Vertrouwen in zorgverlener werkt en "kost" niets!
Zitten we niet meer met vele hulpverleners in één gezin - dat mag niet meer van de Jeugdwet - dan zitten we dadelijk met veel teams in één buurt.
Ergens vorig jaar berichtte iemand vanuit de jeugdzorg over de eerste evaluatie van een proef in zijn regio met BJZ, zorginstelling Sensire, de Sociale Dienst en drie gemeenten. Conclusie was: “Een hulpverlener ‘met mandaat’ werkt!"
"Bij de gezinnen bij wie het is toegepast in Oost Gelre, Winterswijk en Berkelland ging dat heel goed. We leren veel van wat nodig is, maar bovenal dat deze manier van werken ongelooflijk veel integratie van functies, posities en expertise oplevert. Belangrijke obstakels en schotten blijken geen probleem door met mandaten te werken. De hulp wordt efficiënt en effectief. Dit wordt uitgevoerd zonder subsidie, zonder experimenteergeld, zonder indicatie van BJZ, zonder projectleider, zonder bureaucratie maar door te vertrouwen in elkaar, te vertrouwen op de hulpverlener. Door te doen.” Aldus deze persoon, van wie ik de naam en functie niet heb onthouden, maar wel zijn tekst.
In mijn vakblad Bestuurskunde (nummer 3 van 2013 met als thema: ‘De gemeente als eerste overheid’) staat ook een verhandeling van proeven die (vanaf 2008!) in Enschede en Leeuwarden zijn gedaan – maar dan wel met geld van het Rijk. Uit de evaluatie blijkt dat ongeveer dezelfde conclusie wordt getrokken als bij het mandaatverhaal: De innovatieve aanpak met de zorgteams in Enschede en Leeuwarden heeft geleid tot integraliteit, maatwerk en efficiëntie. Dit wordt in toenemende mate bevestigd door andere onderzoeken, zoals dat van Deloitte (september 2013) die tot dezelfde conclusies komt bij het bestuderen van de aanpak van een zorgvernieuwer in de jeugdzorg/ggz, die (oh, toeval!) ook in 2008 was begonnen zoals de gemeente Enschede en Leeuwarden – maar dan op eigen initiatief en risico. Ook proeven in o.a. Zaltbommel en Amersfoort (of Apeldoorn? die haal ik altijd door elkaar) met weer een andere zorgvernieuwer leveren dit bewijs. En afgelopen week stond nog in Binnenlands Bestuur een goede analyse over thuisbegeleiding, waar Zaanstad nu enthousiast mee doorgaat. Gaat allemaal om hetzelfde: initiatieven van onderop en integraal werken, werkt!
De provincie Utrecht heeft besloten om niet tot 2015 te wachten met het overhevelen van ‘hun’ jeugdzorg maar doen dat in 2014 al. Ook in Brabant doet de provincie dat.
In veel gemeenten is men nog steeds aan het experimenteren met allerlei teams. Soms duizelt je het wel eens, zoveel teams als er in sommige gemeenten komen in één buurt. Zitten we niet meer met vele hulpverleners in één gezin - dat mag niet meer van de Jeugdwet - dan zitten we dadelijk met veel teams in één buurt. Als inwoner raak je dan evengoed het spoor bijster. Maar goed, we zijn op de goede weg. Het opschrijven van mooie visies en doelstellingen hoeft niet meer. Dat weten we nu wel. Nu de uitvoering nog. Dat is het taaie deel.
Mechtild Rietveld
Meer columns van Mechtild Rietveld leest u hier.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.