Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG eist instemmingsrecht zorgplannen onderwijs

De gemeenten van Nederland zijn bang voor chaos binnen de zorgverlening aan kinderen in het passend onderwijs. De VNG eist instemmingsrecht in de plannen van de scholen.

11 november 2011

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG wil dat gemeenten instemmingsrecht krijgen in de zorgplannen die momenteel binnen het passend onderwijs worden opgesteld. De voorliggende wetgeving voor het passend onderwijs is volgens de VNG te vaag over welke zorg de scholen gaan leveren en welke zorgtaken bij de gemeenten liggen.

Onderling overleg
Het passend onderwijs kent relatief veel leerlingen die zorg vragen. In de wetsvoorstellen die binnenkort naar de Kamer gaan staat dat gemeenten en onderwijs in onderling overleg de zorg moeten afstemmen. Het Rijk stelt dat er ‘op overeenstemming gericht overleg moet plaatsvinden.’

Zorgtaken onduidelijk

Gemeenten en VNG vinden dit echter onvoldoende. ‘Dat betekent dat gemeenten met de samenwerkende schoolbesturen om tafel gaan zitten, zonder dat de taakverdeling helemaal duidelijk is’, aldus VNG-onderwijsdeskundige Corine Dijkstra. We willen voorkomen dat er soms dubbele zorg wordt verleend en soms helemaal niet.

Wie levert, wie betaalt?

‘Wij pleiten al lang voor een duidelijke omschrijving van de zorgtaken in de wet. Welke zorg ligt bij de gemeenten, welke zorg wordt binnen het onderwijs geleverd? En wie betaalt wat, dat moet allemaal veel duidelijker worden vastgelegd’, aldus Dijkstra.

Onduidelijkheid blijft

Donderdag kwam de VNG intern echter tot de conclusie dat de wetgever deze duidelijkheid niet op korte termijn zal verschaffen. Daarom eist de vereniging nu dat schoolbesturen voor passend onderwijs de zorgplannen aan gemeenten voorleggen en dat deze pas worden uitgevoerd als ermee is ingestemd.

Niet op oorlogspad

Scholen zien daar niet veel in, maar de VNG zegt niet op oorlogspad te zijn. ‘We willen zeker niet met een belerend vingertje naar de scholen wijzen om te vertellen hoe het moet. We moeten alleen wel voorkomen dat er verwarring ontstaat over wie wat financiert.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie