Advertentie
sociaal / Nieuws

Vertrouwen in gemeenten stabiel

Nederlanders zijn positiever over hun gemeentebestuur dan over de politiek in ‘Den Haag’. Het vertrouwen van burgers in ambtenaren is groter dan het vertrouwen in banken en verzekeraars, maar kleiner dan loodgieters en aannemers. Dat blijkt uit het derde kwartaalbericht van 2015 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

30 september 2015

Nederlanders zijn veel tevredener over hun gemeentebestuur dan over de politiek in ‘Den Haag’. Het vertrouwen van burgers in ambtenaren is groter dan het vertrouwen in banken en verzekeraars, maar kleiner dan loodgieters en aannemers. Zorgen zijn er over de zorg; met name over de veranderingen in de zorg zoals de decentralisaties en de bezuinigingen.

Dat blijkt uit het derde kwartaalbericht van 2015 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), zeg maar de thermometer van de Nederlandse samenleving. Sinds 2014 is de ongerustheid over de zorg in het algemeen en vooral de ouderenzorg toegenomen, zo blijkt uit het kwartaalbericht.


Mantelzorg

Niet alleen over de betaalbaarheid van de zorg maken Nederlanders zich zorgen. Tijd, of beter gezegd het ontbreken daarvan, lijkt voor veel mensen steeds meer een probleem te zijn, constateert het SCP. Mensen moet vrij nemen om mantelzorg te verlenen en dat levert veel stress op, tekende het SCP op. Ook door het arbeidsparticipatiebeleid van de overheid, zeggen sommige respondenten, hebben mensen minder tijd om voor anderen te zorgen.


Verslechteren

De tevredenheid over de gezondheidszorg is de afgelopen jaren afgenomen, maar nog steeds hoog. In 2013 beoordeelde 93 procent van de Nederlanders de zorgvoorzieningen als goed; 7 procent was ontevreden. In 2014 stelde 75 procent tevreden te zijn over de zorg. De verwachtingen voor het komende jaar zijn somber. ‘Nederlanders zijn van mening dat de zorg in Nederland de afgelopen jaren achteruit is gegaan en het komend jaar bovendien nog verder zal verslechteren maar niettemin toch goed was en is (en vermoedelijk ook zal zijn)’, concludeert het SCP.


Vertrouwen in ambtenaren

Het vertrouwen in ambtenaren is ten opzichte van 2012 ietsje gedaald (van 34 in 2012 naar 32 procent nu), maar staat op hetzelfde niveau als 2010. Het wantrouwen dat burgers in ambtenaren hebben, is ten opzichte van 2012 wat afgenomen en staat met 24 procent op hetzelfde niveau als 2010. Het minste vertrouwen hebben burgers in banken en verzekeraars. Slechts 23 procent vertrouwt erop eerlijk behandeld te worden door financiële instellingen; in 2008 lag dat percentage op 31 procent. Loodgieters, aannemers, automonteurs en andere reparateurs genieten met 57 procent het meeste vertrouwen van de drie groepen.


Lokaal bestuur

Gemeentebesturen oogsten meer lof over hun functioneren dan de Haagse politici. Wel was de tevredenheid over het lokale bestuur begin dit jaar met 75 procent iets hoger dan de 72 procent nu, maar een procentje hoger dan vorig jaar om deze tijd. De tevredenheid over de Haagse politiek is met 46 procent nu en 47 procent begin dit jaar veel lager. Een jaar geleden stelde 54 procent van de Nederlanders ‘voldoende tevreden’ te zijn met ‘Den Haag’. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
75% is wat anders dan 95%. Er zijn nog steeds te veel gemeenten die stuntelen (gokken met onroerend goed, 18 miljoen uitgeven voor 400 honkballers etc.).
Jan
Het vertrouwen zou nog groter zijn als het mogelijk werd de gemeenteraad te ontbinden en tussentijdse verkiezingen per gemeente te houden. Wel voor de resterende periode natuurlijk.
Jenske
Graag onderzoek onder alle bewoners van Nederland zodat de uitkomsten kloppen.

True
Stratenmakers zijn opgebrand in de WAO discussie, gelukkig wordt er nog steeds lood gegoten.
Advertentie