waarom wordt er niet gewerkt met een rente van een gemiddelde van de laatste 10 jaar dan wordt er geen jojo effect gemaakt als een paar jaar de rente erg laag of erg hoog is er vindt een afvlakking plaats
Rob Ossel / FPU
Verbazingwekkend dat "anonieme FPU Rob"en "Jofel adviseur" niet eens weten hoe het pensioenstelsel werkt , en denken dat gepensioneerden niet voor hun pensioen gespaard hebben , maar dat de nog werkenden de uitkering moeten opbrengen .
Onzin . Dat zgn. omslagstelsel geldt voor de AOW , niet voor het ABP pensioen .
Stel je dus eerst beter op de hoogte voor je iets roept , nu klets je in je eigen nadeel en maak je je belachelijk .
aad / fpu
waar hebben we het over. De oudere generatie heet het zo goed. ze gaan lekker in de vut en wij jongeren moeten langer werken.
1 - Die ouderen zijn vaak op hun 15e met werken bergonnen , hebben pensioenpremie betaald op basis van eindloon pensioen en krijgen nu een pensioen gebaseerd op middelloon en kunnen gezien hun leeftijd niet meer bijsparen.
2 - de jongeren gaan door studie vaak veel later weken soms pas op hun 30e
(waar de ouderen dan al 15 jaar arbeid weg hadden ) en hebben nog ruim de tijd om bij te sparen. Er zit een gat tussen de generatie die al jong begint te werken en dus al jong pensioenpremie betaald en de generatie die laat gaat werken .
3 - Veel ouderen die hun werkzame leven premie hebben betaald overlijden rond hun pensioen leeftijd . Dit gespaarde pensioengeld hoeft dus niet te worden uitgekeerd en compenseer het langer leven van andere pensioen ontvangers. Het is dus te simpel om de ouderen af te schilderen als goudhaantjes
die profiteren.
c.vork / regie functie
Goede jaren pensioenen afgeroomd
Banken worden geholpen voor eigen wanbeleid
Griekenland wordt geholpen door eigen wanbeleid
ITALIE ,SPANJE.PORTUGAL volgen die ook?
Zo kan ik nog wel even doorgaan met het verspillen van belastinggelden van werkenden.Hoe is het toch mogelijk dat we dit steeds pikken .Wordt het geen tijd alle managers eruit te gooien die kapitalen verdienen En regering kom nu ook eens voor je eigen kiezer op die ook jullie salaris betalen en geef de pensioenfondsen ,WERKENDEN, hun gespaarde geld terug
frans / ambtenaar
Joh!


De aow is wat anders dan de ABP, je moet er maar opkomen!

Je gaf het zelf aan aan, de premies voor ABP mogen (volgens jou)omhoog, net zoals de leeftijd van aow (volgens een meerderheid in het parlement) omhoog mag, waardoor de groep 55 plussers (waar jij ongetwijfeld bij hoort) ook hier weer buiten schot blijft.

Is het niet, ervaringsdeskundige?
Rob Ossel / FPU
In zijn reactie op mijn eerdere reactie verlaagt "@Rob FPU" tot insinuaties over mijn persoon , en gaat niet in op de inhoud van mijn argumenten waarom m.i. de pensioenpremie nog steeds te laag is.
Erg goedkoop en deze rubriek niet waardig.
frans / ambtenaar
"Met FPU mag u al vanaf uw 55ste gedeeltelijk of helemaal stoppen. Hoe eerder u stopt, hoe lager uw FPU. Met FPU overbrugt u de jaren tot uw ABP ..."

ach, insinuaties...
Daar moet ik, die na z´n 67e waarschijnlijk helemaal nix krijgt, volgens het FPU kereltje Rob extra premie voor betalen.

forget it but.
Pejo / privé
Betreft: Broadcaster • ambtenaar • 26.08.10 10:18 inzake het goed voor zichzelf gezorgd hebbende.
Mag ik deze onnozele "Broadcaster" er even aan herinneren dat bijna 80% moet leven van de AOW en een HEEL KLEIN pensioentje. Misschien heeft hijzelf een luxe jacht en gaat hij 3 maal op vacantie/per jaar of heeft hij misschien een appartement op Ibiza. Neen meneer Broadcaster je moet eens met beide benen op deze aarde gaan staan en niet zo on genuanceerd ALLE AOW'ers over een kam scheren.
wietse
Wat een rechts gedoe. Katten op gepensioneerden is gemakkelijk. Het woord solidair wordt bijna niet genoemd. Ouderen betalen toch ook mee aan voorzieningen voor jongeren? Wat te denken van kinderopvang en ouderschapsverlof. Met solidariteit komt je verder dan met zeuren en katten.
Advertentie